Skip to main content
Ajtó és ablak2023. szeptember 18.

Az energiahatékony otthon titka: két- vagy háromrétegű ablakok?

Hufbau
image

Hány rétegű ablakot válassz a lakásodba? Nem is olyan könnyű rávágni a választ. Az ablakok szigetelése befolyásolja az otthonod energiahatékonyságát is, ezért sokat számít, két vagy három réteg választ el a külvilágtól. Ez az útmutató felvilágosít róla, milyen tényezőket kell figyelembe venned!

Lássuk először a kétrétegű ablakok tulajdonságait!

A kétrétegű ablakok extra réteget kínálnak a zaj és a hő ellen. Ha lármás környéken élsz, ezek az ablakok segítenek csendet teremteni. Hőszigetelő tulajdonságaik is kimagaslók, így télen az épület kevesebb hőt veszít, nyáron pedig kevesebb jut be, ezáltal csökkennek az energiaszámláid is.

Az ilyen ablakokat neked találták ki, ha szereted a világos helyiségeket: vékonyabbak és könnyebbek, így több természetes fényt engednek át, mint a háromrétegűek. Ráadásul kevesebb helyet foglalnak el a falban és a keretben, ami nagy előny a kis helyiségekben.

Sokak számára pedig döntő érv lehet, hogy a kétrétegű ablakok jóval kedvezőbb áron érhetők el, mint a háromrétegűek. Persze, a hőszigetelő hatásuk is ezzel arányosan alacsonyabb. Jellemző rájuk, hogy hűvösebbé válhatnak a külső felületükön, ami páralecsapódást eredményezhet.

Mi szól a háromrétegű ablakok mellett?

Ezek az ablakok három üvegréteggel rendelkeznek, amelyek között általában inert gáz (például argon vagy kripton) tölti ki a teret. Ez rendkívül hatékony hőszigetelést eredményez, mivel az üvegek közti tér megakadályozza a hőátadást.

Az ilyen ablakok használatával még kevesebb energia vész kárba: a hőveszteség tovább csökken, így a költségek is. De nemcsak a hő-, hanem a zajszigetelés terén is verhetetlenek, hiszen az üvegrétegek és a köztük lévő inert gázok révén még kevesebb zaj jut be az épületbe.

Az ilyen ablakok azonban kevesebb fényt engednek be a helyiségekbe, emellett nehezebbek és vastagabbak. Ez aggályos lehet, ha kevés a hely, vagy ha a meglévő ablakkeretek nem elég erősek a súly megtartásához. Nagyobb terhet rónak a nyílászárókra és a zsanérokra is, ezért ezek az elemek hamarabb elhasználódhatnak. Ráadásul általában drágábbak is, mint az egy- vagy kétrétegű ablakok, így a kezdeti beruházás költséges lehet.

Melyik tehát a jobb választás? A döntés a saját igényeiden múlik. A kétrétegű ablakok elfogadható kompromisszumot kínálnak és ár-érték arányban hamarabb megtérülnek. A háromrétegű ablakok ugyan 10-20 év alatt hozzák be az árukat, de érdemes szem előtt tartanod, hogy általában prémium kategóriás termékekről van szó, amelyek emelnek az ingatlan összértékén. Leginkább akkor ajánlhatók, ha az elérhető legjobb hang- és hőszigetelést keresed, és hosszú távú befektetésben gondolkozol.

Milyen anyagból készüljön az ablak?

Sokan döntenek a fa mellett, hiszen melegséget sugároz és rusztikus karaktert nyújt az otthonod belső és külső terének. Ráadásul természetes szigetelőanyag, amely megfelelő tömítés és karbantartás mellett jó hőteljesítményt biztosít. A fa ablakok könnyen testre szabhatók különböző festékekkel és pácokkal, hogy illeszkedjenek a dekorációhoz.

Hátrányuk azonban, hogy általában drágábbak a műanyaghoz képest. Ezen felül rendszeres karbantartást igényelnek, ideértve a festést, valamint a kártevők és a nedvesség elleni intézkedéseket. A fa ugyanis hajlamos megvetemedni, repedezni és elkorhadni, ha nem kap megfelelő védelmet. Különösen igaz ez a magas nedvességtartalmú területeken.

A műanyag ablakok, különösen a PVC-ből vagy vinilből készültek, számos gyakorlati előnyt kínálnak. Ilyen például az alacsony fenntartási igény, mivel gyakorlatilag karbantartásmentesek, csak időnként kell őket szappannal és vízzel megtisztítani. A PVC ablakok ellenállnak a korhadásnak, a korróziónak és a kártevőknek, így többféle éghajlaton is megállják a helyüket. Árban is kedvezőbbek, mint a fa, így vonzó választást jelenthetnek a költségtudatos lakástulajdonosok számára.

Egyesek azonban úgy találhatják, hogy a műanyag ablakokból hiányzik a fa természetes bája és melegsége. A PVC-gyártás ráadásul környezetvédelmi aggályokat is felvet a fosszilis tüzelőanyagok használata és az újrahasznosíthatatlanság miatt. És bár a műanyag ablakok különböző színekben kaphatók, a fával ellentétben nem lehet a festéssel testre szabni őket.

Akkor mégis hogyan igazodj el a különböző lehetőségek között? Mi azt javasoljuk, találd meg az egyensúlyt a látvány, az energiahatékonyság, a karbantartási igények és a költségvetésed határai közt. Ha értékeled az időtlen eleganciát, és hajlandó vagy a karbantartásba fektetni, a fa lehet számodra a tökéletes választás. Ha viszont az alacsonyabb karbantartási igényekre és a megfizethetőségre szavazol, akkor érdemes a műanyag ablakok mellett maradnod. Az ablakcsere előtt mindig érdemes egy HUFBAU szaktanácsadóval konzultálni, hogy megtaláld a megfelelő típust.

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek