Skip to main content
Csempe és járólap2021. augusztus 14.

Mire figyeljünk a hidegburkolatok felújításánál?

Építőpont Magazin / támogatott tartalom
image

A hidegburkolatok felújítása komoly előkészületeket, alapos tervezést és szakértelmet igénylő, összetett munka. Ha tartós és minőségi eredményre törekszünk érdemes áttekinteni a Cemix hidegburkolási gyorstalpalóját laikusoknak, középhaladóknak egyaránt.

4 fázis, és már kész is!

A fürdszoba burkolás lépései

A hidegburkolás négy fázisa | Forrás: cemix.hu

Az első fázis: az előkészítés

Az előkészítés azért különösen fontos, mert a nem megfelelő minőségű, nem megfelelően előkészített felületről és gyorsabban leválnak a rátett rétegek. Egy felújítás a visszabontással kezdődik, amikor az esetleges mélyen lévő hibák felszínre kerülhetnek. Ezek javítása után jön az aljzatkiegyenlítés, mert csak teljesen sík felületre javasolt ragasztani.

Fontos még, hogy az alapfelületre kerülő anyag esetén biztosítani kell a tapadást, csempéknél akár tapadóhíd használatával is.

A második fázis: a vízszigetelés

Azért különösen fontos, mert ez teszi igazán tartóssá a burkolatokat. Beltérben megakadályozza az alsóbb rétegek tönkremenetelét (pl. a zuhanyzó burkolata mögé bejutó víz roncsolja a szerkezetet, a nagyobb vízmennyiség pedig ázást okoz, de egy meghibásodott mosógép is nagy károkat okozhat az alatta lévő rétegekben). Kültérben meggátolja, hogy a víz bejusson a szerkezetbe, mert télen a megfagyott víz térfogati tágulásának következtében szétrepeszt mindent.

A harmadik fázis, a ragasztás

Sokan a burkolati ragasztók vásárlása során igyekeznek spórolni, és csökkenteni a beruházás költségeit, van azonban néhány speciális eset, amikor ezzel öngólt rúghatunk. A manapság egyre divatosabbá váló, nagyméretű burkolati elemek rögzítéséhez például mindenképpen magasabb műszaki tartalmú ragasztókra van szükség. De az olcsó ragasztók a padlófűtés okozta hőingadozásokat sem képesek hosszú távon elviselni.

A befejező fázis: a fugázás

A befejező fázis szintén fontos, hogy minőségi anyagokat válasszunk, hiszen ezek dobják fel igazán a csempét vagy a járólapot. A szín és a tartósság elsődleges kiválasztási szempontnak számítanak, de ezeken kívül is létezik néhány olyan tulajdonság, ami befolyással lehet döntésünkre. A fürdőszobába például vízlepergető tulajdonságú fugázó anyagot érdemes választani, de létezik olyan termék is, amelynek antibakteriális és penészgátló hatása van, ami különösen jól jöhet ott, ahol nagy jelentősége van a higiéniának.

Fürdőszoba vízszigetelés a gyakorlatban

 

További segédletek a helyes hidegburkoláshoz a Cemix szakembereitől

A hidegburkoláshoz szükséges anyagokat keresse a HUFBAU Építőpontjain!

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek