Skip to main content
Egyéb kategória2022. július 27.

Vinyl az új üdvöske!

Archive
image

Tényleg nincs tovább a csempék és laminált világánál? Tényleg vagy meleg, vagy hideg egy burkolat? Vagy a klasszikus PVC marad még?

Sok, sok lehetőség, például a vinyl, mely a PVC-től olyan messze van, Point mint a hőn szeretett csempe és laminált is. És mik az előnyei? Szakértőnktől megtudhatod:

 

Mi az a vinyl padló?

A vinyl tulajdonképpen a jól ismert PVC, de már egészen más felépítéssel, modernebb köntösbe öltöztetve, szebb felületi mintával, illetve fényévekkel jobb minőséggel gyártva.
Nagyobb keménységgel rendelkezik, alaktartó, nem bocsát ki káros anyagot, így szinte minden környezetben (otthoni vagy közületi) használható, de a közületnek szánt termékeknek természetesen nagyobb a kopásállósági értéke.
Szinte megszólalásig hasonlítanak a természetes kő, fa, és más anyagokhoz.
Jellemzően kisebb méretekben gyártják (LVT), de létezik tekercses változatban is.

 

Mi az anyaga?

Jellemzően 4 rétegből áll:

  1. az alapréteg adja a termék „húsát” és biztosítja a stabilitását, ebből alakítják ki a klikkes padlónál a klikket.
  2. erre kerül a fotóréteg, a mintázat, amivel tulajdonképpen eladják a terméket
  3. PVC védőréteg
  4. poliuretán védőréteg, ami a tartósságát adja meg a vinylnek

 

Hol érdemes burkolni?

Bárhol burkolhatunk vele. Elsősorban a padló burkolása, ami legjobban elterjedt, de már design elemként a falra való burkolása is egyre népszerűbb, természetesen csak beltérben. 100 % vízálló tulajdonsága miatt vizes helyiségekbe, pl fürdőszobába is használható, jó hővezető tulajdonsága miatt padlófűtésnél is jó választás.

 

Vynil padló lerakása?

Kétféleképpen lehet burkolni a vinyl padlót:

  1. A klikkes rendszerrel gyártottakat a padlóra ugyanúgy, mint a laminált parkettát, nagyon egyszerűen, gyorsan, egymásba pattintva lehet lerakni.
  2. Falra természetesen ragasztani kell, de csak a megfelelő ragasztóval.

A ragasztós kivitelűeket speciális, designburkolat ragasztóval kell a padlóra le- vagy a falra felragasztani.

Soha ne használjunk PVC ragasztót, mert annak más az összetétele, és extrém esetben el is válhat a burkolat felülettől!

 

Milyen rétegrend?

A vinyl burkolatnál (mint bármelyik melegburkolatnál) nagyon fontos a megfelelően előkészített alapfelület. A lehető legsimább felületre kell burkolni, az aljzat legkisebb hibáit is meg kell szüntetni, mert ha a burkolandó területen több mm-es szintkülönbség található, akkor a ragasztásnál nem fognak „találkozni” a szélek, nem lesz sem esztétikus, sem higiénikus a lapok közötti hézag.

A klikkes lerakásnál is félő, hogy egy idő után a szintkülönbségből adódó mozgás miatt szétnyílhatnak az elemek. Tulajdonképpen a padlónál szinte elkerülhetetlen az aljzatkiegyenlítés, hogy megfelelően sima aljzatot kapjunk. Ha ragasztós burkolatot vásároltunk, akkor már ezután csak a megfelelő (szigorúan a designburkolathoz kifejlesztett) ragasztóval szorosan egymás mellé illesztve le kell ragasztani a vinyl padlót.

A klikkes rendszerű vinylt a laminált parkettához hasonlóan, egymásba klikkelve kell lefektetni, de nem közvetlenül a kiegyenlített padlóra. Itt is szükség van egy ún. hangszigetelő alátétlemezre, ami egyrészt csillapítja a lépések zaját, védi a padlót a leeső tárgyak okozta sérüléstől, másrészt pedig megfelelő alátámasztást biztosít a burkolatnak legfőképpen a klikk résznek, mert ez a rész a legérzékenyebb.

Az előbb felsorolt nem elhanyagolható tényezők miatt javallott a gyártó által javasolt alátétlemezt vásárolni, és nem az olcsóbb, de nem az erre a célra kitalált hangszigetelő lemezt.

Tehát, a laminált alátéteket nem szabad vinyl panelekhez használni.
Ha nagyon hivatalos akarok lenni, akkor azt kell mondjam, hogy a vinyl padló alátét legfontosabb paramétere a nyomószilárdság, aminek a jelölése: „CS”, értéke a kPa. A CS értéknek legalább 200 kPa-nak kell lennie, de 400 kPa az ajánlott.

 

Mi az előnye?

Ha burkolatot keresünk, akkor leginkább a tetszetősség a legfontosabb, a többi paraméter utána jön. Nincs olyan kő, cementlap vagy fautánzat, amit a gyártók meg nem tudnának valósítani, mégpedig teljesen élethűen. A vinyl burkolat felhasználása nagyon széles spektrumon mozog, hiszen beltérben nincs olyan helyisége a lakásnak, ahová ne lehetne burkolni. Legyen az padlófűtéses szoba vagy nappali, folyamatos vízterhelésnek kitett fürdőszoba, konyha vagy mosókonyha, a legnagyobb kopó terhelésnek kitett szélfogó, előszoba.
Kiváló hővezető képességének köszönhetően alkalmas padlófűtés felé is úgy, hogy akár 200 m2-t is burkolhatunk vele egyöntetűen, tehát kihagyható a háziasszonyok által utált burkolatváltó profil is. Anyagösszetételének köszönhetően egyszerű a tisztítása, emiatt egyre nagyobb előszeretettel alkalmazzák fal burkolására is, főleg, ha kisgyermek vagy házi kedvenc is van a családban.
Speciális, PU bevonatos felülete miatt magas kopásállósággal rendelkezik, így sokáig használhatjuk akár közösségi vagy közületi helyiségben is. Vastagság 2-5 mm, emiatt nem kell aggódni, hogy sok helyet vesz el, vagy esetleg a meglévő küszöb felé fog érni.

 

Vinyl padló hátránya?

Nem sok hátránya van, de azért érdemes a mindennapi használatban vigyázni az éles, pontszerű behatásokra (pl kés elejtése, fém széklábak által okozott sérülés), úgyhogy jó ötlet a bútorok lábaira történő filc ragasztása.

Amennyiben átmeneti jelleggel szeretnénk egy helyiséget burkolni, akkor inkább ne ragasztós padlót válasszunk, mert ha vissza szeretnénk szedni a burkolatot, akkor nem biztos hogy örömmel fogjuk a felszedést véghez vinni.

 

Csak padló? Vagy oldalfalra is? Vinyl a konyhában?

Már említettem, hogy a vinyl padlót nem csak a járófelületre burkolják le, hanem falra is jó döntés lehet, hiszen kinézetre teljesen olyan, mintha igazi fa vagy csempe lenne, viszont egyszerűbb, gyorsabb, tisztább a burkolása, mint a hidegburkolaté.

Itt kell azonban megjegyeznem azt, hogy ha valaki fürdőszobába választ vinylt, akkor egy speciális, a vízzárást is megoldó ragasztóra lesz szüksége, ami természetesen megnöveli a burkolás összköltségét.

Mindent egybevetve, úgy tűnik, hogy a vinyl térhódítása töretlen és megállíthatatlan, de a fent taglalt számos előnyös tulajdonságai miatt ez nem is annyira meglepő. Tehát, ha valaki építkezés vagy felújítás során ezt a burkolatot választja, akkor (természetesen a műszaki előírásokat, követelményeket betartva) évtizedekig nem kell újabb költségbe vernie magát.

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek