Skip to main content
Trend és dekoráció2021. december 6.

Világítás trend 2022

Építőpont Magazin
image

Mivel a világítás a praktikus funkción túl a lakás hangulatának meghatározó eleme és alakítója, ha naprakészek akarunk lenni ezen a területen is, nézzük meg, milyen elvek, értékek alakítják a világítás trendet 2022-ben!  

A világítás trend 2022 irányelvei

A belsőépítészek jóslatai szerint  jövőre  a funkcionalitás, az egyszerűség, a természetesség, az elegancia és az eredetiség jegyében fénylenek fel majd  a trendi otthonok.

A világítótestek elhelyezésében a praktikusság,  az optimális térkihasználás dominál majd,  a megjelenéshez és a formavilághoz a természet adja a mintákat.

Az  egyedi dizájnoknak köszönhetően pedig a lámpák önmagukban is a lakás díszeivé válnak. Hogy mindezek megvalósulhassanak,  a következő irányelveket lesz érdemes szem előtt tartani.

Hozd közelebb a természetet!

Ez a törekvés leginkább a naturális anyagok felhasználásában testesülhet meg.   A megközelítés eredményei  autentikus, organikus  díszítő elemek lesznek, amelyek ráadásul fényt hoznak a mindennapokba.

A 2022-es kínálatban tehát egyre többször találkozunk majd a lámpatesteken bambusszal, rattannal, fával. Az árnyalatokat is a természet színei ihletik.

Óceánkékben, homoksárgában, az erdő zöldjében, földbarnában pompáznak csillárok, falikarok, állólámpák. Némiképp a szecesszió megelevenedésére utal, hogy a búrákon gallyak, virágok vagy más növények ihlette motívumok jelennek meg.

Akár vesszőből

Cocoon stílus a meghitt, barátságos környezetért

A világítás trend 2022 a kényelemes egyszerűséget alapvetésként jelöli meg.

És mi hozhatja be ezt a legjobban a szobába, mint egy gubó formájú lámpa?  Ezekhez semleges színeket,  puha anyagokat válasszunk, de a tökéletesség érdekében nem árt egy kis szenvedélyesség sem. Ezek  az alakzatok  barátságos, meghitt hangulatot teremtenek  pl. a nappaliban vagy a hálószobában.

Gubók a plafonon

Visszatérés az alapokhoz

Az új irányzatok igyekeznek elkerülni a bonyolult rendszereket és az extravagáns dekorációkat. Ehelyett az egyszerű dizájnokhoz és alapanyagokhoz fordulnak a természetes megjelenés érdekében. Ennek megfelelően

jövőre  az egyértelmű formák és homogénebb anyagú lámpatestek jönnek divatba, amelyek visszafogottságukban elegánsak és az enteriőrbe simulva világítanak, mégis kifejezik a tulajdonos egyéniségét.

Ennek a célnak az elérését jól szolgálják majd a szelídebb árnyalatok és a lágy textúrák.

 

A természetesség tökéletes példája: színben, anyagban, formában

Megint elfogadott lesz az art deco

Az 1930-as évek meghatározó stílusirányzata a világítás trend 2022 számára is tartogat muníciót.

Üveggömbök, sárgaréz elemek, arany és egyéb fémek kerülnek a lámpákra.

Az üveg lehet átlátszó vagy tompább tónusra színezett, minden bizonnyal nosztalgikus hangulattal gazdagítja majd a belső  környezetet. A plafonról lelógva vagy egy sarokszekrényen állva egy art deco lámpa már önmagában olyan dizájnelem, amely egyedivé varázsolja a berendezési képletet.

Az üveggömb art decos varázsa

Ipari stílus a modern lakókörnyezethez

Ha arra gondolunk, hogy egy üzemi térben tökéletes fényviszonyok mellett történhet a precíz munkavégzés,  a funkcionalizmus megvalósításához  az otthoni világítótestek megjelenésében is adják magukat az ipari stílus jegyei.

Ehhez illeszkedően a búrákon jön  a fehér, szürke és fekete, amelyekhez különféle fémek - pl. sárgaréz, acél - társulnak majd.

Ez  a kombináció némiképp  nyers, ugyanakkor letisztult  megjelenést kölcsönöz a szobának. Ugyanakkor  a fekete lámpák  pl. fehér falfelületekkel körülvéve dinamikus kontrasztokat is teremtenek.

Kicsit nyers, de hatékony

A világítótestek színtrendjei 2022-ben

Ha a búra elég nagy ahhoz, hogy a színe karakteresen meghatározó legyen,  akkor érdemes választani

természetes árnyalatokat a felfrissülésért, semleges színek a kiegyensúlyozott környezetért, és merész árnyalatokat  az önkifejezés érdekében.

Ezek alapján az alábbi színcsoportok elemi lesznek összeillőek. Fekete, bézs, fehér, szürke az egyszerű és funkcionális kialakítást célozva. A természetességet a földbarna,a  lágy zöld, a halványkék és a mustársárga sugallják. A rendhagyóbb változatok kedvelői pedig a királyzöldet, a  sötétkéket és a rózsaszínt kombinálhatják.

Tessék választani!

Milyen anyagokból készülnek?

Ami a világítótestek anyagát illeti, 2022-ben a legjobb választást a természet kincseinek használata fogja jelenteni.  Ezek

hangsúlyozzák a naturális szépséget, a környezetbarát megközelítés fontosságát és a fenntarthatóság üzenetét.

Készüljön tehát a lámpa fából, bambuszból, fűzfavesszőből, rattanból, üvegből vagy fémből. Díszítésként pedig ott lesz az acél, a sárgaréz vagy az arany is.

Ismét ott a réz a lámpában

Alkalmasság és küllem

A stílusok vizsgálatakor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a ház egyes helyiségei a különböző funkcióik okán más és más világítótestek használatát feltételezik. A praktikum mellett viszont mindig érvényre juthat a dizájn is. Éppen ezért arra vonatkozóan is akadnak előrejelzések, hogy hol milyen lámpa lesz divatos jövőre.

A konyhában tartják magukat az üvegizzók a megfelelő fényesség elérése és a stílus ötvözése érdekében.

Ugyanakkor egyre népszerűbbek lesznek a LEDek, akár a konyhai szekrényen átívelő fénysorként, az étkezőasztal fölött csillárral kombinálva eklektikus megoldásként.

Egy LED- szobor

Hálószobák mennyezetére geometrikus formájú, a falra puhaságot, lágyságot mutató textúrájú, az éjjeliszekrényre pedig a természet ihlette lámpák kerülnek.

A nappali világításának megtervezése mindig a legösszetettebb feladat, lévén ezt a helyiséget használjuk a legsokoldalúbban.

Trendjellemzőként  ellentétes tendenciák  említhetőek.  A csillárok, asztali lámpák önálló, modern műalkotásokká nemesednek, vagy - épp ellenkezőleg - a világítótesteket elrejtik egy letisztult visszafogottság jegyében. A sárgarézből való állólámpa viszont minden nappaliban nyerő ötlet lesz a világítási trend 2022 szerint. A lakók önkifejezésének, kreativitásának terepei lehetnek a neoncsövekből vagy LEDsorokból készített fényszobrok, eredeti fali dekorációk.

Modern alakzat neoncsövekből

Általában szeretjük a tisztaság szentélyét, a fürdőszobát erősen megvilágítani.

Ezért a tükröket LED-es világítás veszi majd körbe, a falon jól mutatnak a sárgaréz falikarok, illetve az ipari hatású  világítótestek a kortárs stílus kedvelőinek.

Ha minden igaz, ilyenek lesznek házunk világtó sztárjai 2022-ben.

 

 

 

Ajánlott cikkek