Skip to main content
Legolvasottabb2021. május 18.

Tudós beltéri vakolat a tisztább és egészségesebb otthoni levegőért

Szerk./Építőpont
image

11 500 liter levegőt lélegez be naponta egy átlagos felnőtt. De egyáltalán nem mindegy, hogy milyet. A nemzetközi hírű Fraunhofer Intézet által végzett vizsgálatok is igazolják, hogy jelentősen javítja a zárt terek levegőminőségét az a két rétegből álló, speciális beltéri vakolatrendszer, amely a levegő vitaminjának is nevezett  negatív ionok számának gyarapításával képes tisztábbá, egészségesebbé tenni az otthoni légkört. A Baumit fejlesztése a páratartalom aktív szabályozásával növeli az anionok koncentrációját.

Egy kis kémia – mi is az az ion?

Bizonyos hatásokra az atom vagy molekula ionizálódhat, azaz elektront veszíthet vagy nyerhet. Ha a kémiai részecske elektrontöbbletre tesz szert, negatív töltést nyer: létrejön az anion. A legnagyobb előállítójuk maga a természet, amennyiben ezek a negatív töltésű ionok főként vízpartok mentén, vízeséseknél, illetve erősen párolgó felületek környezetében keletkeznek. Ezekről a helyekről azt szoktuk mondani, hogy szinte harapni lehet a levegőt. Azért érezzük így, mert amit belélegzünk, nagyrészt mentes a szennyezőanyagoktól. Köszönhetően – egyebek mellett – az anionoknak, amelyek általában is jó hatással vannak az emberi test működésére: serkentik a vérkeringést, jótékonyan befolyásolják az anyagcserét, erősítik az immunrendszert, enyhítik az az allergiák, az asztma és a légzési nehézségek tüneteit, valamint csökkentik a reumás fájdalmakat, de még a stresszt is.

A negatív levegőionok természetesen tisztítják a levegőt

A legtöbb ember életének körülbelül 90 százalékát zárt térben tölti, éppen ezért igen fontos, hogy odafigyeljünk a beltéri levegő állapotára egészségünk és mindennapi komfortérzetünk szempontjából egyaránt. A levegő minőségét a hőmérséklet, a páratartalom, a por- és a pollenkoncentráció mellett a benne található, negatív töltésű levegőionok is alakítják. Minél több anion koncentrálódik a levegőben, annál frissebbnek és tisztábbnak érezzük azt. Amikor távol a nagyvárosoktól, egy erdő mélyén vagy patak partján sétálunk ösztönösen megállapítjuk, hogy milyen friss a levegő. Ennek az az oka, hogy ezeken a helyeken igen magas számban vannak jelen a negatív töltésű ionok, amelyek képesek már a 0,01 mikrométer nagyságú részecskéket is megkötni, ezáltal semlegesíteni tudják a levegőben jelen lévő mikroorganizmusokat – vírusokat, baktériumokat, stb. –, az allergiás tüneteket kiváltó virágporokat, valamint a kellemetlen szagokat okozó részecskéket, porokat A nagyvárosokban a légszennyezés növekedése miatt az ionok koncentrációja sokkal alacsonyabb. Mivel pont ilyen környezetben él népességünk jelentős része, érdemes elgondolkodni az anionokat előállítani képes burkolat használatán.

De hogyan működik ez a különleges beltéri falburkolat?

A rendszer két rétegből áll: glettekből és beltéri festékből áll. Az első – természetes kötőanyagú  – bevonat szabályozza és kellemes szinten tartja  a lakás páratartalmát. A legmodernebb technológiával készült ásványi festékek pedig képesek arra, hogy aktiválják a levegőben lévő vízmolekulákat, és egészséges hatású ionokat hoznak létre belőlük. Az ionoknak köszönhetően pedig igen nagy mértékben csökken a finom por- és a pollenszennyezés a szobában, tisztábbá és sokkal egészségesebbé varázsolva annak levegőjét.

Az allergiások is fellélegezhetnek

Kutatások szerint a világ népességének legalább a 20 százaléka allergiás valamilyen virágporra, és ez a szám évről évre csak nő. Hazánkban körülbelül 250.000 fajta virágzó növény fordul elő, ebből 250 válthat ki valamilyen allergiás reakciót, például orr irritációt, tüsszögést, köhögést, légszomjat vagy viszketést. A Fraunhofer Intézet által végzett vizsgálatok során két helyiségben állították elő a nyírfa virágporának magas koncentrációját. A mérések bizonyították, hogy a pollen mennyisége jóval gyorsabban csökkent abban a helyiségben, ahol a falak a Baumit IonitSystem termékcsaládjának egy-egy tagjával lettek befedve.

Az innovációnak köszönhetően tehát minden tekintetben javulhat az otthoni légkör.

Ajánlott cikkek