Skip to main content
Trend és dekoráció2021. február 25.

Karácsonyfa fenyő nélkül – kreatív ötletek

Építőpont Magazin
image

Nem szeretne fát faragni a fenyőfatalpba és tűleveleket söprögetni az elkövetkező hetekben, vagy egyszerűen csak változtatna a megszokotton? Hoztunk néhány ötletet, hogy készíthetsz karácsonyfát fenyő nélkül.

Ha szeretnénk a klasszikus vonalon maradni, de a saját dolgunkat is megkönnyítenénk, gyűjthetünk fenyőágakat egy vázába, melyeket később ugyanúgy díszíthetünk, mint a fenyőfákat, mégis kevesebb gonddal jár a procedúra. Egy ilyen díszt – méretétől függően – elhelyezhetünk a földön, vagy akár egy asztalon is.

Meglepő, de még egy olyan eszközből is varázsolhatunk karácsonyfát, mint a létra, amit a lakásfelújítás óta nem igazán használt senki, alakja ugyanis éppen megfelelő a célra, ráadásul díszíteni is könnyen lehet, sőt igen biztos lábakon áll.

A könyvfák

is egyre inkább divatosak, ennek az elképzelésnek a lényege, hogy egy kúp vagy gúla formába próbáljuk meg összerendezni szeretett könyveinket: ha ügyesek vagyunk, ez a felfelé törő kompozíció nagyon is megállja a helyét karácsonyfaként, főleg, ha itt-ott díszítésekkel is ellátjuk az építményt. Nehézsége lehet ennek az ötletnek, hogy több könyvespolc kiürülhet így az ünnepek idejére, ezeket a felszabadult helyeket azonban pótolhatjuk egyéb téli díszítésekkel.

Lécek, deszkák, faágak

A barkácsoló kedvűeknek jó ötlet lehet lécekből, deszkákból, vagy faágakból összeeszkábálni egy karácsonyfa formát; ezeknek a fáknak a titka egy biztos törzs, amely lehet akár egy ruhafogas is, ez azonban nélkülözhető, ha nagy elemekből dolgozunk, vagy sokat halmozunk belőlük egymásra.  Amennyiben lelógatott megoldásban gondolkodunk szintén nincs szükség törzsre, ilyenkor egy biztos gócpont kell a falon, valamint a teherbírásra alkalmas kötél, esetleg spárga. Ezeket aztán szintén kedvünkre díszíthetjük, mindenki a saját ízlése szerint.

Nem kötelező a háromdimenziós formához ragaszkodni

Ahogy az előbbi példánál is látszik, nem kötelező a háromdimenziós formához ragaszkodni. Ha úgy döntünk, szakítunk a hagyományokkal jóval helytakarékosabbak tudunk lenni, illetve csökken a kockázata, hogy esetleg felborul az objektum.

Aki esetleg nagyon újító szellemű és kimondottan nem rajong a faállításért, az egy krétatáblára, vagy krétafestékkel lefestett felületre is felrajzolhat egy fát, melyet az ünnepek elteltével úgy variálhat, ahogyan szeretne. Az egyszerűbb megoldások híveinek kedvez még a hasonlóan könnyen alakítható fényfüzérből kirajzolódó karácsonyfa is.

Persze, ezeknek az alternatív karácsonyfáknak az elkészítése is több esetben igényel némi kézügyességet, vagy barkácsismeretet, azonban biztosan megóvnak az afelett való vitatkozástól, hogy ki, hogyan és mennyire egyenesre faragja bele a fenyőfát a talpába, ráadásul szinte biztos, hogy stabilabb és eredetibb végeredményt kapunk, mint ha maradunk a megszokottnál.

Ajánlott cikkek