Skip to main content
Ajtó és ablak2023. november 2.

Segítség, szelel az ablak!

archive
image

Hogy fogjunk hozzá?

Noha a problémás ablakok cseréje idővel nem elkerülhető, időpontjuk egy kis körültekintéssel, néhány praktikával kitolható.

Sajnos gyakori eset, hogy ablakaink nem kapnak megfelelő szigetelést, vagy legalábbis eljár felettük az idő. Ez komoly problémát jelent, ugyanis belső tereink nem tudnak rendesen felmelegedni, hiszen a (hideg) levegő folyamatosan áramlik be, ez pedig kimondottan nagy fejfájást okozhat a téli és őszi hónapokban. Ha ilyenkor vesszük észre, hogy szelel az ablak, valami megoldást midenképp ajánlott mielőbb keresni, hogy ne hűljön le emiatt a lakás.

Hogy fogjunk hozzá?

Amennyiben nem vagyunk biztosak benne, hol jut be a hideg levegő, azaz, hol szelel az ablak, ezt kicsit szeles időben könnyedén kideríthetjük egy gyertya lángjának segítségével; annak kilengései bizonyosan elárulják majd, hol is van a probléma forrása. Klasszikus megoldás, de vitathatatlanul működik.

Ha megvan a "rés", hogyan tovább?

Ha van már valamennyi tapasztalatunk, illetve rendelkezünk barkácsérzékkel, megpróbálhatjuk magunk orvosolni a problémát, de ezt tényleg csak nagyon magabiztos tudás, korábbi tapasztalatok esetén javasoljuk. Gyors és szerelésmentes megoldásként, amennyiben az ablakpárkány elég széles, egy hosszú ablakpárnát, úgynevezett huzatfogót is beékelhetünk az ablakunk aljához, amely felfogja a hideg levegőt valamint fel is dobhatja a berendezést, vagy esetleg a boltokban megvásárolható, ragasztható szigetelőcsíkot is bevethetjük.

Ezek azonban távolról sem mondhatók megnyugtató és hosszú távú megoldásnak, a tökéletes eredmény és ablakaink optimális "működése", élettartama érdekében mindenképp egy szakember hívása, akinek kiválasztása igen nagy jelentőséggel bír, így erre fontos kiemelt figyelmet fordítani. Manapság ha problémás ablakkal találkozunk, egyből a csere lehetősége és annak tetemes költségei merülnek fel legtöbbünkben, de az igazásg az, néha pár apró kis javítás, beállítás is csodákra képes, szóval nem kell félnünk szakembert hívni.

Orvosolhatjuk még a problémát habosított zártcellás EPDM gumi segítségével is. Ezeket az öntapadós szalagokat különböző profilokkal lehet kapni, a leggyakrabban E P és D alakzatban. Fontos, hogy olyan szalagot válassz aminek a szélessége passzol az ablakodhoz, ezek minden esetben szerepelnek a csomagoláson. Általában 8 év garancia vonatkozik rájuk és nem igényel szakértelmet a felhelyezésük. A legnagyobb előnyei:

  •  UV álló
  • Időjárásálló
  • Ózonálló
  • Könnyű takarítani
  • Könnyen eltávolítható

Napjainkban a műanyag nyílászárók számítanak a leggyakoribbnak, ezek olcsóbbak, mint a korábbi fa, vagy fém nyílászárók, illetve beszerelésük is gyorsabb és egyszerűbb. A fa nyílászárók, noha igen szépek az anyagszerűségüknek köszönhetően, karbantartásuk jóval nehezebb, valamint több olyan probléma veszélye is fennáll esetükben -mint a korhadás, vetemedés, bonyolult karbantartás-, amelyek a műanyagnál nem.

Annak érdekében, hogy minél kevesebbszer kelljen kicserélni ablakainkat, érdemes nagy figyelmet fordítani karbantartásukra akkor is, ha éppen tökéletesen működnek, ez ugyanis kritikus lehet élettartamuk növelésében. A legtöbb problémáért általában a nem megfelelő műanyagtömítés felelős, ám ebben sem lehetünk egészen biztosak, amíg meg nem mutatjuk egy hozzáértőnek.

Amikor azonban a fenti problémák gyakorivá válnak, elkezdhetjük tervezgetni, mikor lenne ideális a nyílászárók cseréje.

 

Ajánlott cikkek