Szakszerű pince szigetelés

Pince szigetelés, talajpára és talajnedvesség elleni szigetelés

 

A címben jelölt téma részben nem minden esetben kerül egyszerre terítékre, ezért külön is érdemes tárgyalni. Nem minden épület alatt van pince, de talajpára vagy talajnedvesség elleni szigetelés minden esetben készül.

 

Talajpára, talajnedvesség elleni szigetelés

Talajpárának, talajnedvességnek nevezzük a felszíni vizekből leszivárgott és a talajvízből felszívódott, a talajszemcsékhez tapadó, illetve a szemcsék közötti hézagokat kitöltő kötött víz, amely hidrosztatikai nyomást nem fejt ki. A felszínhez közelebbi talajrétegben található, a talaj kapillárisaiban felszívódó víz. Ez azt jelenti szigetelésvédelmi oldalról, hogy nincs víznyomás, de a kapillárisban mozgó víz eléri a szerkezet, tehát azokat védeni kell a víztől.

A Büsscher & Hoffmann erre alkalmas anyagok sorát vonultatja fel. A legrégebben használt anyagok az oxidált bitumenből készült vízszigetelő lemezek. A viszonylagos olcsóságuk és egyszerű beépíthetőségük indokolja felhasználásukat. Az oxidált bitumen tulajdonságából fakadóan ezek a lemezek érzékenyebbek a sérülésekre, az épületek mozgásait nehezebben viselik el. Sérülés esetén a lemezeket megfelelő rátét foltokkal kell javítani. Jellemzően vízszintes felületen, esetleg rövid felhajtásokkal alkalmazzuk. Hidegben 0°C alatt alkalmazásuk nem ajánlott!

Előrelátó felhasználó inkább az SBS modifikálású lemezeket választja, mert „gumis” tulajdonságuk miatt részben öngyógyulóak, és élettartamuk hosszabb, mint az oxidált bitumenes lemezeké. Felhasználásuk az oxid bitumenes lemezekhez hasonló. Az egyes lemezeket, toldásokat gázégő használatával kell egymáshoz hegeszteni.

A Büsscher & Hoffmann élenjáró az innovációban. Ezért kifejlesztette a talajpára elleni szigetelések újabb generációját, a flex anyagot. Ez egy poliészter fátyol hordozójú SBS modifikálású bitumennel készülő lemez. Ennek használatához már nem szükséges a gázégő használata, az egyes lemezek az öntapadó szél mentén hidegen összeragaszthatók, a hossztoldáshoz elegendő az anyaghoz illeszkedő DIFUTEX öntapadó ragasztó szalag használata. A flex anyag csak vízszintes felületen alkalmazható.


Pince szigetelés

 

A pincék szigetelésénél tisztázni kell, hogy az építési területen a mértékadó talajvíz hol van. Amennyiben a mértékadó talajvíz szintje a pince alsó (vízszintes) szigetelése alatt van, akkor elegendő egy megfelelően kialakított talajnedvesség elleni szigetelés. Tévedés az, hogy a laza pl. homokos szerkezetű talajok esetén nincs szükség talajnedvesség elleni szigetelésre. Minden talaj tartalmaz nedvességet, tehát csak idő kérdése, hogy az mikor kerül be az épületbe, ha nincs ellene védelem. A talajnedvesség elleni szigetelés esetén az anyagválasztást még jobban át kell gondolni. A rosszul megválasztott anyag és az esetleges hibás kivitelezés „eredménye” viszonylag rövid idő belül látható lehet a pince falán. A szigetelés utólagos javítása csak nehezen, nagy költség mellett történik. Ezt a pénz érdemes előre befektetni a jó anyag és a jó kivitelező választásba.

 

Más akkor a helyzet, ha az épület időlegesen vízben áll, mert a mértékadó talajvíz az alsó (vízszintes) szigetelés felett van. Ebben az esetben a víz hidrosztatikus nyomást fejt ki a szigetelésre. Ez lehet állandó talajvíz, vagy pl. lejtős területeken jellemző rétegvíz. Ennek kivédése már gondos tervezést igényel és a kivitelezést is érdemes szakcégre bízni, akik a munkájukért megfelelő jótállást (garanciát) vállalnak.

A Büsscher & Hoffmann Kft. szakemberei ebben is tudnak segítséget nyújtani. A tervezők és a kivitelezők segítségére van az Alkalmazástechnika II. műszaki kiadvány.