Skip to main content
Fal és szigetelés2023. november 9.

Amikor jól jön a fal köztetek: gipszkartonozás otthon

Archive
image

Előtét- vagy válaszfalat építenél, esetleg a térelválasztást szeretnéd megoldani, de nem egy bútorral vagy dekor elemmel? A gipszkarton használata kézenfekvő megoldást jelent, és házilag is viszonylag egyszerűen kivitelezhető, viszont az ördög itt is a részletekben és a türelemben rejlik. A “falra fel” akció ugyanis csak akkor lesz sikeres, ha betartod a játékszabályokat. 

Vázold fel!

Ahogyan nincs festés a fal megfelelő előkészítése nélkül, úgy a gipszkartonozáshoz is szükséges „alapozni” vagyis vázszerkezetet készíteni. Egyrészt statikai, másrészt esztétikai szempontból, hiszen ez garantálja a stabilitást, illetve a precíz illesztést, ami minimalizálja a hézagolás szükségességét.

A váz elkészítéséhez fa léceket ugyanúgy használhatunk, mint fém kiegészítőket. Kezdők számára inkább javasolt az ún. gipszkarton profilok alkalmazása, hiszen azok típusa és mérete lehetővé teszi, hogy könnyedén megépítsük leendő fal keretét.

 

Profilok között az alábbi típusokkal találkozhatsz:

UW
A váz vízszintes elemeit adják, más néven vízszintes vezetők, amiket a padlóra és a födémre, mennyezetre rögzítünk.
CW
Az UW profilokhoz kapcsolódnak, a szerkezet függőleges tartóelemeit biztosítják.
CD és UD
A gipszkartonozás álmennyezet készítéséhez is az egyik leggyakrabban használt megoldás, a CD és UD profilok a plafonhoz történő rögzítést segítik. A CD profilokat a vízszintes UD profilba állítjuk bele.
UA
Szerelt válaszfalak szabadon álló függőleges falvégződéseinek, ajtónyílásainak merevítésére szolgálnak.
Sarokvédők
Alkalmazásával megnövelhetjük a gipszkartonfal élettartamát, készülhet alumínium vagy PVC anyagból.

Az, hogy milyen vastagságú profilt választasz, attól is függ, hogy kerül-e szigetelés a gipszkarton táblák alá, bár a tökéletes hangszigeteléshez ez elengedhetetlen. A profilokat lemezolló segítségével tudod méretre vágni, a majd rögzíteni a kívánt felületre a rajtuk lévő lyukak segítségével. A felhelyezést a vízszintes profilokkal kezdd! A köztük lévő távolságot természetesen meghatározza a felület mérete, illetve magának a lemeznek a szélessége is, de általánosságban elmondható, hogy 120 cm széles gipszkartonnál 60 cm profiltávolsággal kell számolni, míg a 125 cm széles gipszkartonnál 62,5 cm-rel. Ezt borda kiosztásnak hívjuk.

Fontos, hogy a CW profiloknál a méretre vágás után lehulló darabokat már nem szabad felhasználni, se toldani. Az UW profil ezzel szemben tovább dűbelezhető az aljzatba vagy a mennyezetbe. A CW és az UW gipszkarton profilokat a találkozási ponton fogasd meg egy-egy gipszkarton csavarral. A gipszkarton táblák csatlakozását mindenképpen a függőleges CW tartószerkezet közepére tedd!

Ha álmennyezetet is tervezel készíteni, vagy a plafont varázsolnád egyenletessé ilyen módon, mindenképpen a plafonnal kezdj!

Vágj bele!

Végre „lapozhatsz”, és kezdődhet a lapok méretre vágása, de természetesen előbb ki kell jelölni a vágási pontokat. Ezt követően viszonylag könnyű dolgod van, hiszen az anyag maga törékeny, vagyis a bevágásnál egyszerűen eltörhető. Ha mégsem érzed biztosnak ezt a módszert, gipszkartonlap fűrészt is beszerezhetsz. A táblákat milliméter pontossággal be tudod méretezni gipszkartongyalu segítségével.

Ettől nem fogsz becsavarodni

A méretre vágott lapokat speciális, 3,5 mm-es gipszkarton csavarokkal tudod a tartószerkezethez rögzíteni, az ún. önmetsző csavarokkal fa- és fémszerkezet esetén is dolgozhatsz.

Figyelj arra, hogy a lemezeket palánkolva, vagyis egymáshoz képest eltolva tedd fel, elkerülve a keresztkötéseket, hogy minimálisra csökkentsd a későbbi repedések kialakulásának lehetőségét. A javasolt eltolás mértéke 25 cm.

Azért, hogy ne legyen túlzott mértékű a felületi feszültség, a csavarozást a lap oldalának közepénél kezdd a szélei felé haladva. Különösen figyelj arra, hogy a lemez maga ne sérüljön, valamint, hogy a csavar feje pontosan a lap síkjába kerüljön.

A csavarokat javasolt egymástól 20-25 cm-re, a lap szélétől számítva 1-1,5 cm-re elhelyezni. Amennyiben szigetelőanyagot szeretnél elhelyezni a lemezek mögé, azokat a felcsavarozást megelőzően kell a helyükre illeszteni.

A fal adja a másikat

Ha elkészültél az egybefüggő felülettel, következhet az élvédők felrakása, valamint a hézagok és a csavarfejek eltüntetése. A munka attól függően lesz időigényes, hogy milyen minőségű falazat elérésére törekszel.

Q1 minőség: Kizárólag egy alap hézagolást jelent, különösebb esztétikai elvárások nélkül. Csempézés esetében azonban megfelelő.
Q2 minőség: Még mindig nem egy végleges falfelületről beszélünk, azonban az alap glettelésen, házagoláson túl már egy második glettréteg is felkerült a falra. Amennyiben strukturált hatású vagy fűrészporos tapétát szeretnél felhelyezni, ennél a pontnál megállhatsz az előkészítési folyamatban.
Q3 minőség: Ez a kategória optikailag már-már szinte tökéletes, ha sima felületű tapétát használnál vagy festeni szeretnél, ez az a szint, amire törekedni kell.
Q4 minőség: A legmagasabb kategória, amelynél egyáltalán nem megengedettek az egyenetlenségek. Házilag ezt szinte lehetetlen kivitelezni, de nem is feltétlenül szükséges ezt az eredményt elérni.

Amennyiben a gipszkarton felület egy másik felülettel kapcsolódik össze, a hézagot akrillal vagy más szilárd kötőanyaggal töltsd ki!

A hézagoláshoz speciális gipszet kell alkalmazni nagy hangsúlyt fektetve a keverési arányra, emellett az is lényeges, hogy a fogadó felület és a helyiség hőmérséklete +5°C felett legyen. A rések eltüntetéséhez, valamint ahhoz, hogy megelőzzük a repedések kialakulását, hézagerősítő szalagra is szükség lesz, kivéve, ha csempeburkolat kerül a gipszkarton lemezekre. Ebben az esetben arra kell ügyelni, hogy flexibilis csemperagasztóval dolgozz, és a réseket is azzal töltsd ki.

A hézagerősítő szalagot az első réteg gipszbe tapasztva vidd fel, és mindig érdemes először a csak vízszintes vagy csak függőleges irányú hézagokat kitölteni. A függőleges résekre alulról felfele javasolt felvinni a gipszet, hogy elkerüld a csöpögést.

Miután kissé már megkötött az anyag, simítóval hordd fel a glettet, majd várj, amíg megszárad. Ahhoz, hogy a felület tökéletesen egyenes legyen, P80-as gipszcsiszoló hálóval menj át rajta körkörös mozdulatokkal. A műveletet érdemes még egyszer megismételni. Amikor megfelelően simának és egyenletesnek érzed és látod a falat, kezdődhet a festés, tapétázás, burkolás.

„Felfallak”

Ha a gipszkartonhoz azért nyúlsz, mert úgy érzed, eljött az idő, hogy egy kisebb teret teremts magadnak, az eddig bemutatott műhelytitkokra bátran támaszkodhatsz. Az alapok megegyeznek, csupán térben kell elhelyezned a szerkezetet, illetve a lapokat két rétegben kell majd egymásra szerelned.

Vagyis miután pontosan kijelölted mérőszalaggal vagy kicsapózsinórral a fal helyét, és méretre vágtad a profilokat, azokat a padlóhoz, a plafonhoz, illetve a csatlakozó falrészhez tudod rögzíteni. A szerkezet felépítése azért lesz kissé összetettebb, mert ha nemcsak térelválasztó falat szeretnél építeni, akkor a váz felállításánál az ajtónyílás szerkezetének kialakítására is figyelned kell.

Ha megvan a keret, a lapokat ugyanúgy kell felhelyezned rá, mintha előtét falat építenél, viszont ebben az esetben a felapplikált lapokra felkerül még egy réteg lemez a stabilitás és teherbírás növelése érdekében. Fontos, hogy azokat ne csak az első réteg lemezhez, hanem ugyanúgy a vázszerkezethez is rögzítsd, vagyis a felhasznált csavaroknak megfelelő hosszúságúaknak kell lenniük.

A palánkolás itt is lényeges, tehát a második rétegben felvitt lemezek hézagai ne essenek egybe az első réteg hézagaival, valamint ugyanúgy ne legyenek keresztkötésben egymással.

Következhet a hang- és hőszigetelés, a még nyitott oldalon helyezd be a profilok közé a kőzetgyapot vagy üvegszálas táblákat. A kőzetgyapot ugyan picit drágább, ellenben hangszigetelésre is alkalmas, a rugalmasabb üveggyapotot inkább olyan helyiségek szigeteléséhez javasoljuk, ami nehezen hozzáférhető, pl. födém.

Ezt követően itt is felhelyezzük két rétegben a paneleket, és kezdődhet a hézagolás, glettelés.

Gipszkarton mint szárazvakolat

A gipszkartont szárazvakolatként is alkalmazhatod, ha a rossz állapotban lévő falazatot gyorsan és egyszerűen szeretnéd esztétikussá tenni. Jó hír, hogy ebben az esetben a gipszkarton közvetlenül a falra kerül ragasztással, ami lehetővé teszi a csupasz tégla, Ytong fal stb. fal költséghatékonyabb és időtakarékos befedését. Fontos! Vizes, dohos, penészes, illetve vályogfalra tilos gipszkartont ragasztani vagy előtétfalként használni.

Ajánlott cikkek