Skip to main content
Csempe és járólap2024. február 25.

Aljzatkiegyenlítés – hogyan (ne) csináld?

Archive
image

Hogyan fogjunk hozzá?

Gyakran előfordul, hogy a burkolandó helyiség talaja teljesen egyenesnek tűnik, ám egy hosszabb vízszintmérő, vagy egyszerű aluléc használatával gyakran egyértelművé válik, hogy ez mégsem így van. Ilyenkor van szükség aljzatkiegyenlítésre.

Egyértelmű, hogy a minőségi padlóburkolás alapfeltétele az egyenes talaj, így a hepe-hupás, egyenetlen felületeket mindenképpen ki kell „egyengetni” mielőtt bármiféle burkolat kerülne rá. Ha egy egyébként egyenletes felületes egy kiemelkedés található csak, érdemes megfontolni a vésést, csiszolást, de bonyolultabb „domborzat” esetén mindenképpen aljzatkiegyenlítő használata javasolt.

Ha szakember végzi a burkolást, ezzel a feladattal is könnyedén meg fog birkózni, de ha magunk végezzük el (ezt mondjuk csak kisebb területek esetében javasoljuk), mindenképpen érdemes alaposan utánajárni, hogy is csináljuk.
Most a legfontosabb alapinformációkat igyekeztünk összegyűjteni.

Hogyan fogjunk hozzá?

Mielőtt önteni kezdenénk a talajra a bekevert aljzatkiegyenlítőt, fontos a felületet alaposan ellenőrizni és letakarítani: poros, málló, esetleg zsíros felületre semmiképp sem vihetjük fel. Érdemes tehát egy alapos takarítással, zsírtalanítással indítani a munkát, ha esetleg nagyobb rések, repedések vannak a felületen, ezeket érdemes betonjavító habarccsal, estrichhel kitölteni.

Milyen eszközökre lesz szükségünk?

Az aljzatkiegyenlítő bekeveréséhez és kiöntéséhez először is szükségünk lesz egy jókora vödörre – lehetőleg akkorára, amibe egy zsáknyi bekevert anyag elfér–, eszközre a keveréshez, egy lehetőleg minél nagyobb betonsimítóra és a kiöntött anyagba került buborékok eltávolításához egy tüskés hengerre, ennek hiányában esetleg egy még nem használt, kemény szőrű kefére vagy partvisra.

Mire figyeljünk?

 width=

Nagyon fontos, hogy az anyag bekeverésekor a csomagoláson írtak szerint járjunk el, azaz a keverési arány pontos legyen, és végezzünk alapos munkát, azaz ne maradjanak csomók.

A szakemberek az aljzatkiegyenlítés kapcsán az „egy felület, egy öntés” elvére szokták felhívni a figyelmet, azaz semmiképp nem javasolják, hogy egymás után keverjünk be több vödörnyi anyagot és kis idő elteltével öntögessük azokat egymás mellé, így lefedve a felületet. Ha az egész felületen egyszerre síkfolyós az anyag, akkor az „önterülő” módon valóban teljesen sík felületet alkot, azonban a kiöntött anyag nagyon hamar kötni kezd, így ha kis idő elteltével újabb adagot öntünk, a felület egyenetlen lesz.
Azaz: tapasztalat híján mindenképpen csak kisebb helyiségekkel kísérletezzünk, ahová egyszerre egy vödörnyi anyagot kell maximum önteni.

Az, hogy az anyag „önterülő”, valóban azt jelenti, hogy megfelelő öntés esetén külső behatás nélkül sík felületet képez, így a mindenáron való simítgatás nem javasolt, inkább tényleg csak az esetleges buborékok eltávolítása.

Az egyes típusoknál ez az érték változó, de jellemzően 10-15 mm vastagságban lehet az aljzatkiegyenlítőket egy rétegben önteni. Amennyiben szükséges, egyes típusoknál lehetséges száradás után egy újabb réteg kiöntése, de erről mindenképpen tájékozódjunk a csomagolásról.

Fontos, hogy a burkolást csak a felület teljes száradása után kezdjük meg, ellenkező esetben egyenetlenségek alakulhatnak ki, a burkolat sérülhet, egyes burkolóanyagok esetén pedig a nedvesség miatt akár penész is kialakulhat.

Milyen aljzatkiegyenlítőt válasszunk?

A végére hagytuk a talán legfontosabb kérdést, hiszen az anyagválasztáson nagyon sok múlhat: számos felhasználási szempontot és termékjellemzőt figyelembe kell vennünk, hogy megfelelő döntés hozhassunk.
A megfelelő aljzatkiegyenlítő kiválasztásához fontos tudni, hogy:

  • kint vagy bent kerül felhasználásra,
  • milyen burkolat kerül rá,
  • milyen vastagságban kell hazsnáljuk,
  • milyen terhelést kell majd kibírnia.

Fontos szempont lehet a száradási idő is, de bármennyire is furcsa, gyakorlatlan felhasználók számára első sorban hosszabb száradási idejű anyag választását szokták javasolni, ezzel ugyanis kisebb a hibázás lehetősége, könnyebb javítani, ha szükséges.

Sok szempontot kell tehát szem előtt tartani, így a döntéshez ne szégyelljük szakember segítségét kérni!

A Baumit kínálatában számos különböző igénybevételnek és felhasználási módnak megfelelő aljzatkiegyenlítő található, így bárki megtalálhatja köztük a számára ideálisat. Most ráadásul év végéig a Baumit és a Hufbau közös akciójának köszönhetően építőpontjainkon számos Baumit aljzatkiegyenlítő, vakolat, habarcs kedvezményes áron vásárolható meg!

Találkozzunk építőpontjainkon, ahol szakértő kollégáink segíteni fognak a megfelelő anyagokat és eszközöket kiválasztani!

 

Ajánlott cikkek