Skip to main content
Trend és dekoráció2021. november 21.

Adventi koszorú házilag

Építőpont Magazin
image

Koszorú díszítés ötletek cseréjétől hangos a szomszédság. A négy kitüntetett vasárnap közeledtével két kérdésre keresünk választ: hogy készüljön adventi koszorú házilag, és mit tegyünk a koszorúra?

Az adventi koszorú népszerűsége

Az évet záró szabadság és ünnep előtti visszaszámlálás megnyerő tárgyiasulása mifelénk az adventi koszorú.

A gyertyát fogyasztó apró lángokkal helyettesített „homokóra” kulturális ünnepkörünk egyre több otthonba bekéredzkedő díszévé avanzsált. Az érdeklődők változatos készáru-megoldásokból válogathatnak, vagy fokozhatják az élményt saját alkotói kreativitásukkal.

Utóbbinak barkácsmegoldásaiba a gyermek bevonása – legalább kisegítő szerepkörbe – közössé teheti, egyben megoszthatja a készülődés örömteli fáradalmait. Az legelső fázist mindazonáltal nem szégyen megspórolni és boltból szerezni be koszorúalapot. Terveinkhez csak egy hozzávetőleges átmérőt kell tudnunk, azt pedig tapasztalni fogjuk, hogy e téren van némi zsugorodási divattendencia, ami nagyobb díszsűrítéssel párosul (talán a vágott virágos marokcsokrok előretörésének analógiájára).

A klasszikus darabok elengedhetetlen kellékei

Koszorú díszítés ötletek előtt: a kályha

Megfelelő koszorú házilag is megalkotható egy kis energia-befektetéssel.  Zsánertől függően elég lehet erősebb drótot kör alakúra hajlítanunk egy kellően széles virágcserép karimája körül, végeit egy fogóval összetekerve. Kertész- vagy munkáskesztyű már itt kellhet legalább az egyik tenyérre. De dolgozhatunk kötegelt kosárfonó fűzvesszővel, szalmával vagy méretre szabható (tűző)habszivaccsal is.

Egy kész karika maga is állhat örökzöldekből vagy műfenyőből, de legfeljebb borításként kell megkapja a hozzá válogatott tűlevelű vagy tujaágakat, borostyán- vagy akár fagyalleveleket, zuzmós-mohás keveréket – vagy akár pampafüvet.

Aránylag egyenletesen befedő elrendezéshez vékony, de erős cérnás vagy tekercsdrótos hozzáerősítés szükséges, a hegyes huzalvégek belehajlításával a koszorú testébe. Olykor a gazdag és összeérő ágborítás a gyűrűalakot is elfedi – sokunknak úgy nem az igazi. Azért a zöld alapszín sem aranyszabály, mert egy Alu-fóliába becsavart koszorú is remek lehet, ügyesen és mérsékelten ráncosított fényes felületével. És kipróbálható lehet a koszorúnak – recésollóval kicsipkézett szélű – szövetdarabokból, anyagcsíkokból, textilmaradékokból való felöltöztetése is.

Fonott tartószerkezet természetes alapanyagból

Mit tegyünk a koszorúra?

Érdemes a kívánt gyertyáknak mielőbb biztos helyet szorítani a készülő alkotmányon – akár rézdrótos gyűrűfoglalatban. A szezon hangulatát mégis leginkább az őszi-téli erdő „gyümölcsei” kölcsönözhetik koszorúnknak.

Szinte elmaradhatatlan rátét a toboz, dió, makk, gubacs, mákgubó valamelyike (akár lakkal aranyozva), ahogy közkedveltek a (pl. csipke- vagy fagyöngy)bogyós ágacskák is. Az aromatizáló hatást szárított almagerezd, narancs- vagy citromkarika, csillagánizs, fahéjrúd, vagy akár pattogatott kukorica segítheti.

De – a kellő mérettartományon belül – a díszítőkedv ne álljon meg itt! Gondoljunk dekorgombócként szóba jövő kis fonalgombolyagra, fagolyóra, visszafogott gyöngysorra, fényesre csiszolt faágszeletek kis tallérjaira. De az adventi koszorú ékei lehetnek a karácsonyfára már nemigen kerülő régi évjáratú díszek is. Hajtogatott díszpapíros kartoncsillagok, bizsufigurák, plüssállatkák, legó-építőelemek nemkülönben. Jó, ha kampósan feltűzhetők, de a koszorú kerületére parafadugók vagy hungarocelldarabok is lehetnek a „csatlakozóik”. A rögzítési helyek érzékkel ráhajlított zölddel takarandók el. A felerősítésekhez damil, drót vagy ragasztópisztoly szükséges – utóbbi használatánál vigyázzunk a forró anyaggal, egyébként néhány öndekorálású ünnepi koszorú elkészítése után behozza az árát.

A mű és a szükséges szerszámok

Természetes „extrák”

A fenyőnek van egyébként saját, igaz, nem „irányítható” ragasztóanyaga, a jó illatú gyanta. Ha ezt mégis ki kellett küszöböljük, csöpögtessünk vaníliás-szegfűszeges vagy egyéb illóolajokat koszorúnkra! Nyolcas alakba rendezett színes selyemszalagból készíthető szemrevaló masni, vagy csomagolószalagból „nyakkendő” tömzsibb gyertyák mindegyikének tövére. A szalagvégek felcsíkozhatók, késéllel felkunkoríthatók. Mit tegyünk a koszorúra még? Nos, némi flitter vagy műhó további hab lehet a tortán.

A befejezettre érlelt koszorúnk kitüntetett asztali vagy komóddísszé avatandó. Négy aranyszínű hímzőszálon vagy horgászzsinóron kiegyensúlyozva fel is függeszthető lehet központi felületeink fölé.

Ha pedig megmaradt néhány tökéletlen kísérletünk vagy az adventi arculata időközben „lecsengett”, esetleg lepotyogott foghíjassá, függőleges állásban felakasztva is szépen mutathatnak pl. ajtókon

Az adventi dekorációk harmóniájának és visszafogottságának nagyszerű példája

Reform-koszorú házilag

A tradíciókat olykor tiszteletben tarthatjuk másoknál, míg magunk nyithatunk az újragondolások, alternatív koszorú díszítés ötletek felé. Koszorúnál a kör négyszögesíthető lehet, ez ma már nem számít szokatlannak. Gyertyái lehetnek egymástól egyenlő távolságra, vagy az adventi koszorú egyik felére sorakoztatva. Koszorúzöldhöz jól mehet a piros szín, de viaszvilágításunk öltözhet csillogó szürkébe vagy ezüst-kékbe is. Van, hogy számmal látják el az egyszínűeket, míg mások rugalmassága egyszerűen az elfogyáshoz igazítja, hogy mikor melyiket gyújtsa meg.

Ha pedig a kompozíciót gyertyahangsúlyossá tesszük, tovább nyitottuk a lehetőségeket – nemcsak a találékonyság, de az újrahasznosítás irányába.

Gyertyák ültethetők némi „petrezselyemmel” díszített bögrékbe, karcsúnyakú fehér üvegek szájába vagy akár (leáztatott címkéjű) hosszúkás konzervdobozokba – együtt pedig egy koszorúdekorációs gyümölcstálba. De az őket összekötő abroncs lehet szépen kibélelt tányérnyi alaklemez (tortaforma), tálca, talpas fatál vagy akár retro úti bádogdoboz. A gyertyák közét kitöltheti egyszínű sziromlevelű mikulásvirág vagy krepp-papíros (mű)virágzat. De fát tüzelő otthonokban egy mutatós hasáb kérges oldalára is szervezhető „gyertyafelépítmény”. Végelszámolásban pedig ne feledjük: az ötödik fehér gyertya Karácsony első napjára hagyandó, mire az előző négy már kiszolgált!

Hamarosan meggyújthatjuk az elsőt

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek