Skip to main content
Festés és barkács2023. október 13.

Így építs kutyaházat!

Archive
image

Lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készítsd el saját kezűleg négylábú barátod otthonát, ha szeretsz alkotni! Így lesznek tökéletesek az egyszerűen felhúzott jutalomFalak.

Miért építsünk kutyaházat?

A felelős kutyatartás egyet jelent a legjobb körülmények biztosításával. Mindegy, hogy kinti vagy benti kutya, jó, ha van egy saját odúja, ahol nyugodtan pihenhet, és ami megóvja az időjárás viszontagságaitól.

Jól jöhet akkor is egy ebpalota, ha olyan vendégeitek érkeznek, akik félnek a kutyustól, és nem szeretnének egy légtérben lenni vele. De akkor is hasznos lehet, ha a gyerekek szeretgetéseitől már besokall, valamint ha idősebb, mert annál nagyobb igénye lehet az egyedüllétre.

Az előkészületek

Tervezz alaposan! Ezen kérdések mindegyikére megkapod tőlünk a választ:

Hova kerüljön a kutyaház?
Mekkora legyen pontosan?
Miből készüljön?
Milyen eszközökre lesz szükséged?

Nézzük sorban!

Északi szélesség, nyugati hosszúság: hol legyen a kutya háza?

Válassz szélvédett helyet. Legyen közel a házhoz, hogy időjárástól függetlenül ne okozzon problémát ételt és vizet vinni neki. Emellett ne rakd fa alá, mert az nyáron ugyan árnyékot nyújt, de viharban gallyak, ágak is rászakadhatnak.

Eblakosztály: mekkora legyen?

A kutyaház nagyságát kedvenced mérete fogja meghatározni: épp akkorára van szüksége, amelyben még kényelmesen elfér állva és fekve is. Ne méretezd túl, mert a saját testhőjével is melegíti környezetét. Mérd meg a kutyád hosszát a pofájától a farka tövéig, majd mérd meg a marmagasságát. Ezekhez a számokhoz adj hozzá 20%-ot minden irányba, így könnyedén ki tudod számolni, hogy mennyi faanyagra lesz szükséged. Kisebb testű kutyákhoz nagyjából 60x80, nagyobbakhoz 90x100 centiméteres ház dukál. Ökölszabályként a kutyaház maximum 30%-kal legyen magasabb, mint maga a lakója, az ajtó pedig mindig a kutyád marmagasságának 80%-a legyen.

A fa a kutya legjobb barátja

A legjobban akkor jársz, ha fából készíted el a kutyalakot, hiszen remekül szigetel, tartós és esztétikus is. Választhatsz erdei, luc, vagy vörösfenyőt. Utóbbinak a legmagasabb a gyanta tartalma, így a leginkább időjárásálló, de ez egyben a legdrágább is. A luc természetes favédővel kezelve lehet jó megoldás, az erdei fenyőből pedig az impregnált változatot javasoljuk.

Eszközök, amelyekre szükséged lesz

●     fogazott keretes vagy kézifűrész;

●     rozsdamentes csavarok;

●     rozsdamentes szögek;

●     faragasztó;

●     pillanatszorító;

●     kalapács;

●     mérőszalag;

●     vízmérték;

●     csavarhúzó;

●     lenolajkence és/vagy falazúr

●     szigetelőanyag (később rátérünk, hogy pontosan milyen)

 

Kutyaház építése lépésről lépésre

A legegyszerűbb forma a lapostetős (féltetős) változat, mi elsőre ezt javasoljuk. Ha expert barkácstudással rendelkezel, akkor természetesen belevághatsz egy bonyolultabb, nyeregtetős változat elkészítésébe is.

1. lépés: Minden az alapoknál kezdődik

A kutyaház alja ne érintkezzen közvetlenül a földdel. Így kevésbé tud áthűlni és víz sem éri. Alapként választhatsz komplett raklapot, vagy egy szétbontott raklap 4 kockáját, de készíthetsz keretet 4 darab léc segítségével is. A vázat lécekkel vagy OSB-lappal fedd be.

Amennyiben az általad vásárolt fa nem volt felületkezelve, akkor mindenképpen kezdd csiszolással a munkát, hogy garantáltan szálkamentes legyen a kutyád új otthona.

Érdemes a csavarok és szögek esetében is rozsdamentes acélt választanod, mert ezek sokkal tartósabbak lesznek.

2. lépés: JutalomFALAK a kutyának

Ha az alap megvan, jöhet a szerkezet. Itt két lehetőséged lesz. Az egyik, hogy lécekből készítesz egy vázat, majd ezt három oldalon teljesen bedeszkázod, a negyediken pedig vágsz egy ajtót a kutyusnak.

A másik lehetőség, hogy dupla faanyaggal dolgozol, és a két réteg közé szigetelést teszel. Ebben az esetben masszívabb vázra lesz szükséged. Ehhez olyan vastagságú stafnit válassz, amihez kényelmesen hozzá tudod csavarozni a léceket, és ahol a két faréteg között legalább 3-5 cm-es helyed marad. Szigetelésnek az expandált polisztirolt javasoljuk (EPS), mert 98%-a levegő, így rendkívül könnyű, nem deformálódik és nem korhad.

3. lépés: Nincs eblakás nélküle

Ahogy korábban említettük, legegyszerűbb a lapostetős szerkezet, bár ebben az esetben meg kell oldanod a vízelvezetést. Használhatsz deszkákat, hullámlemezt, vagy kátránypapírt, és ezek alá tehetsz pluszban medencefóliát is. A lényeg, hogy mindenképpen esőálló anyagból készítsd el a tetőt. A szigeteléshez zsindellyel is dolgozhatsz, amit méretre vágás után zsindelyragasztóval és/vagy szögekkel tudsz a tetőre rögzíteni. Vigyázz, a zsindelyt alulról felfelé kell rakni! A kész zsindelytetőt pipaléccel körbe is szegheted, ettől igazán profi és esztétikus lesz.

Érdemes úgy tervezned a kutyaházat, hogy legyen egy kis előtető is hozzá. Ez alá rakj egy magasabb nedvszívóképességgel rendelkező szőnyeget, így a kutyád kevesebb vizet tud majd bevinni a mancsával.

4. Lépés: Mielőtt birtokba venné kedvenced: utolsó simítások

A tartósság jegyében mindenképpen érdemes lekezelned a fát. A legjobb természetes anyag, amit használhatsz a lenolaj, ami megnöveli a fa élettartamát, de megnehezíti a festését. Ennek az az oka, hogy a kezelés hatására megváltozik a fa szívóképessége.

Hogy ne kelljen olyan sokat várnod a száradással, érdemes lenolajkencét használnod, amit különféle száradássegítő anyagok és lenolaj összefűzésével készítenek. Ha ezek után állnál neki lefesteni a kutyaházat, akkor mindenképpen egy próbafestést javaslunk!

Amennyiben nem szeretnéd lenolajjal kezelni a fát, de lefestenéd, dolgozz lazúrral. Sokféle színben kaphatók, és nemcsak feldobják a kutyaház megjelenését, de ezek is plusz védelmet biztosítanak a fa számára. A legtöbb esetben ezekbe a lazúrokba további színezőpigmenteket is kevernek, amelyek az UV-sugárzás ellen ugyancsak védenek.

A kutyaház padlóját rongyokkal vagy szalmával boríthatod. Fontos, hogy rongyot csak száraz, meleg időben használj, mert télen és nyirkos időben megszívja magát vízzel és nem szárad ki. Ebben az esetben szalmával fedheted a ház padlóját. Időnként azonban ezt is ki kell cserélned!

5. lépés: Jöhet a házavató!

Ha mindennel kész vagy, akkor jöhetnek azok az apró kis figyelmességek, amelyeket a kutyád imádni fog. Itt az ideje egy csontos mintájú takarónak, puha párnának, kedvenc játéknak és némi jutalomfalatnak, amelyekkel felavathatjátok kis kedvenced új otthonát!

Hamarosan újabb barkács ötlettel érkezünk!

Ajánlott cikkek