Skip to main content
Trend és dekoráció2023. január 30.

Öt alternatív falburkolat a fürdőszobába a csempe eltakarására

Építőpont Magazin
image

Ha elunta a fürdőszoba csempéit, mert elöregedtek, nem tetszik a színük, melegebb, szobaszerű hangulatot szeretne, de nem akarja leverni a régi lapokat, és újakkal helyettesíteni, íme néhány alternatív falburkolat a fürdőszobába.

Az esztétikai igények mellett a legfontosabb követelmény, ha a csempére kerül falburkolat a fürdőszobába, hogy az anyag vízálló legyen, és bírja a magas páratartalmat. Az alábbi anyagokban érdemes gondolkodni, ha ismét fürdőszoba-tervezés előtt állunk, mert korábbi fürdőszoba-csempe ötleteink fölött eljárt az idő.

A csempe festése

Talán a legegyszerűbb és igen költséghatékony, házilag is elvégezhető módszer, ha kifejezetten a célra fejlesztett vízálló festékkel vonjuk be az elavult felületet. Bármilyen színt és textúrát választhatunk. Visszaidézhetjük a csempe csillogását fényes festékkel, de kialakíthatunk matt vagy éppen szatén hatású falakat. Ráadásul ezek az anyagok nem csupán a vízcseppeket pergetik le magukról, de vagy önmagukban, vagy adalékkal vegyítve védenek a penészesedéstől is és könnyen tisztíthatók.  A festék felhordása előtt azonban néhány tanácsot érdemes megfontolni.

Először alaposan meg kell tisztítani a csempéket az arra alkalmas szerekkel. Az áttörlés után meg kell várni a teljes száradást. Utána következhet a felület érdesítése csiszolópapírral. Erre azért van szükség, hogy a festék jobban megtapadhasson az így létrehozott barázdákban, egyenetlenségekben. A csiszolás során keletkezett finom port nedves ronggyal, szivaccsal kell eltávolítani. Alaposan, mert ha a felületen marad, rontja a festék megkötését.

Ha a festés előtt alapozót használunk, gondolkodjunk rendszerben! Azaz  egy gyártó csempére ajánlott, vízálló termékcsaládjából válasszunk!

Ők tudják ugyanis, hogy a kötőhídként használt alapozóhoz mely festékük köt a leghatékonyabban.

Amennyiben egy réteggel kívánnánk „megúszni” a munkálatot, javasolt a Trinát Special Multitop, amely alapozó és festék is egyben. A fugamélységek eltüntetéséhez diszperziós vödrös tapasz használható.

A csempe lefestése, praktikus, olcsó módszer. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy az erősebb vegyszerekkel (pl. vízkőoldó) való, erőteljesebb, gyakoribb kezelést nem fogja sokáig bírni.

Ha nem akarjuk látni a fugákat, használjunk kiegyenlítőt!

Burkolás falpanelekkel

Az anyag jellegéből fakadón garantáltan vízzáróak, tehát még a zuhanykabinban is biztos megoldások, a PVC-ből készült falpanelek. További előnyük, hogy már szinte bármilyen színben, mintázatban, sőt 3D hatású nyomtatással is kaphatóak. Utánozhatják a fa erezetét, a kőburkolat látványát, de a fürdőbe varázsolhatnak még – ha a gyerekek kedvében akarunk járni - mesefigurákat is. Használatuk során nem fenyeget a penészesedés veszélye sem, mivel a felszerelésükhöz nem kell glett, habarcs. Pontos mérésekre, tiszta vágásokra és ragasztó, illetve tömítőanyag felhordására van szükség.

A környezettudatosabb felújítók számára ajánljuk a természetes ásványi kompozitból készült burkolópanelt, a Ceramint. A 3-4,5 mm-es vastagságú lapokat - a széleknél élváltó profil alkalmazásával - egyszerűen rá lehet ragasztani a meglévő csempére. Ehhez mindössze arra van szükség,

hogy a felület egyenletes és stabil legyen, amit ún. aljzatkiegyenlítő habarccsal érhetünk el.

A lapok felső, vízzáró rétege többféle árnyalatban, akár famintázatban is kapható.

Természetes ásványi kompozit lapok  - Forrás: ceraminpadlo.hu

Gyorskötésű cement

Ha - az egyre divatosabbá váló - beton árnyalatot szeretnénk megvalósítani a fürdőszobában, erre kiválóan alkalmas az ún. gyorskötésű cement.

Ez a hagyományostól eltérő, akár pár perc alatt is megkötő anyag.

Éppen ezért a csempére való felhordása nagy körültekintést igényel, általában gyakorlott kezű szakemberre érdemes bízni a feladatot. Tökéletesen hidrofób felület készíthető belőle, ráadásul kevés víz felhasználását igényli. Igaz, hogy munkaigényes, viszont olcsó megoldás.

A beton különleges textúráját idéző cementbevonat a fürdőszobában

A fa természetessége

A tisztálkodás meghitt, természetes környezetét lehet megteremteni, ha fából készül falburkolat a fürdőszobába. A faburkolat kiválasztásánál elsősorban a faanyag minőségére, tulajdonságaira kell ügyelni. A tartósság és a praktikus használat érdekében minőségi tömör faanyagot jó használni, mert egyedül ez bírja a párás, meleg környezetet. Trópusi fában (brazil teak, brazil dió, brazil cseresznye) vagy valamilyen hőkezelt fajtában érdemes gondolkodni. A fa a nedvesség hatására megvetemedhet, ezért ajánlott beépítés előtt felületkezelni, impregnálni lakkal, olajjal, viasszal. A fent említett trópusi fák nagy előnye, hogy ellenállnak minden gombának, rovarnak.

Bár ezekben a fákban nem tesz kárt a kifröccsenő víz, arra nagyon kell figyelni, hogy órákon át ne álljon a víztócsa rajtuk, még akkor sem, ha kifejezetten vízálló réteggel vannak kezelve.

Mint sok más esetben, itt is fontos, hogy hozzáértő szakember végezze a kivitelezést. A fából készült burkolat hajlamos a deformálódásra, ezért pontosan és szakszerűen kell végezni a felrakását. Nem csak magát a burkolatot, de a hordozó felületet is védeni kell a víz káros hatásaitól. Bevált módszer, ha a standard lécekből készült fogadó struktúrára vízzáró tükörfólia kerül elhelyezésre. Az illesztések szigetelésére speciálisan nemesfa-burkolatok fuga kitöltésére  kifejlesztett tömítőanyag ajánlott, amely száradás után csiszolható is. A faburkolat különösebb ápolást nem igényel, de a szép fény megőrzése érdekében javasolt néha áttörölni faápolóval. Tilos agresszív vegyületeket tartalmazó tisztítószerek használata (fertőtlenítők, vízkőoldók), mert ezek károsíthatják a faanyagot.

Egy ideális, rusztikus példa a fa használatára

A vízálló tapéta

A vízálló tapéta talán a legfelhasználóbarátabb falburkolat a fürdőszobába. A felragasztása egyszerű, gyors. A színek, mintázatok sora szinte végtelen: szárnyalhat általuk a fürdőszoba-felújítási fantázia.

Az elmúlt években pl. igen kedvelt lett a vlies tapéta. Az anyagszerkezete lehetővé teszi, hogy egyből a falra vigyük fel a ragasztót, így a tapétát szárazon helyezzük a falfelületre, és az átnedvesedésre sem kell várni. Ezt a típust  eltávolításkor maradéktalanul le lehet húzni a falról, így a csempéről is. A vlies tapéta egy oldalon impregnált nem szövött rostszálas alapanyagból készül, ami elsősorban kötőanyaggal rögzített cellulóz és textilrostokból áll. Nyirkos helyiségben is alkalmazható, viszont a felragasztáskor azonban a falnak száraznak kell lennie.

Extrém igénybevételű falfelületek burkolására azaz, fürdőszobák, zuhanyzók víznek és párának kitett falfelületeire pedig kiválóan alkalmas az üvegszövet szerkezetű hidrofób és kopásálló tapéta.

A mosható vinil fali tapéta is bevált, hiszen mindenki tudja, hogy a műanyag nem engedi át  a vizet.  Nyomtatottak, moshatóak, karc- és kopásállóak. Kopott vagy repedezett falon is használhatóak, mivel felületük strukturált, ezért eltakarja a fal egyenetlenségeit.

Egzotikus minták a vízálló tapéta által - Forrás: hardwall.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajánlott cikkek