Skip to main content
Fal és szigetelés2023. október 9.

Födémszigetelés házilag: akár negyedével is csökkenthető a fűtési költség

Hufbau
image

A tetőszigetelés talán még a homlokzati hőszigetelésnél is fontosabb, hiszen a meleg levegő felfelé száll: 25%-a a tetőn keresztül távozik. Lépj a tettek mezejére, és realizálj 20-30%-os energiamegtakarítást, hogy ne csak tűrhető legyen a tető.

A hőszigetelés kettős célt szolgál:

  • bezárja a meleg levegőt,
  • nem engedi be a kintről süvítő hideget vagy nyáron a forróságot.

A homlokzati és tetőszigetelés együtt jelenti a tökéletes megoldást ahhoz, hogy optimális legyen a hőmérséklet és minimális a hőveszteség.

Tetőszigetelés alatt két dolgot értünk a: a padlásfödémet és a magastetőt.

A födém és a magastető szigetelésekor érdemes a legvastagabb szigetelést beépíteni, a legjobb hőszigetelő képességű anyagokból is legalább 20 cm-es szigetelést használj. Alacsonyabb hőszigetelő képességűek esetében 30 centiméteressel kalkulálj.

Padlásra fel!

Amennyiben nem tervezed beépíteni a tetőteret, nagyon egyszerű dolgod van: két rétegben egymással kötésben tedd le a szigetelőanyagot, így nem alakulnak ki hőhidak. Ha nem fontos, hogy járható legyen, és nem is pakolsz fel semmit, akkor nincs szükséged lépésálló szigetelésre.

Ellenkező esetben a járóréteget a szigetelés felett tudod kialakítani, ehhez nagyméretű táblákra lesz szükséged, például OSB lapokra vagy szárazpadlóra.

A legegyszerűbb megoldás, ha üveggyapot tekercseket vagy táblákat helyezel el a padlásfödémen, lehetőleg két rétegben, eltolt illesztésekkel.

Ugyanígy járj el kőzetgyapot esetében is, ez a szigetelőanyag csak táblás kiszerelésben kapható.

Mindkettő jó hő- és hangszigetelő, az üveggyapot lazább szerkezetű a kőzetgyapotnál, de nem lépésálló.

A táblás födémszigetelést fa-, és fémszerkezetes épületek szigetelése esetén alkalmazhatod. Előnye, hogy könnyű vele dolgozni.

Mind a tekercses, mind a táblás szigetelésre igaz, hogy csak akkor dolgozz velük, ha egyenletes felületre kerülnek.

Menj még feljebb!

A magastető szigetelésekor a szigetelés kerülhet a szarufák felé és a szarufák közé is.

A szarufák feletti szigetelést érdemes szakemberre bízni. A szarufák közötti hőszigetelésbe azonban belevághatsz!

Az alábbi anyagok közül választhatsz:

  • Habpolisztirol - Azaz EPS, elsősorban nedvességtől védett hely fedésére alkalmas.
  • Hab Poliuretán - A PUR anyag hőre keményedő műanyag, az egyik legjobb hőszigetelő.
  • Habüveg - Újrahasznosított üvegből készül, az egyik legnagyobb nyomószilárdságú szigetelőanyag, kitűnő tűzálló. Elsősorban ferde és lapostetők szigetelésére használják.
  • Kőzetgyapot - Tekercsben és táblákban is kapható, tűzálló könnyen kezelhető.
  • Gyapjú - Nagyon jól formázható szigetelőanyag, a levegő természetes páratartalmát tudja szabályozni, ellenáll a gombáknak és molyoknak.
  • Kender - Természetes, nagyon jó az ellenálló képessége, gyakran használt szigetelőanyag.

A magastető szarufák közötti hőszigetelését házilag is elvégezheted, mi most kőzetgyapot lemezeket választottuk szigetelőnek.

Para a pára

Ha a házadban a cserépfedés alatt páraáteresztő fólia van, akkor a szarufa teljes magasságában beépítheted a szigetelőanyagot.

Ha párazáró fólia van a tetőfedés alatt, akkor szellőző résre van szükséged alatta. Ez pedig csökkenti a beépíthető szigetelőanyag vastagságát. Ezért érdemes páraáteresztő fóliát rakni a tetőfedés alá, mert a szarufa teljes magasságát kitöltheted szigeteléssel.

A feladat csupán annyi, hogy a lemezek sarkának levágásával (éklemezes kialakítás) töltsd ki a szarufák közötti hézagokat.

1. lépés
Pontosan mérd le a szarufaközök távolságát, és 50 cm-hez közeli szarufaköznél 1 cm-es, 100 cm-hez közeli szarufaköznél pedig 2 cm-es ráhagyással szabd ki a lemezeket. A lemezek könnyen vághatók, ehhez feltétlenül viselj maszkot és védőkesztyűt.

2. lépés
Szorosan, hézagmentesen illeszd be. Ha rések nélkül dolgozol, nem szükséges rögzíteni a lemezeket.

3. lépés
A szarufákra azokkal keresztirányban tegyél fel párazáró fóliát, ehhez használj tűzőgépet. Az átfedés tíz centiméteres legyen. Ragasztószalaggal erősítsd meg a toldásokat. Ha nyílást kell vágnod (pl. tetőátvezetéseknél), akkor ragasztószalaggal hézagmentesen tömítened kell a kivágott nyílást.

Most már biztosra veheted, hogy csökkenni fog a fűtésszámlád és komfortosabb lesz a lakótered.

 

 

 

 

Ajánlott cikkek