Skip to main content
Tető és tetőtér2021. május 13.

Emlékez-TETŐ

Szerk./Építőpont
image

A tavasz a házasságkötés és az építkezés ideje: egy jó tetőben szépség és praktikum lépnek frigyre. A kapcsolatból aranylakodalom is lehet, hiszen bizonyos gyártók 50 év garanciával árulják a cserepeiket. De pontosan melyik mellett döntsünk? Hogy a választás folyamatát ne a szorongás, hanem a felfedezés öröme és izgalma szője át, néhány fontos szempontra, illetve lehetőségre kívánunk emlékeztetni.

„Teve van egy pupu, van két pupu, sőt több” - mondja a régi sláger. Bárha ennyire egyszerű lenne a képlet a tetőhéjazat kialakításához kínált cserepek esetében is. A változatos megjelenésük ugyanis kombinációk szinte végtelen sorát teszi megvalósíthatóvá. Ezekből pedig mindenki a saját ízlésének, egyéniségének legmegfelelőbbet szeretné a feje fölött tudni. A szándékból ugyanakkor máris  adódik egy biztos kiindulópontot, ha felteszünk két alapkérdést.

Milyen vagyok? Milyen tető illik hozzám?

A válaszért nem szükséges indiai guruknál vagy honi pszichológusoknál kopogni. Töltse ki ezt a személyiségtesztet , és máris közelebb jut a megoldáshoz! Hozzátéve, hogy az ideális küllem megtalálása után még számos más tényezőt is górcső alá kell venni.  Fontos, hogy új házra kerül vagy renoválunk. Hol van az épület? Milyen statikai jellemzők adottak? Mennyire gondolkodunk fenntarthatóan?  Mekkora összeget szánunk rá?

Bízza szakemberre!

Mivel a tető a ház egyik legfontosabb alrendszere, egyben elsődleges vertikális védvonala, és a minősége szerves összefüggésben áll a többi épületrésszel, túl nagy falat ahhoz, hogy barkácsolásba kezdjünk. Amennyiben új építésről van szó, a statikus eleve a megbízó által választott cserép pontosan kiszámolt összmennyiségének súlyához fogja igazítani a tartószerkezetet. Viszont ha egy korosabb, előtte esetleg kisebb súlyú palával vagy fémmel fedett épület korszerűsítéséről van szó, ítélkezzen a mérnöki tudás arról, hogy az adott falazat biztonságosan tudja-e fogadni a nagyobb súlyú szerkezetet. Bizony szerkezetben, mi több, rendszerben muszáj tervezni. A különböző építészeti előírásoknak, amelyek alapvetően a biztonságot, az energetikai hatékonyságot, a környezet védelmét és egyéb praktikus szándékok megvalósítását célozzák, manapság nem tudunk csupán azzal megfelelni, ha rábökünk pl. egy tetszetős betoncserépre.  De abból is mennyit rendeljünk és milyen elemeket? Ha rosszul számoljuk ki a mennyiségeket, elfogy az anyag, leáll a munka, nem köszönjük meg a gerendák magasából ránk zuhanó, cifra mesteri fordulatokat. Különböző idomú cserepek, pára- és vízzáró fóliák, tetőtér esetében szigetelő rétegek, ereszcsatornák, tetőbiztonsági elemek, átszellőztetési módok összetett és együttműködni képes struktúrája képes csak hatékonyan teljesíteni a feladatot: tartósan biztosítani a kényelmünket, megóvni a házat. A nem profi munkának beázás, penészesedés lesz az eredménye, és a csere viszonylag magas extra költséggel valósítható csak meg. Persze ha nem kívánjuk teljesen kiengedni a kezünkből a folyamat ellenőrzését online előkalkulációt is végezhetünk.

A négy évszak során

a klímaváltozás következtében egyre szélsőségesebbé váló, gyakran extrém időjárási hatásokkal szemben vív csatákat a tetőnk. Ágyúzhatják jégdarabok, alattomos pusztítást fejthet ki a beszivárgó esővíz, tépázhatják szélviharok, rombolhatja fagy, maga alá gyűrheti vastag hóréteg, nyáron pedig a napsugárlándzsák merednek felé. Betonbiztos megoldásra van tehát szükség! Ha ezzel egyetértenek, tájékozódjanak a beton cserepek világában! Az alapanyaguk, a különböző terhelésre kidolgozott geometriájuk mellett a felületkezelésben rejlik sokrétű alkalmazhatóságuk és szépségük titka. A ClimaControl felületkezelésnek alávetett cserepek pl. a nem lebomló alkotóelemeknek köszönhetően 60%-kal kevesebb infravörös sugarat nyelnek el, mint felületkezelés nélküli társaik. A cserép hátoldalán 10°C-szal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet: egy-egy kánikulai napon kisebb fokozatra kapcsolhatjuk tehát a klímát. Más felületkezelési metódusok (pl. a Resistor) tartós védelmet biztosítanak a mechanikai hatásokkal szemben. Ilyen módszerrel érik el egyébként bizonyos típusoknál a selyemfényű megjelenést is. Ez  a mozzanat azonban már a külcsín témaköréhez vezet.

Trendek, formák, színek

Idén az ún. sík termékek a legnépszerűbbek. Sokan választják őket sötétebb, szürkés árnyalatokban. A téglalap alakúakból visszafogott, letisztult héjazat áll össze. Ha viszont a hódfarkú változatot használjuk, eredeti szándékainkat megőrizve egyfajta játékosságot is adhatunk a felületnek. Ugyanakkor modern és stílusos tetőt hullámos cserepekkel is tudunk az otthonunk fölé varázsolni. Bizonyos alakzatok, a megfelelő árnyalatokkal variálva viszont klasszikus vagy éppen mediterrán jellegű hangulatot adnak. Ez utóbbi hatás igen eredeti módon érhető el, amennyiben pl. már eredetileg  tarkás mintázatú fajtát használunk, vagy különböző tónusú darabokat véletlenszerűen illesztünk össze. Figyeljünk a textúrára! Ugyanaz a szín másképpen sugárzik majd a szemlélő felé egy matt és egy tökéletesen sima felületről. A kulcs az épület és a környezete közötti harmónia megteremtésében, valamint a színek és formák egyensúlyában rejlik.

És forintok

Egy tetőépítés vagy felújítás érdekében bizony mélyebben kell a pénztárcába nyúlni. Ha már nagyjából tudjuk, mit akarunk, és azt is ellenőriznénk, hogy meddig  ér a takarónk, használjuk az árkalkulátort. Az alapos tájékozódás korlátozottabb anyagi feltételek mellett is segíti tetőálmaink megvalósítását. A költséghatékonyság  ugyanis nem feltétlenül kell, hogy kompromisszumkötéssel járjon. A nagy múltú, jól ismert és termékeikre komoly garanciát vállaló gyártók esetében az alsóbb szegmensből is teljes biztonsággal válogathatunk. A családosok pedig talán még szabadabban. A 2021. január 1-jével indult, vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás keretében ugyanis a tetőfelújítás költségeinek bizonyos hányadát megtéríti az állam. Így gyakorlatilag féláron újulhat meg a teljes tetőrendszere!

 

 

Ajánlott cikkek