Skip to main content
Csempe és járólap2023. szeptember 28.

Lépj új szintre a laminált parkettával!

Archive
image

A laminált parketta népszerűsége nem meglepő: szinte minden lakberendezési stílushoz illeszkedik, ráadásul könnyen tisztítható, tartós és költséghatékony megoldás. Összeszedtük, mit mindent érdemes tudnod róla!

Még ma is sokan úgy gondolják, hogy a laminált parketta a vagyonosak kiváltsága. Nos, ez tévhit! Ez a fajta padlóburkolat sokkal barátibb áron kivitelezhető, mint sok más lehetőség, ráadásul nemcsak ízléses, hanem sokoldalú is. A legkülönbözőbb stílusú helyiségekbe illeszkedik, legyenek azok modernek vagy klasszikusak, rusztikusak vagy minimalisták.

A padlóknak ugyanakkor ki kell állniuk az idő próbáját is, hiszen komoly terhelésnek vannak kitéve a hétköznapokban. A laminált parketta megfelel ennek az elvárásnak, mivel tartós megoldás és ellenáll a kopásnak. Ráadásul könnyen tisztítható, így kevésbé időigényes a takarítása, elég a porszívózás és a tisztítószeres felmosás a rendszeres karbantartáshoz. Nem igényel speciális ápolószereket vagy rendszeres lakkozást, mint a valódi fa parketta. A különböző foltok és szennyeződések sem rontják a minőségét, gyorsan és nyomtalanul eltávolíthatók róla.

És ha már itt tartunk, az igazi fában allergén kártevők, például poratkák is megbújhatnak, amire a laminált padló használata mellett semmi esély. Mivel baktérium- és penészálló, javítja a lakás levegőminőségét is.

Típusok és variációk

Ha a hagyományos, rusztikus padlókat kedveled, akkor a fa hatású laminált parkettára eshet a választásod. Az ilyen padlók mintázata annyira valósághű, hogy még tapintásra is nehéz őket megkülönböztetni az igazi fától, még sincsenek rajta tökéletlen vagy egyenetlen részek.

Mivel a laminált parketta rengeteg különböző színben és mintával elérhető, biztosan találsz olyan variációt, ami passzol az otthonod színsémájához. Ráadásul panelek vagy lemezek formájában is beszerezheted: a panelek könnyen telepíthetők és cserélhetők, míg a lemezek előnye, hogy egyenletesebb felületet eredményeznek. A rögzítés sokféleképp történhet, így például ragasztás, kattintós rendszer vagy öntapadó réteg útján is, így akár DIY-módszerrel, házilag is könnyen elvégezhető.

A gyerekek és a háziállatok miatt sem kell aggódnod: a laminált parketta ellenálló, így bármely helyiségbe bátran választhatod, még a kedvenced karmai sem hagynak karcolásokat rajta. A nappaliba és hálóba ideális, de a konyhában és a fürdőszobában is alkalmazható. Utóbbiaknál azonban ajánlott egy vízálló réteg felvitele is, ami megóvja a nedvességtől.

Mi szólhat a laminált parketta ellen?

Mint már említettük, a laminált padló érzékeny a nedvességre. Ha víz vagy más folyadékok beszivárognak a deszkák közti résekbe, az duzzadást, vetemedést és az anyag károsodását okozhatja. A magas páratartalmat sem viseli jól, mert a levegő nedvessége a deszkák kitágulását okozhatja, amitől meghajolhatnak.

A laminált parketta emellett általában nem jó hangszigetelő, ám ezen alátétek vagy lemezek használatával lehet segíteni. Emellett az ilyen padlók télen kissé hűvösebbek lehetnek, de a szőnyegek vagy szőnyegpadlók komfortosabbá tehetik őket.

A közvetkező szempont a javíthatóság. Bár a laminált parketta ellenálló a karcolásokkal és kopással szemben, annyira nem kikezdhetetlen, mint például a valódi fa: főleg nehéz vagy éles tárgyak károsíthatják. Ha sérül vagy megkopik, nem lehet lecsiszolni és újra felületkezelni. Ilyenkor az érintett lapokat ki kell cserélni.

Végezetül, a laminált padlók gyártása során általában vegyi anyagokat használnak. Ezek ritkán ugyan, de köhögéshez vagy irritációhoz vezethetnek, ami elsősorban a légzőszervi problémákkal küzdőket érintheti. Ma már azonban kaphatók típusok, amelyek egészségkímélő és környezetbarát anyagokból készülnek, például újrahasznosított fából vagy alacsony VOC (azaz illékony szerves vegyület) tartalmú anyagokból.

Mindezt figyelembe véve a laminált parketta így is az egyik legjobb választás, ha szép és tartós padlóburkolatot keresel, a sokféle variáció közt pedig bizonyára megtalálod a neked megfelelőt.

 

 

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek