Xella Magyarország Kft.

A világ első márkanévvel ellátott építőanyaga - YXHULT Angherdede Lättbetong = szárított pórusbeton Yxhultból elnevezésből származó Ytong márkanév - ötvözte a fa kiváló hőszigetelő-képességét és a könnyű megmunkálhatóságát, a magas nyomószilárdsággal, a tartóssággal, valamint a rendkívül jó tűzálló képességgel.

1929-ben kezdte Karl August Carlen vállalkozó Dr. Axel Erikson építész szabadalma alapján a pórusbeton gyártását Yxhult nevű svéd városkában. Ma több mint 8 millió köbméter pórusbetont állítanak elő évente.

Az Ytong az elmúlt 85 év alatt az egyik legsikeresebb márkanévvé vált, Európában az egyike a legismertebb építőanyagoknak.

Ahogy a 90-es évek elejétől a magyar pórusbeton gyár beépült a nemzetközi vérkeringésbe, úgy bővült hazai termékválasztéka a cégcsoport gyáraiban előállított termékeikkel. A Halmajugrán gyártott falazóelemek mellett megjelentek a magyar piacon a vasalt pórusbeton áthidalók, illetve vasalt pallók is, így az Ytong márkanév Magyarországon is egy komplett, magas minőségű építési rendszerré vált.

A németországi Ytong Deutschland AG megalapította Magyarországon 1991 év végén az Ytong Hungary Kft.-t. 2003-ban az Ytong Holding GmbH-t megvásárolta a német Haniel család, és így a tulajdonában álló Xella Baustoffe GmbH felvásárolta az európai Ytong és Hebel gyárakat, többek között a halmajugrai Ytong gyár is.

Az Ytong Hungary nevet 2003-ban a Xella Pórusbeton Magyarország Kft, majd 2005-ben a Xella Magyarország Kft váltotta fel. A cég újonnan épült iszkaszentgyörgyi mészhomoktégla gyára ekkor kezdte meg a termelést, ezért következet be a második, és egyben végleges névváltás.

2008-ban újabb tulajdonosváltásra került sor, ugyanis a Haniel család eladta a teljes nemzetközi építőipari vállalatcsoportot a Goldman Sachs amerikai befektetői csoportnak.   

A Xella Magyarország Kft Ytong Falazóelem gyára Gyöngyöstől 15 km-re, Halmajugra és a Mátrai Hőerőmű szomszédságában található. Az Ytong pórusbeton főbb alapanyagai: a kvarchomok a mész a cement és a víz. Kizárólag ellenőrzött minőségű alapanyagok kerülhetnek a gyártás folyamatába.
Ezen alapanyagok, gyártástechnológiai illetve felhasználási tulajdonságoknak köszönhetően az Ytong építési rendszer megfelel a vonatkozó környezetvédelmi követelményrendszernek, melyet független tanúsító szervezet a „Környezetbarát” védjegy használatának jogosultságával is igazol.

Az Ytong Hungary nevet 2003-ben Xella Pórusbeton Magyarország Kft, majd az iszkaszentgyörgyi mészhomoktégla gyár megépülését követően 2005-ben Xella Magyarország Kft. névre cserélte és folytatta tovább tevékenységét.

A Silka néven 2004 óta a magyar építőipar újra felfedezhette a mészhomoktéglát, elsősorban a nagy testsűrűségéből adódó kiváló hangszigetelési képességének köszönhető, mely az akusztikai falak (lakáselválasztó, lakó és közösségi terek közötti, homlokzati, stb.) tökéletes műszaki megoldása.

A természetes alapanyagok (mész, homok, víz), az alacsony előállítási energia-szükséglet, a kikerülő melléktermék nélküli gyártás és felhasználás mind a természeti környezet terhelésének csökkentését jelenti. Az anyagszerkezete tisztán ásványi eredetű, melynek köszönhetően rendkívül hosszú élettartalmú építőanyag. A Silka falazóelemekre is igaz, hogy megfelelnek a vonatkozó környezetvédelmi követelményrendszernek, melyet független tanúsító szervezet a „Környezetbarát” védjegy használatának jogosultságával is igazol.

Az energiatudatos gondolkodásmód, valamint az egyidejű Uniós ösztönző finanszírozási program eredményeképpen napjainkban felgyorsult a régi házak, lakások utólagos hőszigetelésének igénye. Épületeink fűtési energia igényét csökkentő megoldásának egyik fontos eleme az új vagy meglévő falszerkezetek hőtechnikai paraméterének javítása, a külső falszerkezetek hőszigetelésének fokozásával.

A hőszigetelő anyagokat Magyarországon legtöbben a polisztirol és a szálas anyagú termékekkel azonosítják, pedig az utóbbi években egyéb, speciális igényeket is kielégítő hőszigetelési megoldásokra alkalmas termékek is rendelkezésre állnak a piacon.

A pórusbeton-gyártás fejlesztéseinek eredményeképpen lehetővé vált a hőszigetelő lapok előállítása, amely Németországban Multipor néven kerület forgalomban. Az első kereskedelmi mennyiségű gyártások Stullnban indultak, ahol a gyártósort és technológiát kifejezetten a Multipor előállítására fejlesztették ki. 2008-tól a Köln melletti Porzban is megkezdődött az alacsony testsűrűségű pórusbeton hőszigetelő lapok gyártása. Magyarországon először 2008 szeptemberében került kereskedelmi forgalomba.

Ahhoz, hogy az Ytong kiváló anyagjellemzőit megtartva hőszigetelő lapot kapjuk, tulajdonképpen a pórusok számát kell növelni. Ennek eredményeképpen a pórusbeton falazóelemek pórustartalmának többszörösével rendelkező, alacsony hővezetési tényezőjű, könnyű (115 kg/m3) Multipor lapokat gyártunk.

A Multipor termékekkel új lehetőségek nyílnak mind a meglévő épületállomány, mind az új építésű épületszerkezetek hőszigetelő képességének javítására terén, ezáltal lehetőséget biztosítva épületeink gazdaságos üzemeltetésére, hosszú távú fenntarthatóságára.