Skip to main content
Kertépítés és terasz2021. február 25.

Hogy készítsd fel kerted a tavaszra?

archive
image

Kezdő kertész vagy és nem tudod, hogy készülj a tavaszra? Van 10 egyszerű tippünk, amik segíthetnek számodra!

Kezdő kertész vagy és nem tudod, hogy készülj a tavaszra? Van 10 egyszerű tippünk, amik segíthetnek számodra!

Hamarosan itt a tavasz, életre kel kerted és azt sem fogod tudni, hirtelen mihez nyúlj, mit csinálj. Használd ki még ezt a pár hetet, hogy átgondold, milyen feladatok várnak majd rád, készíts tervet, és fogj hozzá azokhoz a feladatokhoz, amikkel már most tudsz haladni.
Ezek átlátásához hoztunk 10 tippet neked!

1. Szerezz be tavaszi virágmagokat, hagymákat

Hogyan készíthetnéd fel magad lélekben a legjobban a tavaszra, ha nem tavaszi kerti virágok rendelésével? Vásárold meg őket most, aztán tavasz elején már ültetheted is ki őket, vagy akár most is, ha a talaj engedi.

2. Szedd rendbe a virágágyásokat!

Vizsgáld meg a virágágyakat, szedd ki belőlük a lehullott leveleket, gazt, esetleg vágd vissza a bokros növények elhalt részeit.

3. Ellenőrizd az ágyásszegélyeket

Ha már szépen kitarakrítottad a virágágyást, miért ne frissítenéd fel kicsit? Ellenőrizd a szegélyeket, takarítsd le őket, javítsd, ha kell és ha szükséges (vagy egyszerűen csak kedved tartja), vásárolj újakat!

4. Palántázz!

Gondold át, milyen olyan növényeket szeretnél kertedbe, amiket még nevelgetned kell, mielőtt kiülteted őket. Vásárold meg a magokat és fogj hozzá a palántázáshoz.

5. Kártevőtleníts!

Nézz körül alaposan, ha találsz ágyásaidban megbújt csigát, meztelen csigát, esetleg lárvákat, bábokat, azokat távolítsd el kertedből! Sok bosszúságtól kímélheted meg így magad később.

6. Tervezd meg az esővíz gyűjtését!

Ha még nincs kiépített rendszered vagy eszközöd esővíz gyűjtéséhez, most itt a remek alkalom, hogy mindezt megtervezd, megvásárold! Pl. remek csappal ellátott hordókat lehet beszerezni, amiket az eresz alá tudsz helyezni.
Nincs jobb és gazdaságosabb megoldás a kert locsolására, mint az esővíz használata.

7. Ellenőrizd a kerítést!

Nézd meg, mit tett kerítéseddel a tél, szükséges-e festeni vagy egyes elemeket kicserélni. Ha felújításra szorul, érdemes most megvenned a szükséges anyagokat és eszközöket: még olcsóbban hozzájuk tudsz talán jutni, ráadásul ha már minden adott a munkához, kisebb esély van a feladat halogatására.

8. Ellenőrizd eszközeidet!

Nézd át kerti eszközeidet, ellenőrizd azok állapotát: takarítsd le őket, amit szükséges, rozsdátlaníts, élezz, ha kell, vásárolj újat.  Ha ezt most megteszed, nem érhet kellemetlen meglepetés majd később, mikor épp szükséged lenne már valamire.

9. Készíts komposztálót!

Gondolkodtál már rájta, mennyi szerves növényi hulladékot dobálunk ki, amiből remek komposzt lehetne? Ha van hely a kertben, mindenképpen érdemes egy komposutálót építeni: növényeid is hálásak lesznek érte.

10. Ellenőrizd a térköveket, takarítsd le őket!

Télen a térkövek, járdák takarítását nagyjából a falevelek, hó eltakarítása jelenti. Most azonban, hogy már egyre kevésbé vannak fedésben, itt az alkalom, hogy jobban megvizsgáld, milyen állapotban vannak. Gazolj ki köztük, nézd meg, nem billegnek-e, illetve akár gondolkodj el rajta, milyenre cserélnéd le őket.

Ne feledd: ha a kerted a téma, akkor is számíthatsz a Hufbau hálózatra, várunk szeretettel boltjainkban!

 

Ajánlott cikkek