Skip to main content
Kertépítés és terasz2023. október 13.

Térkövezés, még épp időben

Hufbau
image

Ha gondozásmentessé tennéd a kert egy részét, de nem szeretnél betonozni, érdemes elgondolkodnod a térkövezésen. Mutatjuk, mit érdemes tudni róla, ha a pokolba vezető út szerinted is jó szándékkal van térkövezve.

A térkő látványos és praktikus megoldás, egyben díszítőeleme is a kertednek. Itt az ideje, hogy megismerd a legújabb trendeket és a lerakás mozzanatait.

Szép és masszív

Ahogy egy új autónál, természetesen a térkőnél is fontos szempont a külcsín, annak színe, formája, stílusa, de mégis a leglényegesebb szempont a funkcionalitása, adott esetben a terhelhetősége.

Nem mindegy, milyen szerepet tölt majd be a kertedben: időnként átsétálsz rajta vagy kocsival hajtasz rá mindennap.

A térkő vastagsága a teherbírás szempontjából lényeges kérdés: kisebb kitettségnél elég lehet a 6 cm-es változat, míg komolyabbnál legalább 8 cm-eset érdemes választani.

Macska, kutya vagy tenger?

Optikai és esztétikai szempontok alapján dönts, hogy nagyméretű vagy keskenyebb járófelület díszítse a kerted.

A teljesség igénye nélkül a térköved lehet:

  • hullámos;
  • macskakő;
  • egyenes szegélyű;
  • kutyacsont (más néven H alakú);
  • kombi (eltérő méretű);
  • gyephézagos.

A színválaszték is hatalmas, és ha Te nem is a sárga útra szavazol, mert csak a fészerig szeretnél eljutni, nem Ózig, akkor is biztosan megtalálod a kertedhez passzolót.

Anyagát tekintve a legnépszerűbbek a beton-, bazalt, klinker-, kő- vagy ásványi alapú termékek, teraszokon jellemző még a WPC. De találkozhatsz kerámia vagy újrahasznosított beton alternatívákkal is.

Különlegesek az úgynevezett okos térkövek: a LED-es megoldás naplemente után is világít, ráadásul energiahatékony is.

Így teremtsd újra a kerted arculatát

Miután minden szempontot végig gondoltál, és megvásároltad álmaid térkövét, az alábbiak segítenek a lerakásban.

1. lépés: Szabadulj meg a talajtól

Alapozással kezdj: 20-30 cm mélységben szedd ki a talajt.

2. lépés: Ágyazz

Ahhoz, hogy kellően stabil legyen majd a térköves kertrészed, készíts hozzá ágyazatot.

Gondoskodj a vízelvezetésről: méterenként 1,5-2 cm lejtést alakíts ki, és a háztól vezesd el a vizet!

A kiásott alapra helyezz durva murva réteget, amit egyenletesen teríts szét. Erre kerül egy finomabb murva vagy sóder réteg, amit ajánlott gépi segítséggel igazán keményre döngölni. Ezzel ki is alakítottad a fagyálló réteget.

Most a teherbíró rétegről gondoskodj: legalább 10-15 centiméter, nagyobb teherbírás esetén 15-30 centiméternyi réteget alakíts ki, zúzottkő, földnedves beton vagy egyéb ömlesztett anyag ledöngölésével. Fontos, hogy a lerakott anyag teljesen agyagmentes legyen!

Húzz homokot a teherbíró rétegre 2-4 cm-es vastagságban, használj vízmértéket és lehúzó lécet.

Ha a felszín már egyenletes, jöhet a következő lépés.

3. lépés: Csak nyugodtan!

Rakd le a szegélyelemeket, ez segíteni fog abban, hogy egyben maradjon a burkolat. Ideális méret az 5 cm vastag, 20-25 cm magasságú szegélykő. Egymáshoz szorosan illesztve helyezd el a szegélyt egy kiásott árokba, 10-12 cm-es betonágyba, majd gumikalapáccsal óvatosan állítsd be.

Ezután fokozatosan tedd le a térköveket. A széleitől kezdj minden sort. Szintén folyamatosan ellenőrizd magad: használj vízmértéket, léceket.

4. lépés: Fugázz!

A térkő lerakásának utolsó fázisa a fugázás. Teríts finomszemcsés homokot a lerakott burkolatra, és söpörj addig, amíg a hézagok meg nem telnek. A felszínén megmaradt homokot el kell távolítanod róla.

Jöhet a döngölés: gumilapos vibrátorral keresztben és hosszában többször menj át a felületen. Ha igazán alapos vagy, akkor újra megszórod homokkal, és ezt még megismétled néhány napon keresztül, hogy minden fuga jól megteljen.

Egy alapos söprés és finom locsolás után már élvezheted is megújult kertedet.

Ha nem térített el a további munálatokról a térkő lerakása, kövess minket, mert további műhelytitkokba fogunk beavatni.

Ajánlott cikkek