Skip to main content
Fal és szigetelés2023. október 11.

Ne hagyd, hogy a hideg átjárjon: homlokzat utólagos hőszigetelése EPS-sel

Archive
image

Nyáron a kánikula, télen a hőveszteség jelent kihívást. Otthonunk korszerűsítését a rezsiárak drasztikus emelkedése, valamint a klímaváltozás is indokolttá teszi. Ha jól becsomagolod a házad, nő a komfortérzeted és az értéke is jelentősen emelkedni fog.

Igazi ajándék egy életen át

Házunk homlokzati hőszigetelése az alábbi előnyökkel jár:

  • akár 40% megtakarítás a fűtési költségen,
  • nyáron kevésbé lesz szükséged klimatizálásra,
  • az alacsonyabb energiafogyasztás miatt kíméled a bolygót.

Egy átlagos ingatlan 1 fokkal való hűtése háromszor több energiát emészt fel, mint 1 fokkal való felfűtése. A klímával történő hűtés nyáron akár havi tízezer forintba is kerülhet, de árnyékolással, és jól megválasztott hőszigeteléssel akár 5-7 fokkal is csökkenthető a lakótér hőmérséklete.

Korszerű szigeteléssel magasabb energetikai besorolásba kerül az ingatlan, ami jelentősen növelheti az értékét. Ha „csak” jó, pl. CC (korszerű), vagy DD (korszerűt megközelítő) minősítést kap egy családi ház, akkor is 15-20 százalékos, ha pedig a legmagasabb kategóriába, az akár 50 százalékos értéknövekedést is eredményezhet.

Mégis a méret a lényeg?

A ház szerkezetétől függően több tényező is befolyásolja, hány centiméteres hőszigetelésre lesz szükséged.

A 2023 szabályok szerint a külső falak hőszigetelésére az U≤0,24 W/m²K előírás vonatkozik.

Amíg évtizedekkel ezelőtt 5-10 cm vastagságú hőszigetelő anyagokat használtunk, addig ma már 15-20 cm-esek a jellemzőek főként az EPS lemezek esetében. Ennél vastagabb, 30-35 cm-es szigetelést többnyire passzív házak homlokzatán találsz.

Miért EPS?

Az expandált polisztirol, ez egyik leghatékonyabb, évtizedek óta bizonyított hőszigetelő anyag, melynek grafitos változatát is gyakran alkalmazzák. 98%-a levegő, ez biztosítja kiváló hőszigetelő képességét, egyszerű a felhelyezése és rendkívül könnyű.

Ráadásul 30-40 százalékkal olcsóbb, mint a kőzetgyapot, a másik népszerű hőszigetelő anyag.

Az EPS táblák sztenderd mérete 100x50 cm. Mérd le pontosan a szigetelni kívánt falfelületeket, és máris ki tudod számolni, mennyi anyagra van szükséged.

Szürke, de nem jelentéktelen

A korábban említett grafitos hőszigetelő rendszer grafitpor hozzáadásával készül, ennek köszönhetően pedig akár 25%-kal jobb a hőszigetelő képessége, mint a hagyományos expandált polisztirolnak.

Hogy mi a különbség közöttük?

Vegyünk egy B30-as téglából épült házat (ami igen gyakori volt évtizedeken keresztül). A jelenleg érvényben lévő 0,24 W/m2K hőátbocsátási tényező értéket 14 cm-es EPS-sel vagy 11 cm vastagságú grafittal dúsított EPS-sel érhetjük el.
Ez fontos lehet abban az esetben, ha esztétikai vagy egyéb szempontból (például egy már meglévő lépcsőkialakítás miatt) számít a homlokzat vastagsága.

Így fogj hozzá a felrakásához:

Távolísd el, ami zavaró

Ideiglenesen szabadulj meg azoktól a homlokzati elemektől (pl. ereszcsatorna-rendszer), amelyek akadályozzák a munkát. A homlokzati sík ugyanis kijjebb fog kerülni, ezért majd ahhoz igazítva szereld vissza őket.

A vízszintesből indulj a függőlegesbe

Ahhoz, hogy tudd, hol kezdődik a szigetelés, lábazati indító síneket használj.
Ez nagyfokú precizitást igényel, ezért csapózsinórt vagy lézeres szintezőt alkalmazz a sín pontos felhelyezéséhez.
Méterenként 3-4 dübellel rögzítsd a falon.

Csomagold be!

A lemezek felrakásához direkt erre a célra alkalmas poralapú ragasztót használj, amit a használati utasítás szerint keverj össze vízzel.
Használj keverőszárat, hogy csomómentes legyen.
A ragasztóanyagot a szigetelő hátlapján körben, a közepén pedig három, tenyérnyi foltban hordd fel. Ez az úgy nevezett perem-pont módszer, ami nagyon fontos ahhoz, hogy a lapok a helyükön maradjanak.
A lemezeket az épület széleitől haladva, lentről felfelé, hézagmentesen illeszd fel a házad falára.
Ha a ragasztó megszáradt, az egyenetlenségeket csiszold le, és távolítsd el a port a lapokról.

Dübel? Stimmel!

Várj egy napot, hogy a ragasztó biztosan megszáradjon és jöhet a dübelezés.

Általános szabály, hogy négyzetméterenként minimum 6 dübelt használj! Épületsarkokon még ennél is többet.

Ezután a hálózás következik, amit legalább 10 centiméteres átfedéssel kell felhelyezned. A ragasztó felhordá­sa előtt az összes ajtó- és ablaknyílás sarokéleit, valamint az épület sarkokat üvegszövet hálós élvédővel lásd el.

Az ablakok és ajtók sarkai fölé és alá 45 fokos szögben ragassz fel kb. 20x30 cm méretű üvegszövet háló csíkokat, hogy elkerüld a repedések kialakulását.

Jöhet a tapasztás!

Húzd fel a ragasztótapaszt, legalább 3 mm vastagságban, majd felülről lefelé, minimum 10 centiméteres átfedéssel tedd fel az üvegszövet hálókat, és nyomkodd be a ragasztóba. Erre a felületerősítés miatt van szükség.

A ragasztót az üvegszövet felett le kell simítanod úgy, hogy az üvegszövet nem lát­szódhat ki alóla. Újabb ragasztóréteggel is rámehetsz, de ez nem feltétlenül szükséges.

Várd meg, amíg teljesen kiszárad, jöhet az alapozó, majd a homlokzat festése, de ez már egy következő téma.

A homlokzati hőszigetelés csak a kezdet. A legcélszerűbb, ha rendszerben gondolkodsz, vagyis a tetőt, a padlás- és pincefödémet, az aljzatot, valamint a lábazatot sem szabad kifelejtened az energetikai korszerűsítésből!

 

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek