Skip to main content
Ajtó és ablak2021. február 25.

Hány rétegű ablakot válassz?

Archive
image

Szakzsargontól mentes rövid összefoglaló a témáról

Ha ablakcserére, ablak beépítésére készülünk, felmerülhet a kérdés: 2 vagy 3 rétegűablakot vásároljunk, egyáltalán mi a különbség? Szakzsargontól mentes rövid összefoglaló a témáról.

Mi a különbség?

Ahogy az már az elnevezés alapján is elég egyértelmű: a különbség alapvetően az, hogy a kétrétegű ablak 2, míg a háromrétegű 3 üvegrétegből áll. Ebben eddig így semmi meglepő nincs, de mi a kettő között a gyakorlati különbség, mit is jelent ez valójában?

Hőszigetelés

Több üveglap, köztük több gázréteg (1 helyett 2), ebből adódóan a kétrétegű ablakhoz képest jobb hőszigetelés, nagyobb energiahatékonyság jellemzi a 3 rétegű ablakokat. Ez az oka annak, hogy új házak esetében 2018-tól már kizárólag 3 rétegű ablakok beépítése engedélyezett.

Kisebb lakásokban alkalmazásuk a fűtésszámlában jelentős csökkenést nem eredményez, de egy nagyobb házban a tájolástól és az ablaktáblák méretétől függően a megtakarítás akár 20-25% is lehet.

Ha nem építkezünk, hanem felújítunk, nem kell a fentieknek megfelelnünk, választhatunk 2 rétegű ablakot is: panelek, régi téglaházak esetében például gyakra azokták még azt javasolni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes döntésünket előzetesen mérlegelni több szempont figyelembe vételével.

Hangszigetelés

Azt gondolnánk, hogy a több üvegréteg egyszersmind jobb hangszigetelést is jelenthet, ezzel szemben az igazság az, hogy ebből a szempontból a kétrétegű ablakok gyakran jobban teljesítenek. Önmagában tehát a több réteg nem jelent jobb hangszigetelő képességet, erről az ablak vásárlásakor külön kell tájékozódni, mert ennek mértéke típusonként változó lehet.

Fényáteresztés

Ugyancsak a több üvegrétegnek köszönhetően a beáramló fény jobban megtörik, nehezebben jut át a háromrétegű ablakon, ami miatt kevésbé látszik át, azaz jobban védi privát szféránkat. Ennek megfelelően akkor is jó választás lehet, ha nem szeretnék árnyékolót, vagy függönyt az ablakhoz.

A 3 réteg az áthaladó fényből is több energiát nyel el, így az ilyen ablakkal ellátott helyiségek kevésbé melegszenek fel a nyári melegben.

Akkor hogyan döntsünk?

Új ház esetén tehát választási lehetőségünk nincs, mindenképp 3 rétegű ablakokat kell használnunk, régi ingatlan, lakás felújításakor viszont miénk a döntés.
Azt azonban fontos figyelembe venni, minél több üvegből áll az ablak, annál nagyobb a súlya, emiatt fontos előzetesen meggyőződni róla, hogy az épület el fogja-e bírni az új nyílászáró súlyát.

Ablaktípusokkal, beépítéssel kapcsolatos kérdéseiddel fordulj bizalommal kollégáinkhoz!

 

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek