Skip to main content
Tető és tetőtér2023. február 22.

A palatető felújítása bontás nélkül

Építőpont Magazin
image

Tömegesen szorulnak majd renoválásra azok a tetőszerkezetek, amelyeket 30-50 évvel ezelőtt palával fedtek. Mivel azóta az azbeszt tartalmú anyagok használatát rendeletileg betiltották, a palatető felújítása gondokat okozhat.

A palának leáldozott

Az 41/2000. (XII.20.) EüM-KöM együttes rendelet – az anyag egészségügyi veszélyessége miatt – már 2001. január 1-jétől betiltotta az azbeszt rostot tartalmazó termékek, anyagok forgalmazását és felhasználását. Mivel az ötvenes évektől igen népszerűvé vált tetőfedő anyag, a pala is tartalmaz azbesztet, igen összetett probléma elé néznek azok a háztulajdonosok, akiknek ingatlanát ez a fajta tetőzet borítja. Márpedig szép számmal akadnak ilyenek. Magyarországon a lakóépületek mintegy 14 százaléka palatetős. Palatetőt találhatunk régi építésű családi házakon – a 800.000 kockaház jelentős része is eredetileg síkpalával készült –, nyaralókon és sok mezőgazdasági épületen is.

A pala a jégeső, a szerkezeti mozgások vagy csak az elöregedés miatt elkezd repedni, töredezni, porlani, illetve bekövetkezik a mohásodás, amely nem csupán esztétikai probléma, hanem - a mechanikai sérülésekhez hasonlóan - komoly funkcionális és műszaki gondokat okoz, hiszen az épület beázásához vezet.

A felújításkor jelentkező problémák

A palatető elemeinek az eredetivel egyező pótlására nincs lehetőség, hiszen ilyeneket káros azbeszttartalma miatt már nem forgalmaznak. A lapokat nem szabad sem vágni, sem fúrni.

Az elbontás költsége egy-egy családi ház esetében több százezer forintra is rúghat,

hiszen a törmelék veszélyes hulladéknak minősül, elszállításának kényes műveletét csak az arra kijelölt, speciális szaktudással és jogosítványokkal rendelkező cégek végezhetik. Ugyanakkor komoly műszaki (vízelvezetési, statikai, rögzítés technikai, épületfizikai) szempontokat vet fel a helyettesítő anyag kiválasztása, hiszen pl. ezeket az épületeket eleve úgy tervezték, hogy a falaknak, illetve a tetőszerkezetnek csak kis súlyt kellett megtartaniuk.

Ebben az esetben már nincs mit tenni, mert már porlad

A palatető felújítása acél cserepeslemezzel

A cserepeslemez termék anyagvastagsága határozza meg a termék hosszú távú funkcionalitását. Minimum 0,5 mm legyen. Ezt a tetőfedője, bádogosa könnyen tudja ellenőrizni. Az acélmag vastagsága a termék élettartamáért felelős. A hosszú élettartamhoz minimum S250, de inkább S280 vagy S350 vastagság szükséges. Az acélon lévő cinkréteg biztosítja a korrózió elleni védelmet. A  Z275 a hazai piacon elérhető  legjobb minőség.  A vékonyabb változatok alkalmazása esetén a tető hamarabb rozsdásodhat.

A cserepeslemez harmadik rétegként még egy színbevonatot is kap, amely extra védelmet nyújt a rozsda ellen, miközben az esztétikus megjelenést is biztosítja. Ennek a típusa és a vastagsága is fontos: minimum 25-35 ym. A prémium minőségű acéllemezek nagy táblás kiszerelésben, méretre gyártva készülnek, ezért nem keletkezik anyagfelesleg. A tetőfedő szakemberek egyszerűen ki tudják számolni felméréssel a szükséges anyagmennyiséget, kiegészítőket.

Elegáns antracit cserepeslemez, a kiegészítő hófogókkal

A cserepeslemezek egyik legnagyobb előnye a kis önsúly, ami a termék beszerzésekor a szállításban is megmutatkozik, de ami ennél is fontosabb, hogy a tetőfedésnél minimális terhet kell a tető tartószerkezetnek elbírnia: a cserepeslemeznél ez az érték  csupán 5 kg/m2.

Mivel a termék  kis önsúlya miatt a palaető felújítása során minimális többletterheléssel kell számolni, így máris áthidalhatóvá válnak a szerkezeti komplikációk. Továbbá nem kell elbontani a régi palát, nem kell elszállíttatni a veszélyes hulladékot, és hosszú időre tartós új tetőfedés fogja védeni az épületet, ezért ez igen gazdaságos felújítási módszer, amely a nagyszilárdságú anyagnak, a tökéletes vízzáróságnak és a mechanikai hatásokkal (pl. komolyabb viharok, jégeső, porhó) szembeni ellenállóságának köszönhetően egyszersmind  igen korszerű technológia. A kiváló műszaki paramétereken túl a legdivatosabb trendeknek vagy akár a klasszikus ízlésnek is megfelelő, esztétikus tetőzet valósítható meg a sokféle színárnyalatban, mintázatban és profilméretben.

Az acél alapanyagú, új cserepeslemez fedés alatt lévő, a külső környezeti hatásoktól védett régi pala anyag már nem fog egészségügyi kockázatot jelenteni.

Egy cserepeslemezzel felújított tető, a klasszikus cserép színét és formáját idézve

Tanácsok a kivitelezéshez

A cserepeslemezek több tízezer családi ház, társasház illetve ipari létesítmény különböző tetőtípusaira  kínálnak megoldást a palatető felújítása során. A tetőfedéshez használt régi tetőpalák kb. 10-15 %-ban tartalmaznak káros azbeszt szálakat, amelyek csak az anyag szétmorzsolásakor, roncsolásakor (fűrészelés, törés, stb.) kerülnek a levegőbe és jelentenek veszélyt az egészségre. Amennyiben ilyen jellegű károsodás még nem következett be, ez teszi lehetővé, hogy a még megfelelő állapotban lévő palafedésre - annak elbontása nélkül - új segédváz, és arra teljesen új cserepeslemezes tetőrendszer kerüljön.

Ráburkolás előtt el kell tüntetni a hézagokat a palán!

A palatető felújítása előtt szakemberekkel meg kell vizsgáltatni a meglévő tetőszerkezeti elemek (lécezés, szarufa) állagát és teherbíró képességét.

Ha ez megfelelő eredményt, hozott megkezdődhet a régi palafedésen keresztül fa segédváz (ellenlécre léc vagy deszkázat) szerelése a meglévő tetőszerkezethez, statikailag méretezett átmenő csavarokkal. Amennyiben a megmaradó palafedés másodlagos vízelvezetés céljára alkalmas, akkor tetőfólia elhelyezése nem szükséges, ellenkező esetben páraáteresztő („lélegző”) fólia beépítése szükséges az új tetőfedés alá. Az itt kialakuló légrést ki kell szellőztetni a pára elszállítása érdekében, ezáltal egyrészt elkerülhető a vizesedés, beázások és penész megjelenése, másrészt a tetőtér hővédelme is jelentősen javul. Az új tetőfedés lehet egyszerűbb megjelenésű gazdasági vagy melléképületnél

A biztonságos és esztétikus vízelvezetés biztosítása érdekében az elavult, károsodott ereszcsatornát is javasoljuk lecserélni.

Az ereszcsatorna nem csak praktikus, de a ház dísze is egyben

 

Ajánlott cikkek