Skip to main content
Festés és barkács2021. február 25.

Hogyan válasszunk színt?

Archive
image

A színek az érzésekről szólnak

Előkészítettünk Önnek néhány tanácsot, hogyan válasszon megfelelően színt a háza, hétvégi háza, vagy lakása belső és külső teréhez.

 height=A színek az érzésekről szólnak

A tér nagysága és funkciói

A következő, szintén fontos tényező a színek kiválasztásakor a tény, hogy mire használódik az adott tér, ki használja és milyen hosszú időt töltenek benne az emberek. Íratlan szabály, hogy a nappali helyiségekben, mint a nappali és a konyha, szükséges a világosabb és a semlegesebb színek felhasználása, mint a helyiségekben, ahol az emberek csak rövidebb időt töltenek. A jellegzetesebb színeket az átjáró helyiségekben lesz jobb felhasználni.

Ne féljen tanácsot kérni

A festésnél, valószínűleg mindenkinek vannak bizonyos hangulati elvárásai, amilyenre az adott teret szeretné alakítani. Épp ezért a megfelelő szín kiválasztásában bátran kérjen tanácsot. Az elképzelései alapján az eladó a legmegfelelőbb árnyalatot fogja Önnek tanácsolni.

Harmónia

Az emberek a kiegyensúlyozott, harmonikus színeket kellemesnek tartják. A színharmónia a kontraszt által lett létrehozva, amely meghatározza a teret és segít a térben felismerni a tárgyakat.

A meleg színek olyan hatást keltenek, mintha a szem felé haladnának. Az egyik legerősebb és legjellegzetesebb színnek a piros tekintendő. Ezen színek használatával a végső falakon a hosszú és szűk helyiségekben a tér rövidebbnek és a „meleg színeknek” köszönhetően szimmetrikusabbnak látszik.

A vízszintes sávok a végső falakon fordítva, a szűk helyiségeket szélessé változtatják. A függőleges sávok optikailag növelik a helyiséget. A hosszú folyosó rövidebbnek tűnik, ha a vízszintes felületek meg vannak szakítva, vagy részekre van osztva az árnyalatok alapján vagy különböző színek mintái alapján.

A lágy és friss színek optikailag növelik a helyiséget. A hideg színek, mint a kék és a türkiz hozzáadnak a távolsághoz és megnyugtató hatással hatnak ránk.

A világos, sötét, meleg színek vagy a helyiség széles mintái, optikailag kicsinyítenek. A magas helyiség alacsonynak tűnhet, ha a plafon sötét árnyalattal van lekenve, a falak pedig világos árnyalattal.

Ajánlott cikkek