Skip to main content
Tető és tetőtér2022. június 14.

Okosan a tetőcseréppel, fontos hogy tudd, mit és kit engedsz a tetőre!

Hufbau
image

A legelső választások közé esik, már a tervezőasztalon döntés elé állítanak: Milyen cserepet képzelsz el? Mit tegyünk a tervrajzra? Persze a legszebbet, meg a legjobbat, hiszen elvileg hosszú távon nézni fogod. Madártávlatból is szép legyen, meg ha mész haza messziről lásd, igen, ott van, az a te házad! Hidd el, nem csak ennyi. A kinézet döntő, ám a folytatásban megmutatjuk neked, mi az ami még számíthat!

Beton VS Kerámiacserép, az örök dilemma!

Kezdjük a legelején, a kályhánál. 

Technológiai szempontból a két típusú cserép merőben más eljárással készül. A betoncserépnél kvarchomokot vegyítenek adalékanyagokkal, préselik a megfelelő formára a masszát majd szárítják. Anyagában, magát a masszát színezik, ezáltal a teljes cserép felülete színes, s így egy sérülés esetén nem olyan szembeötlő a hiba. A betoncserepet a szárítás után utólagosan felületkezeik, mely által lesz, színtartóbb, fagyállóbb és fényesebb vagy matt felületű. A cserép önmagában egy masszívabb kinézetet ad, kivitelezés szempontból is kevésbé problémás mint kerámia versenytársa.

 

A kerámia, égetett cserépnél, agyag bányászattal kezdenek. Ezt természetesen vízzel elegyítve beállítják a megfelelő állagot, majd szárítás után kiégetik, de már a kiégetés előtt felhordják rá a színt, így a szín ráég az anyagra, ezáltal egy tartósabb és akár választékosabb színvilágot tudnak létre hozni.

Kivitelezési eljárást összehasonlítva is találhatunk benne különbséget. Míg a betoncserepeknél nincsen fejhorony (amivel kapaszkodik egymásba a két cserép), ezáltal figyelni kell az összecsúszásra és vízelvezetésre, viszont könnyebb a kivitelezés vele, kevesebb illesztési gonddal találkozik a mester. A kerámia cserepek fejhoronnyal el vannak látva, így megoldott a vízelvezetés, viszont kivitelezés szempontból bonyolultabb eljárást igényel, jobb odafigyelést, pontosabb illesztést, ezáltal kisebb a hibalehetőség is. 

Tisztíthatóságot is illik körbejárnod, ha tetőcserépről beszélünk. Biztos találkoztál már környezeti hatások miatt elmohásodott, elszürkült tetővel, melyet bátor emberek tetőn állva tisztítanak, takarítanak le megfelelő időközönként. És miért lényeges ez? Mert a két típusú tetőcserép között lehetnek nagy különbségek elkoszolódás szempontjából. Míg a betoncserép ugye rusztikusabb barázdáltabb felületű, hiszen a kvarchomok szemcsemérete meghatározza a simaságát, ezáltal sokkal könnyebben is koszolódik, ül meg rajta a por, az eső nehezebben mossa le, mint a kerámia cserepet.

A nép hiedelemmel ellentétben, már sérülékenység és a tartósság szempontjából szinte teljesen megegyeznek. Miért is számít ez? Ne higgy annak, hogy könnyebb a kerámiacserép, vagy sérülékenyebb, nehezebb a beton de tartósabb. Szinte ugyanazzal a rétegrenddel kell aládolgozni, az előkészítése is ugyanaz és az árban sincs már akkora differencia mint pár évvel ezelőtt. A döntést az határozza meg, hogy melyik típusú cserép tetszik, milyen tetőszerkezetet képzeltél el, és azt az adott gyár hogy tudja megoldani neked. Lehet szinteltolással, lapos tetővel kombinálnod, de minél designosabb egy tető annál többe is kerül.

A gyártók folyamatosan az újdonságokra törekednek. Ilyen újdonság is a piacon még egyedülállóan megjelenő napelemes tetőcserép. Miért is jó az?

 

Mikor cserepes fedést választasz hiszel abban, nem biztos hogy költségvetésedbe egyből belefér a napelem rendszer. Viszont ha kiszámolod semmivel sem jársz rosszabbul ha már előre eltervezed, s az ajánlott oldalakra olyan fedést választasz ami tartalmazza a napelemeket is. Ezzel elkerülve egy utólagos szerkezetépítést, utólagos munkát, meg lássuk be, ha már egyszer tetőt tervezel, nem szívesen takarod el napelemmel. Kisebb a sérülés esélye, és könnyebben, gyorsabban is kivitelezhető, mint utólagosan felszerelt társai.

Persze, gyerekcipőben járunk még, de ez a jövő. A természet adta energia.

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek