Skip to main content
Kertépítés és terasz2024. március 30.

10 hasznos tipp erkélyek felújításához és újraburkolásához

Archive
image

Kinek ne jönne jól néhány plusz négyzetméter a lakásban? Egy jól átgondolt erkély felújítás, és máris újabb helyiséggel bővülhet a lakótér! Némi kreativitással és ügyességgel akár mi magunk is bátran belevághatunk az erkély felújításába. Az izgalmas lakberendezési stílusoknak és a könnyen használható, korszerű építési anyagoknak köszönhetően a panel erkély átalakítás könnyűszerrel megoldható házilag is. Mutatjuk, hogyan érdemes nekikezdeni a munkának!

Az elmúlt években sokunk kényszerült a négy fal közé, és egyre többen tekintünk erkélyünkre a lakás szerves részeként. Az eddig csupán tárolóként használt balkon észrevétlenül lényegült át egy tavasztól egészen késő őszig használható nyitott szobává. Különösen a szűkös lakótelepi panelek esetében nőtt hatalmasat az erkély jelentősége. Erkély felújítási projektünk sikere a gondos tervezésen múlik – ehhez nyújtunk most segítséget cikkünkkel.

 

 1. Tervezés: Mihez kezdenél a plusz négyzetméterekkel az erkélyen?

Először is, gondoljuk át, mihez szeretnénk kezdeni az értékes plusz négyzetméterekkel! Bármily csábító is a gondolat, ne egy Instagramon fellelt színes enteriőr alapján kezdjük el a gondolkodást a tervezés során.

Kezdésként írjuk össze, milyen napszakokban, hányan és milyen célra szeretnénk használni a balkont!

 • A természetes fény és a fák üde zöld lomb lombjának közelsége valódi kikapcsolódást nyújthat napközben egy jó könyvvel, laptoppal, telefonnal. Ha nem utcafronti a balkon, vagy nem túl zajos, alkalmas lehet délutáni szundikálásra is.
 • A legkisebb panel erkély is ideális helyszíne lehet a tanulásnak vagy az otthoni munkának – megvan hozzá vajon minden adottság?
 • Kertészkednénk, gyümölcsöt, zöldséget termesztenénk, télikertet tervezünk, vagy csupán a virágos balkonláda mellett élvezni a napsütést?
 • Esetleg itt szeretnénk grillezni, reggelizni, ebédelni a családdal?
 • Ha eddig tárolóként használtuk az erkély, és most kiszorulna a bicikli és a roller, lesz nekik máshol hely? Milyen más funkcióval kell számolnunk (teregetés, szárítás, üdítők, italok hűtése stb.)?

 

 1. Lássuk, miből élünk!

Kezdjük az erkély felújítást egy állapotfelméréssel: nézzük meg, mennyire kell pl. felújítani a falat, a korlátokat, szükséges-e erkély burkolás, esetleg villanyszerelés. A legfontosabb az erkély biztonsága, a tartószerkezet és a korlát állapotának felmérése. Ha itt valami hibádzik, akkor elsődlegesen ezek megoldásával kell foglalkozzunk.

Ha minden biztonságos, a tervezés további lépéseinél fontos, hogy vágyaink és elképzeléseink a rendelkezésünkre álló anyagi forrásainkkal is párhuzamban álljanak.

A falak felújítását például attól függően, hogy milyen állapotban van a falfelület, elképzelhető, hogy megúszhatjuk egy gyors festéssel is. Különösebben a régebbi építésű panelek esetében könnyen lehet, hogy elengedhetetlen a fal javítása festés előtt – ne essünk kétségbe, némi családi segítséggel akár néhány óra alatt lejavíthatjuk a hibákat vakolással vagy kültéri glettel, és egy ütős árnyalatú falfestékkel máris megadhatjuk az izgalmas alaphangulatot!

 

 1. Az erkély beépítés dilemmája

Az erkély szerencsés esetben közelebb hozhatja lakásunkhoz a természetet, a madarakat, a fákat, és eszünk ágában sincs beépíteni vagy beüvegezni. A kevésbé szerencsés fekvésű balkonok azonban sokszor egy közértre, iskolaudvarra, gyárra néznek, nem beszélve a sűrűn beépített panel lakótelepek erkélyeiről.

Ha teljes erkély beépítés mellett döntöttünk, egészen biztos, hogy mélyebbre kell nyúlnunk pénztárcánkba. A madártüskével ellátott, UV álló, minőségi polikarbonát tető szerelése (gondoljunk a felső szomszéd cigarettacsikkjeire) vagy az erkély üvegezés kivitelezése komoly felkészültséget és előrelátást igényelnek. Ha komplett panel erkély átalakítás a cél, felejtsük el a DIY megoldásokat, és mindenképpen bízzuk szakemberre a kivitelezést! Kérjünk több árajánlatot is!

Az erkély beépítés eldöntése a legfontosabb első lépés, hiszen az, hogy zárt vagy nyitott térrel lesz dolgunk, meghatározza az összes többi felhasznált anyagot.

 

 1. Állatok az erkélyen

Ha se kutyánk, se macskánk, ezt a pontot át is ugorhatjuk. Ha viszont házikedvencünknek is szeretnénk örömet szerezni megújult erkélyünkkel, idejekorán tervezzünk az ő biztonságukkal is!

Kisebb kutyák, macskák esetében a korlátelemeknek kellőképp sűrű legyen, a harapásbiztos macskaháló ízléses rögzítésére pedig számtalan ötletet találsz az interneten – sőt, teljes iparág épült a macskabiztos panel erkélyek kialakítására, nézz csak utána!

 

 1. Vibráló, élénk vagy finom pasztell: fesd át bátran a falat is!

Akár egy frissítő nyári lime árnyalat, akár egy visszafogottabb tónusú, lágy barackszín mellett döntesz, az biztos, hogy a színes falakkal nem lőhetsz mellé!

Ha az erkély nyitott, kültéri falfestéket kell használnunk, mert csak a homlokzati festékek fognak megfelelő védelmet biztosítani az esővíz és más szennyeződések ellen és az UV sugárzás ellen. Ne vegyük félvállról az óvintelmeket: ha nem megfelelő festéket használunk, a festék idővel lepattogzik, ráadásul a rosszul megválasztott festék a lakáson belül is penészedéshez vezethet hosszú távon. A kültéri diszperzit tetszés szerint színezhető ún. színezőfestékkel – fontos, hogy vásárláskor mindenképp tájékozódjunk a kültéri alkalmazás lehetőségéről.

 

 1. Házilag lerakható, izgalmas padlóburkolatok az erkélyen

Mediterrán stílusú burkolatok, meleg tónusú fa- vagy wpc burkolatok: itt az ideje kipróbálni egy új stílust!

A fal színe mellett a másik legmeghatározóbb dolog az erkélyünkön a járófelület milyensége. Dönthetünk úgy, hogy nem szükséges új járólap lerakása, de ha pénztárcánk engedi, mindenképp nézzünk körül az áruházak kínálatában!

Nyitott erkélyek esetében fontos, hogy ha az előző burkolatot fel kell szednünk, gondoskodjunk a megfelelő vízszigetelésről és az aljzatban lévő nedvesség elpárolgásáról. Ne feledkezzünk meg a vízelvezetésről sem!

A kültéri járólapok és csempék lerakásához ugyan kell egy kis gyakorlat, de egyenletes felület esetén nem igényel különösebb szakértelmet az ún. klikkes burkolatok vagy akár egy zöld műpázsit lerakása. A wpc-ből, fából vagy más anyagból készített, különböző méretű járólapok könnyedén összepattinthatók, maximum a sarkoknál és a széleknél kell egy kézi fűrésszel méretre vágnunk az egyes elemeket. Ne feledkezzünk meg a szegélycsíkokról, sarokelemekről és ha faburkolat mellett döntünk, a megfelelő felületkezelésről sem!

Tippünk: Ha az erkély burkolás egyelőre a jövőbeni terveid része, dobd fel a régi járólapot egy ízléses kültéri szőnyeggel! Ezek a pénztárcabarát szőnyegek nemcsak elképesztően stílusosak, de vízállóak, UV-állóak, és egyetlen mozdulattal eltávolíthatod róluk a szennyeződést egy nedves ruhával!

 

 1. Beszéljünk a szomszédokról…

A bútorválasztás és a dekoráció előtt még mindig van egy nagyon fontos téma. Jobb, ha (le)számolunk a kíváncsi tekintetekkel, és gondoskodunk valamilyen belátásgátló elemről is az erkélyen. Ez lehet nádból, textilből, műanyagból, de akár egy rácsos növényfuttató is mutatós és hatékony lehet oldalirányból!

Tippünk: Nézz körül a kertészetek egynyári vagy évelő kúszónövény kínálatában, és lásd vendégül a tarka pillangókat is megújult teraszodon! Bátrabbak akár lugasparadicsom termesztésével is kísérletezhetnek – sok napsütés és némi kitartás kell csak hozzá!

 

 1. Próbáld ki magad enteriőr dizájnerként!

Az erkély felújításban a legjobb, hogy kipróbálhatjuk rejtett lakberendezési tehetségünket is. Az Instagramon és a Pinteresten elképesztő mennyiségű fotót és inspirációt találsz! Nyitott erkély esetében érdemes kültéri bútorban gondolkodni, és ne feledkezzünk meg a színes székpárnákról, tarka függönyökről, takarókról sem!

Tippünk: Ha kisebb panel erkélyed van, válassz összecsukható bútorokat!

 

 1. Dekorációs elemek az erkélyen

Mécsesek, lámpások, napelemes vagy ledes fénygömbök, szélcsengő – ha eddig csak vágyakozva nézegetted őket a nagyáruházak polcain, most már bátran lecsaphatsz rájuk! Készíts ki egy aromalámpát pár csepp citrus illóolajjal az asztalra, így a szúnyogokat is távoltarthatod, és élvezd a hangulatos estét egy pohár frissítő nyári itallal!

 

 1. GO GREEN, azaz milyen növényeket nevelhetsz az erkélyen?

Maradhatsz egy egyszerű balkonládánál muskátlival és begóniákkal, de helytől és adottságoktól függően pillanatok alatt valóságos növénydzsungelt varázsolhatsz erkélyedből!

Az egynyáriakon kívül nagyobb cserepekben akár évelőket, sőt, zöldségféléket is nevelhetsz, ha van elég helyed. Imádni fogja a napsütéses erkélyt a mennyei illatú levendula, az árnyékosabb szegletekben pedig egy hatalmas levelű árnyékliliommal is megpróbálkozhatsz. Sőt, szobanövényeid többsége is jól érezheti magát az erkélyeden! Nem kell feladni álmaidat akkor sem, ha helyszűkében vagy: fedezd fel a neten a vertikális kertészkedést, és vágj bele!

Ajánlott cikkek