Skip to main content
Festés és barkács2023. május 18.

Milyen festéket vegyek a falra?

Szerk./Építőpont
image

A "milyen festéket vegyek a falra?", "melyik a legjobb falfesték a homlokzatra?" kérdésekre nem kapunk helyes választ csupán a hirtelen jött falfestés ötletekből: a fizika tudományának segítségével komoly mérlegelést igényel. Ha tartós felületet szeretnénk kialakítani - alatta hosszú távon is jól működő szigeteléssel -, akkor számolni kell a HBW értékkel.

De mi is az a HBW érték?

Hogy melyik a legjobb falfesték, az a német szakirodalomban használt "Hellbezugswert", magyarul „világossági érték”, ismertebb nevén a „HBW érték” függvénye is. Ez az elméletileg 0-tól 100-ig terjedő szám egy felületről – például egy homlokzatról – a színkép látható tartományában visszavert fény százalékos arányát jelzi. Ebből következően minél kisebb az adott érték, annál több fényt nyel el a kérdéses szín, azaz annál sötétebb a felület, és minél nagyobb a szám, annál világosabb az árnyalat. Elméletileg ebből következik, hogy ha a HBW 0%, akkor teljesen sötét, minden látható fényt elnyelő a felület, míg a 100%-nálminden látható fényt visszaver.

A HBW érték hatása a homlokzat felmelegedésére

Hogy milyen festéket vegyek a falra, annak eldöntésében szerepet kell játszania a felkerülő anyag fényelnyelő vagy fényvisszaverő képessége, mert a látványon kívül a felület hőelnyelését is befolyásolja: minél kevesebb fényt ver vissza a felület, annál sötétebbnek látjuk, és a napsugárzás hatására annál jobban felmelegszik. Ezt a hatást a felület struktúrája is felerősíti: minél erősebben strukturált a színezővakolat, annál jobban melegszik, mivel az egyszer már visszavert fénysugarak elnyelődhetnek a struktúra belsejében. (A színképben a látható fény tartományán kívül eső sugarak is közvetítenek hőt, így elsősorban az infravörös sugárzás. A felület látható színe azonban ezt közvetlenül nem befolyásolja.)

Hagyományos, vakolt homlokzat

esetében a színezővakolat a napsugárzásból nyert hőt folyamatosan képes leadni a roppant hőkapacitással bíró falazatnak. Ezért a sötét színek használata hagyományos homlokzaton jellemzően nem okozza a színezővakolat-réteg veszélyes felmelegedését.

Homlokzati hőszigetelő rendszeren 

azonban a színezővakolat pusztán a tapaszrétegnek képes átadni a hőenergiát, amely mindössze néhány mm vastagságú. A tapaszréteg alatt elhelyezkedő hőszigetelő táblák - a nevükben is deklarált jellegüknél fogva - nagyon lassan veszik fel a hőt, így a sötét színezővakolat és a tapaszréteg tűző napsugárzás hatására rendkívüli mértékben, akár 70 °C fölé is felmelegedhet, ami jelentős alakváltozást  is okoz. Szélsőséges esetben még az is előfordulhat, hogy a polisztirol táblák olyannyira felmelegszenek, hogy a hőtágulás hatására alakváltozásuk megrepeszti a homlokzat külső rétegét. Ez az úgynevezett matrac effektus, ami ellen a táblák megfelelő ragasztásával és gondos dübelezésével védekezhetünk.

A napközben felvett hőenergiát a homlokzat normál esetben az esti és éjszakai órákban, fokozatosan adja le. Azonban a napsugárzásnak közvetlenül kitett felületek az időjárás egyéb viszontagságainak is ki vannak téve, így például a csapadéknak. Tehát a nyári napokon akár 70 °C fölötti hőmérsékletig is felforrósodó, vékony bevonatot egy gyors lehűléssel érkező, hideg zápor percek alatt akár 50-60 °C fokkal is lehűtheti. A forróságban kitágult színezővakolat és a tapaszréteg így néhány percen belül visszanyeri eredeti alakját. Ez a mozgás valószínűsíthetően rövid időn belül repedéseket okoz a bevonaton. Ebből következően a színválasztás, azaz a HBW érték tudatos figyelembevétele nemcsak a homlokzat esztétikáját befolyásolja, hanem - helytelenül megválasztva - szemmel látható mechanikai károsodáshoz is vezethet. A néha csupán lélektanilag inspirált falfestés ötletek mellett Ezen tények ismerete felkeltheti a tulajdonosban az állagmegőrző óvatosságot, és mindannyiunkban fontos szerepet játszhat abban: milyen festéket vegyek a falra?

A legjobb falfesték az ideális HBW értékű

A magyar építőanyaggyártók valamennyi jelentős képviselője a Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség (MÉVSZ). Hivatalosan közzétett irányelve abevonatréteggel ellátott, többrétetű, ragasztott táblás homlokzati hőszigetelő rendszerek(ETICS-THR) kialakítása és a végső felületképzés, valamint színezés tekintetében a HBW értékre vonatkozóan a következő: a HBW értéknek mindenképpen magasabbnak kell lennie 25%-nál, és lehetőleg érje el a 30%-ot.

Hogyan fessünk falat, azaz lehet valamivel sötétebb?

Ha mégis ragaszkodunk az alacsony HBW értékhez, mert a falfestés ötletek tanulmányozása során a sötétebb színek tapadtak meg bennünk, az alábbi trükkök ajánlottak a hőszigetelő rendszerünk megvédésre és persze a színezőréteg repedéseinek megelőzésére.

Elsősorban próbáljuk meg az alacsony HBW értékű színt csak korlátozottan használni. Díszítő jelleggel, a homlokzaton betétként vagy a homlokzat egy részét kiemelő csíkban alkalmazva. A magasabb HBW értékű színnel vagy színekkel körülvett részek a sötétebb homlokzati szakasz károsodásának veszélyét is csökkentik.

Sokat segíthet a színezővakolat alatti tapaszréteg megerősítése, mind vastagságát, mind anyagát, mind kialakítását tekintve. Könnyű belátni, hogy minél vastagabb hőszigetelő rendszerragasztó réteggel vonják be a hőszigetelő táblákat, annál nagyobb hőtároló tömegen oszlik majd meg a napsugárzás okozta hőterhelés.

Emellett ajánlott legerősebb rendszerragasztó, az akár vandálbiztos homlokzatok kialakítására is alkalmas Klebespachtel használata. Különösen veszélyeztetett felületeket hálózzunk duplán, így a kétszeresen megerősített, vastagabb és erősebb anyagból készült tapaszréteggel a lehető legjobban megtámogathatjuk színezővakolatunkat.

Igyekezzünk az alacsony HBW értékű színeket az időjárásnak kevésbé kitett homlokzati részen, például egy erkély által védett részen használni, vagy ha lehetőség van rá, árnyékoljuk le egy előtetővel, ami a közvetlen napsugárzástól és a csapadéktól is megvédheti. A helyszíni sajátosságok ismeretében válasszunk az uralkodó széljárásnak nem kitett falszakaszt.

Hatékonyabban védekezhetünk, ha kombináljuk a fentieket – bár a legjobb megoldás természetesen az, ha hőszigetelő rendszerre csak az ajánlásoknak megfelelő HBW értékű színezővakolatot választunk.

 

Ajánlott cikkek