Skip to main content
Rami & Máté2021. március 1.

A nagy dilemma: zuhanykabin vagy kád?

archive
image

Nézzünk egy pár gondolatot a „kád vagy zuhany” témához!

A fürdőszoba lelke a kád – vagy a zuhany. Vitathatatlanul nagy rajongótábora van mindkettőnek és úgy hozta az élet, hogy párosunk tagjai megint nem egy oldalon állnak: Ramóna nagyon szeretne egy kádat, Máté ezzel szemben a zuhanykabinra szavaz...
A burkolatok színének kiválasztásakor már közösségi oldalaikon kértek állásfoglalást követőiktől és most sincs ez másképp, mindkettejük Facebook és Instagram oldalán feltették a nagy kérdést: kád vagy zuhanyzó?
Kíváncsian várjuk, végül hogy döntenek majd, de addig is nézzünk egy pár gondolatot a „kád vagy zuhany” témához!

Az észérveket általában a szokások felülírják, így ha valaki a nap végi nagy fürdőzések szerelmese, azt minden bizonnyal nagyon nehéz lenne meggyőzni, hogy zuhanyzót válasszon és pont így a gyors tusolások preferálói sem akarnak majd kádat. Mi most első sorban a hezitálók számára készítettünk egy gyűjtést, ami segíthet dönteni.

Zuhanyban fürdeni...

A legkézenfekvőbb dolog, amivel a kádak és a nyugtató fürdőzések szerelmesei szoktak érvelni az, hogy kádban lehet zuhanyozni, zuhanyban azonban nem lehet fürdeni... Ezen nagyon nincs mit vitatkozni. Bár lehet furcsa megoldásokkal találkozni, ahol a zuhanytálca emelt peremet kapott és így lényegében egy aprócska kis kád van a zuhanyzó aljában, ezt a megoldást mi nem nagyon javasolnánk.

Méret, helykihasználás

Kis fürdőben a jobb helykihasználás miatt inkább a zuhanykabin lehet praktikus. Még egy viszonylag tágasabb kabin is kisebb helyet foglal el, mint egy kád, illetve formájából kifolyóan könnyebb körülépíteni, körbebútorozni.

Takarítás, tisztántartás

Egy kádat szépen kimosni derékpróbáló feladat, de a zuhanykabin üvegfalait vízkőtleníteni sem kis kihívás. Érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni.

Praktikum, biztonság

A zuhanyzó használata sokkal praktikusabb, biztonságosabb, mint egy kádé, nem kell „belemászni”, megfelelő padlóburkolat használatával és körültekintéssel pedig a csúszásveszélyt is szinte teljesen kizárhatjuk. Tény, hogy nem is lehet benne kényelmesen elheveredni, mint egy kádban, de esetleg olyat lehet választani, amiben egy kis ülőke helyet kapott.

Beszerelés

A szakemberek szerint egy kád beszerelése sokkal kevesebb rizikóval jár, míg egy zuhanykabin összeállítása. A zuhanyzónál a szigetelés, a megfelelő lefolyók elhelyezése mind-mind kiemelt figyelmet igényel, egy kis hiba is elég lehet ahhoz, hogy egy nem várt pillanatban jelentős vízkárt okozzunk fürdőnkben. Megfelelő szakember esetén ez nem lehet befolyásoló tényező, de ha esetleg magunk fogunk hozzá, különösebb szakértelem nélkül, jó, ha ezzel is tisztában vagyunk.

Nem tudjuk, Rami és Máté milyen érvek (vagy érzelmek :D) mentén hozza meg majd döntését, de kíváncsian várjuk az eredményt. 
(Emlékeztetőül: a burkolatok színének kiválasztásakor végül Máté elképzelése győzedelmeskedett.)

Ajánlott cikkek