Skip to main content
Festés és barkács2023. október 13.

Színre színt: festés vagy vakolat?

Hufbau
image

Nem állíthatjuk, hogy egy ház vakolása, homlokzati festése rutinfeladat, de segítünk eldönteni, hogy melyik irányt válaszd. Így nem kérdés, hogy jó lesz a lapjárásod.

Adj új arcot a házadnak!

A homlokzat színe nagyban meghatározza otthonod karakterét, hangulatát. Vadonatúj arcot adhatsz a házadnak, ha épp túl vagy a homlokzati hőszigetelésen vagy már megkopott a vakolat.

Legyen házad is fess

A festés jó és költséghatékony megoldás, ha csak felfrissítenéd a színét.

Ezek közül a típusok közül választhatsz:

  • diszperziós
  • szilikon
  • szilikát alapú homlokzati festék.

Lássuk sorban, melyik mire való!

Diszperziós: jó fedőképességet kínál, víztaszító és vízzáró réteget képez. Felviheted téglára, betonra, kőre is. Jól véd a mechanikai behatásoktól, tűri a hőmérséklet-változást, nem reped.

Szilikon: környezet- és emberbarát, ráadásul véd az UV-sugárzástól is. Gyorsan szárad, jó páraáteresztő, így ásványgyapoton is használhatod. A vakolat felületén megakadályozza a por lerakódását.

Szilikát: kitűnő a páraáteresztő képessége, de nehezebb bánni vele, különös odafigyelést és szakértelmet kíván.

A vakolás jó megoldás

A minőségi vakolat némileg nagyobb kiadással jár mint a festés, de létezik olyan helyzet, amikor egyértelműen emellett érdemes dönteni: ha házadat hőszigetelted, a vakolat lesz a végső réteg. Tartós, évtizedekig védelmet biztosít, ellenáll az időjárás viszontagságainak (fagyálló, UV-álló), nagy tapadószilárdsággal és önmagában is jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik, mint a festék.

A lábazaton direkt erre a célra gyártott színező- vagy díszítővakolatot használj, ami megvédi pl. talaj nedvességétől vagy a felverődő esőtől.

A vakolatok csoportosítása több szempont szerint

Rétegrend szerint:

Alap- vagy színvakolat, azaz végső vakolati réteg. Az alapozó réteg általában mész-cement habarcs, míg a fedővakolat szilikon- vagy szilikátalapú, és lehet dörzsölt, fröcskölt vagy kapart.

Kötőanyag szerint:

  • cement - könnyen kezelhető, megfelelő tapadást biztosít és ellenáll az időjárás viszontagságainak;
  • gipsz - beltérre kiválóan alkalmas, könnyen formázható, gyorsan szárad;
  • akril - más néven műgyanta, rendkívül tartós, ellenáll az UV-sugárzásnak, a nedvességnek és a fakulásnak, ám páraáteresztő képessége alacsony;
  • szilikát - kiváló páraáteresztő- és portaszító képességgel rendelkezik;
  • szilikon - páraáteresztő képessége kiváló, öntisztuló képességgel bír
  • vályogvakolat - könnyen felveszi a levegő páratartalmát, de hatékonyan képes le is adni azt.

Ez a csoportosítás segíthet abban, hogy megtaláld a számodra ideális irányt.

Nem átlagos, nemes!

A nemesvakolat egy kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező alapvakolat, amit a tégla- vagy betonfalra közvetlenül vihetsz fel. Hagyományos vastag rétegű vagy vékony rétegű változata is kapható, ezek szemcseméretükben különböznek. Lehet kapart és dörzsölt. A kapart esetében a szemcseméretnél vastagabban történik a felhordás, míg a dörzsölt típusnál elegendő a szemcsemérettel megegyező réteg. Kötőanyaga lehet szilikát, szilikon és műgyanta. Extra hőszigetelést jelent otthonodnak, nem repedezik, vízálló.

Ha szíved szerint máris nekilátnál a munkálatoknak, akkor várd meg következő cikkünket, amelyben lépésről lépésre mutatjuk a vakolás és festés művészetét.

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek