Skip to main content
Szaniter és gépészet2021. október 6.

Fűtés árammal

Építőpont Magazin
image

A fűtés árammal nem drága, ha napelem táplálja az elektromos fűtőberendezéseket, akár fali panelek, akár padlófűtést biztosítanak.

Az Építem az otthonom 2022 online konferencia egyik előadásában Szász János, a Nordinova Energy Kft. vezetője a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című állami pályázat részleteiről beszámolva természetesen az elektromos fűtőrendszerekkel kapcsolatos tudnivalókra is kitért.

Ott adja le a hőt, ahol termeli

Az elektromos fűtés nagy előnye, hogy a hő termelése a hőt leadó panelben történik. Ellenben pl. a gázkazánokkal, amelyektől a hőt a csőrendszerben és a radiátorokban keringő fűtővíz szállítja a célhoz.  A klasszikus ohmikus rendszerben a fűtőszál az árammal szembeni ellenállása során felhevül. Ez adja a meleget.

A modern változatokban viszont már nem egy felforrósodott „cekászt” kell elképzelnünk, amelyről a ráégett por bekerülhet a szoba levegőjébe, hanem a termodinamika törvényeit szem előtt tartó, szofisztikáltabb, lamellás fűtőegységeket.

A hidegebb levegő ezekhez alulról áramlik a panelbe, hogy ott átmelegedve felfelé áramolhasson és szétterjedhessen a helyiségben – a körforgás újabb ciklusa elé nézve. Ez az ún. konvekciós, azaz levegőfűtés.

A fémből készült elektromos konvektorok esetében ez a mozzanat dominál, miközben persze maguk a fémlapok is felmelegszenek, és bizonyos hősugárzó funkciót is betöltenek. Kb. 60 fokos hőmérsékletre hevülve sem sütnek, azaz hiába húzzuk közelebb a fotelt a régi cserépkályhák hátmelengető barátságosságában bízva, amikor – ahogyan Örkény novellájának a címe is mondja – „Az ember melegségre vágyik”.

Fürdőszobába is szerelhető

Fém helyett kerámia

Sokkal jobb hősugárzó képességgel rendelkeznek a kerámialappal szerelt norvég típusú, fali fűtőtestek. Ezek nem csak egyedülálló esztétikai élményt nyújtanak, hanem a hő tárolásában és leadásban is fontos szerepet játszanak. Mivel nagy sűrűségben, magas nyomáson gyártják a lapokat, kopásállóságuk kiváló.

Bár a tömegük az átlagos acél elektromos fűtőtestekéhez képest nagyobb, viszont sokkal hatékonyabb hőtároló kapacitással rendelkeznek az anyagösszetételüknek köszönhetően. Az előlapok ugyanis  a szilícium-oxid és alumínium-oxid tartalmuk miatt egyenletesen melegszenek fel, ráadásul a megtermelt hő egy részét tárolni képesek.

A működést speciális geometriai kialakítás segíti. Az előlapok belső oldalán ugyanis kockás felület dinamizálja a hőterjedést, a blokkos kialakításnak köszönhetően függőlegesen és vízszintesen is létrejön a hőáramlás. Ebből következően tehát már az álló típus is választható.

Olcsóbb beruházási költségek

Az elektromos fűtőtestek beszerzési és telepítési költsége töredéke pl. a kondenzációs gázkazános rendszerekének, de bizonyos hőszivattyús megoldásokhoz képest is. Némi tervezést, illetve józan ésszel történő átgondolást csupán az igényel, hogy az egyenletes hőeloszlás érdekében hová szereljük a szerkezeteket. A ház hőigényének feltérképezését követő vásárlás után csak fel kell csavarozni a kész termékeket a kijelölt falra. Persze a használati utasításban előírt elhelyezésben.

Tudniillik, ha fordítva rögzítjük az elemeket, és az egyébként alul elhelyezkedő termosztát felülre kerül, oda ahol a meleg levegő áramlik ki, a szerkezet értelemszerűen lekapcsol, hiszen a hőmérő azt érzékeli, hogy már megfelelő a hőmérséklet.

A helytelen pozícionálás megzavarhatja továbbá a hőkioldó működését is. A szerelés után pedig már nincs más teendő: csak be kell dugni a vezetéket konnektorba.

Ha megfelelő a ház elektromos hálózata

Az elektromos fűtőtestek ugyanis a nagy teljesítményű háztartási fogyasztók sorába tartoznak.  Ha az új gépek pl. egy cserépkályhát hivatottak leváltani, tehát addig nem kellett nagy figyelmet fordítani a falban futó vezetékekre, érdemes az állapotfelmérést szakemberrel elvégeztetni.

Amennyiben a tulajdonos a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” c. pályázatból kívánja megszerezni az anyagi forrást, időben érdemes az áramszolgáltató felé bejelenteni, hogy milyen eszközök telepítését tervezik.

Az intézmény adja ki azt az alkalmassági tájékoztatót, amit a pályázathoz csatolni szükséges. A felmérés során vizsgálni kell, hogy az adott vezetékek megfelelő keresztmetszetűek-e, hogy hány amperes a villanyóra ( 1x 32 A pl. nem elegendő), hány fázis szükséges az új rendszer biztonságos működtetéséhez.

A wifihez is csatlakozik

Azon túl, hogy az elektromos fűtőtestek esztétikusak, kis helyen elférnek, nagyon pontosan szabályozhatók, csendesek, ha nincs rájuk szükség, egy mozdulattal kikapcsolhatók, adott esetben könnyedén áthelyezhetők, egyszerűen szervizelhetők, ha egy közülük felmondja a szolgálatot, nem marad fűtés nélkül a ház   - bizonyos ár fölött -, már luxusszolgáltatásokat is tartalmaznak.

Általában  50 és 190 ezer forint között vásárolhatók meg.

A drágábbak esetében a távoli vezérlésre is lehetőség van. Az interneten adhatjuk ki az aktuális parancsot, indíthatjuk a szerkezetet, szabályozhatjuk a hőfokát vagy ellenőrizhetjük a működését.

Megszárítja a törölközőt is

Kis területű, zsúfolt fürdőszobák fűtéskialakításához az elektromos patronnal kiegészített, bordás törölközőszárítók voltak eddig a legnépszerűbbek. Manapság azonban már elérhetők bizonyos kerámialappal szerelt, IP24 védelemmel ellátott, azaz a kifröccsenő víz ellen védett, fürdőszobában is felszerelhető változatok.

Törölközőszárító karokkal kiegészítve exkluzív fűtőtestet telepíthető a legszűkösebb falfelületre is, hiszen egy 500 W fűtésteljesítménnyel rendelkező darab, kényelmesen befűt 24 fokra egy kisebb fürdőt.

Ez kell nekem! Ez kell nekem?

Kiváltképp ha pályázati pénz is rendelkezésre áll, a leendő tulajdonos hajlandó túlzásokba esni a termék kiválasztásakor.

Szász János azt tanácsa szerint a vásárlás előtt érdemes feltenni a kérdést, hogy valójában mire van szükségünk. Érdemes-e pénzt költeni olyan szolgáltatásokra, amelyeket esetleg soha nem fogunk használni?

A szakértő szerint a magukra adó értékesítésekben magas szintű szaktudással segítik a tájékozódást és a helyes döntés meghozatalát.  A fűtendő légtér nagyságától függően tájékoztatást nyújtanak arról, hogy milyen teljesítmény szükséges, eligazítást nyújtanak az érintésvédelem, a tűzvédelem, a biztonság tekintetében, felhívják a figyelmet az elektromos összeférhetőség fontosságára, megmutatják a megfelelő tanúsítványokat.

Persze csak akkor, ha a vevő kéri, mert - mondjuk - nem igazodik el a használati útmutató és termékadatlap műszaki információktól hemzsegő dzsungelében. Márpedig erre azért akad példa.

Nem forró a padló, csak kellemesen meleg

Elektromos fűtés a padló alatt

Bár a fentiekben említett pályázat nem említi, szakértőként Szász János üdvözölné, ha az elektromos padlófűtést is bevonnák a támogatandó megoldások körébe.

A padló alá rejtett fűtőkábelek a legkevésbé helyigényesek és igen hatékonyak.

A 4,6 mm keresztmetszetű fűtőkábeleket flexibilis ragasztó alá lehet rögzíteni vagy - meleg burkolat esetén – az aljzatkiegyenlítőben megágyazni nekik. Mivel sok típusra 20 éves garanciát vállalnak a gyártók, hosszú távon biztosítják a lakás komfortos fűtését.

A saját maga által termelt hő sem tehet kárt benne, hiszen az olvadáspontját 250 fokra kalibrálták. Ehhez képest a kábel 70 fokos felületi hőmérséklete nem jelent veszélyt.  Viszont laminált padlók esetében a termosztátot úgy kell elhelyezni, hogy a padlófűtés ne tegyen kárt a burkolatban.

Az elektromos padlófűtés alkalmazása során sem kell attól tartani, hogy forró lesz a talaj a lábunk alatt. Mert az említett 70 okos üzemi hőmérséklet a légtömör szigetelés miatt 22-23 fokos padlóhőmérsékletet produkál. Ez a meleg egyenletesen száll föl, kering a helyiségben - kitartóan és egyenletesen biztosítva az otthon melegét.

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek