Skip to main content
Tető és tetőtér2021. augusztus 12.

Lapostetők szigetelése a „szmogevő” bitumenes vízszigetelő lemezzel

Szerk./Építőpont
image

BMI Group új fejlesztése, a Noxite Eco-Active bitumenes vízszigetelő lemez  nem csupán a lapostetők  csapadékvíz elleni szigetelésének tökéletes eszköze, de semlegesíti a levegő szennyező gázait, és jelentősen csökkenti az épületek hőterhelését is

„Tűzre, vízre vigyázzatok, hogy semmi kárt ne valljatok... " kántálták régen a települések éjjeli nyugalmát őrző strázsák.  A BMI Villas innovatív Noxite Eco-Active terméke a lapostetők védelmében még ennél is többre képes. Azon az alapvető elváráson túl, hogy a többrétegű csapadékvíz elleni szigetelés zárórétegeként  nem enged utat a nedvességnek az alsóbb rétegek felé,  a BMI Icopal által szabadalmaztatott FireSmart® tűzvédelmi technológiával készül, azaz ilyen szempontból is biztonságos.

Mindezeken túl a termék megalkotói  az energiahatékonyságra is gondoltak, hiszen a Noxite Eco-Active hatékony hővisszaverő tulajdonsága okán nem engedi túlmelegedni a födémet, így az alatta lakóknak is kevesebb áramot kell felhasználniuk a nyári időszakban  otthonuk hűtésére. A lemez ugyanakkor  egy egyetemes törekvés  praktikus és hatékony megtestesülése is, amennyiben nemcsak az épületet, de a környezetet  is óvja. Beépítésével ugyanis páratlan légtisztító tetőnk  lehet, mert  a záróréteg  megköti  szennyező nitrogén-oxidokat.

Környezetbarát tető környezettudatos építtetőknek

Mostantól tehát már a lapostetők  szigetelése is segíthet a tisztább, egészségesebb levegőért folytatott közdelemben, mert a különleges felületvédelemmel ellátott Noxite Eco-Active bitumenes lemez képes az egyik legkárosabb szennyezőanyag, a nitrogén-oxidok (NOx) semlegesítésére. A jellemzően az autók kipufogógázaként, illetve az ipari termelés során kibocsátott – az üvegházhatást erősítő és az emberi szervezetre is veszélyes – részecskéket a lemez TiO2 adalékanyaga a UV-sugárzás hatására meginduló katalitikus folyamat által  a természetben is jelenlévő, vízzel oldható sóvá alakítja, melyet aztán az esővíz mos le a tetőről.

100%-ban újrahasznosított bitumenből

A lemez különleges tulajdonságát laboratóriumi vizsgálatok is igazolták: a termék néhány óra leforgása alatt a nitrogén-oxidok közel 90 százalékát tudta semlegesíteni. Az adatot  extrapolálva megállapítható, hogy  egy 100 m2-es lapostető Noxite bevonata éves szinten annyi NOx-et képes elbontani, amennyit egy EURO-4-es besorolású, évi 15.000 kilométert futó autó kibocsát. A BMI Villas kínálatában itthon is elérhető Noxite Eco-Active lemezek ráadásul a márka BiELSo (Bitumen Endless Solutions) programja részeként 100%-ban újrahasznosított, felújítások során begyűjtött és speciális eljárással feldolgozott bitumenből készülnek, jelentősen csökkentve ezáltal a gyártási folyamat CO2 terhelését.

Tetszetős védelem a hőtámadás ellen

A globális felmelegedés és a szinte mindennapossá váló extrém UV-sugárzás miatt a tetők számára is egyre fontosabb a fényvédelem. Ezért a Noxite lemezeket kiváló fényvisszaverő tulajdonságokkal látták el: a bevonat világos színének köszönhetően jelentős mértékben visszaveri az UV-sugarakat. Használatával a tetők felületi hőmérséklete és a környezeti hőterhelés is alacsonyabb marad, így csökkenthetők a nyári hűtési költségek. A gyakorlati előnyök mellett pedig nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a világos tónus üdítő és kellemes látvány forrása is egyben.

Hol használható ez a bitumenes vízszigetelő lemez?

A Noxite Eco-Active szigetelőlemez lapostetők többrétegű csapadékvíz elleni szigetelésének zárórétegeként alkalmazható új tetőkhöz és tetőfelújítások esetén. Biztonságos megoldást nyújt nagy igénybevételű , deformálódásnak, rezgéseknek kitett tetőszerkezetek szigetelése esetén is.

Mivel a speciális bitumenes vízszigetelő zárólemez SBS–modifikált bitumennel, 255 g/m²-es kombinált hordozón, felső oldalán fehér NOXITE palaszórással, szórás nélküli átfedő sávval, alsó oldalán biztonsági illesztő sávval, gyors leolvasztást biztosító rovátkolt bitumenes felülettel és leolvasztható védőfóliával készül, gyorsan hegeszthető, könnyen és biztonságosan beépíthető.

Keresse a Hufbau építőpontjain!

Ajánlott cikkek