Skip to main content
Festés és barkács2021. február 25.

Homlokzatfesték – hogyan válassz színt?

Archive
image

Mik a homlokzat szín trendek 2020-ban?

Ha a dolgok technikai oldalát nézzük: a jó homlokzatfesték vagy vakolat segít házunk esztétikus megjelenésének, állagának megőrzésében, így amikor a megfelelő döntést próbáljuk meghozni, a minőség kell legyen az első. Ebben természetesen a szakemberek segítenek majd, elmondják, mlyen tényezőket fontos szem előtt tartanunk, hogy optimálisan válasszunk, de a szín már rajtunk fog állni. És az milyen legyen?

Milyen tényezőket tartsunk szem előtt a homlokzat színének kiválasztásakor?

Mindamellett, hogy otthonunk külseje nyilván a mi ízlésünket, sok esetben akár személyiségünket is tükrözi, arra mindenképpen ügyelnünk kell, hogy a homlokzat színe ne csak számunkra tetsző legyen, hanem illeszkedjen a környezetéhez és segítsen a ház megjelenésének egységességét is megteremteni, illetve fenntartani. Amire tehát figyelnünk kell, az a lakókörnyezetünk színvilága úgy, mint az épített és természetes környezet és a ház egyes elemeinek, például a tető, ablakkeretek színének összhangja.

Fontos még azt is átgondolni, hogy milyen felületre kerül, mert az egyes anyagokon a különböző árnyalatok merőben másképp mutathatnak. Amennyiben pedig az épület egyes elemeit különféle színekkel szeretnénk hangsúlyozni, a tervezett összhang vagy épp kontraszt megteremtése érdekében kiemelt hangsúlyt kell fektetni arra, hogy az egyes festékek egymáshoz és a ház elemeihez, annak környezetéhez is passzoljanak.

Bizonyos esetekben adódhat olyan helyzet, mikor a településre vonatkozó építési előírások a választható homlokzat színére vonatkozóan is tartalmaznak kitételeket, ezért mielőtt belevetnénk magunkat a tervezésbe, érdemes ennek is utána járni.

 width=Honnan tudhatjuk, hogy a választott szín jó lesz-e?

Hogy mi lesz jó, vagy a választott szín jó lesz-e végül, ennek megítélése természetesen teljesen szubjektív, de ahhoz, hogy a várható eredményt elképzelhessük, a modern technika és a hagyományos megoldások együttese áll rendelkezésünkre.

Egy számítógépes látványterv segítségével lehetőségünk nyílhat kipróbálni, mely színekkel milyen hatást érhetünk el, ennek hiányában pedig az interneten kereshetünk a miénkhez hasonló házakat, azok színéből merítve ihletet. Azt pedig, hogy adott felületen a választott szín hogy mutat majd, száradás után mire számíthatunk, egy kisebb felületen történő próbafestés után tudhatjuk meg. Néhány gyártó, illetve magunk kevertette szín esetében is gyakran van mód mintát kérni - mindenképpen éljünk a lehetőséggel, így elkerülhetünk egy kellemetlen meglepetést.

Mik a homlokzat szín trendek 2020-ban?

A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is nagyon népszerűek a fehér, illetve fekete-fehér homlokzatok és a szürke különféle árnyalatai, a világostól az egészen sötétig. Ezek mellett egyre nagyobb teret hódítanak a beige lágy árnyalatai.

A harsány, rikító színek használata továbbra sem elterjedt, ami vélhetően annak is köszönhető, hogy ezek csak nagyon speciális körülmények között nem ütnek el radikálisan környezetükből. A feltűnő árnyalatok esetleg egy-egy kisebb felületen, az épület egyes részeinek kihangsúlyozására használtak, jellemzően fehér színű vakolattal kombinálva. Ha esetleg azt gondoljuk, hogy a fehér önmagában unalmas, hozzá kell tegyük: ez is több “árnyalatban” érhető el, így ha ez az elképzelésünk se lepődjünk meg, ha még így is választásra kényszerülünk.

Ha adott egy elképzelés, elkezdhetünk interneten is keresgélni, de inkább javasoljuk egy szakáruház felkeresését, ahol élőben is megtekinthatjük a színeket és szakértő eladó segítségét is kérhetjük nem annyira a megfelelő szín, hanem sokkal inkább a megfelelő minőségű, számunkra legideálisabb jellemzőkkel bíró homlokzatfesték kiválasztásához.

Ajánlott cikkek