Skip to main content
Trend és dekoráció2023. augusztus 17.

Ne hagyd, hogy elsodorja az otthonodat! Hogyan védekezz a villámárvizek ellen?

Hufbau
image

Bárhol és bármikor kialakulhatnak, de kellő felkészüléssel megóvhatod tőlük az értékeidet.

A hirtelen áradások a legkiszámíthatatlanabb természeti katasztrófák közé tartoznak, amelyeket nincs mód előjelezni. Megtépázhatják az otthonodat, elsodorhatják az értékeidet, sőt életveszélyesek is lehetnek. Létfontosságú, hogy előre védekezz egy ilyen természeti csapással szemben. Néhány óvintézkedéssel azonban csökkentheted a lehetséges károkat, megvédve a szeretteidet és az életteredet is.

A villámár azért rendkívül veszélyes, mert a víz szintje gyorsan emelkedik, magával sodorva a tárgyakat és az embereket is, akik gyakran alábecsülik a kockázatot. Az árvizek már akár 30 centiméteres mélység mellett is jelentős károkat okoznak az otthonokban, így a szükséges óvintézkedések figyelmen kívül hagyása életveszélyes lehet. De mit tehetsz meg előzetesen?

Először is kövesd nyomon a helyi időjárás-előrejelzéseket és riasztásokat. Légy tisztában a villámárvizek kialakulási esélyeivel a környékeden! Ennek részeként fontos előre tájékozódnod a menekülési útvonalakról, és arról is, milyen egyéb óvintézkedéseket javasolnak a hatóságok.

A különböző régiók ugyanis eltérő mértékben vannak kitéve az árvíznek: a sűrűn lakott területek, folyók, gátak és hegyek közelében lévő közösségek különösen fenyegetettek. Lényeges szempont, mennyire lejt a talaj, mivel az alacsonyan fekvő területeken nagyobb az árvízveszély.

Olyan helyen élsz, ahol emberemlékezet óta nem volt árvíz? Ne feledd: a villámárvíz bármikor lesújthat, függetlenül attól, hogy a múltban bekövetkezett-e valaha. Az árvízkockázatot éppen ezért nem pusztán a múltbeli tapasztalatok alapján mérik fel. Számos tényezőn alapul, beleértve a csapadékot, a domborzatot, a helyi árvízvédelmi intézkedéseket és az új építkezések miatti terepváltozásokat is.

Vedd számításba, hol vannak a közelben folyók, patakok és vízelvezető rendszerek, amelyek a heves esőzések hatására túlcsordulhatnak! Mérd fel a házad vagy lakásod fekvését is, hogy képet kapj róla, mekkora pusztítást végezne az áradat.

Költöztesd feljebb az értékeidet!

Előfordulhat, hogy a víz minden óvintézkedés ellenére is befolyik az otthonodba. Ilyenkor létfontosságú, hogy távol tartsd az elektronikus berendezésektől. A készülékeket emeld néhány centiméterrel a padló fölé! Egyes mosó- és szárítógépek tartozéka olyan talapzat, amivel a gép feljebb helyezhető, de ezt az alkatrészt akár online is megrendelheted hozzájuk.

Ha mégsem találnál ilyen kiegészítőt, akkor érdemes nemcsak a mosógépet, szárítógépet és a bojlert, hanem az elektromos paneleket, aljzatokat és vezetékeket is feljebb költöztetni. Ha ugyanis ezek a gépek árvízveszélyes területen helyezkednek el, akár áramütés is bekövetkezhet. Amit közülük eddig a pincében tartottál, helyezd át a földszintre vagy az emeletre!

Áradáskor értelemszerűen a pince a leginkább veszélyeztetett terület. Ha vízszigetelő anyagokat használsz a pincefalakon, azzal csökkentheted a lehetséges pusztítás mértéket, de szivattyúkat is telepíthetsz a víz elszállításához. Fontold meg akár a visszacsapó szelepek beszerelését is a vízvezeték-rendszerbe, hogy megakadályozd az árvíz beömlését! A legjobb, ha egy profi szakembert bízol meg a módosítások végrehajtásával.

Ne feledkezz meg a legfontosabb tárgyi értékeidről sem, mint az útlevelek és a születési anyakönyvi kivonatok. Ezeket is érdemes minél magasabb helyen, zárt, vízhatlan tárolóban vagy tokban elhelyezned.

Házon kívüli teendők

Akárcsak a benti készülékek, a kültéri berendezések részére is érdemes magasított felületet létrehozni, így a generátorok és a légkondi is biztonságban marad árvíz idején. Ha pedig üzemanyagtartályaid is vannak, rögzítsd őket horgonyokkal a talajhoz, hogy megakadályozd a kiömlésükből fakadó környezeti károkat.

Akárcsak a házon belül, kinn is gondoskodnod kell róla, hogy a lehető legkevesebb víz szivárogjon be az otthonodba. Rendszeresen tisztítsd meg az ereszcsatornákat és kültéri lefolyókat a törmeléktől, hogy el tudják szállítani a vizet a házból! Mindenképpen vizsgáld felül a házad alapzatát is, mivel a rajta lévő repedések beengedhetik a vizet. A korrigálásukhoz használj betonpasztát, de súlyosabb esetekben fordulj szakemberhez!

Ha jön az áradat

Mi tehetsz, ha már megvan a baj? Zárd el a főkapcsolóknál és a szelepeknél a gázt, a vizet és az áramot. Ha viszont már a vízben állsz, vagy nedves a kezed, akkor semmiképpen ne nyúlj az elektromos készülékekhez!

Ne feledd, hogy egy villámárvíz idején a biztonságod a legfőbb szempont. Ha a hatóságok evakuálási utasítást adnak ki, azt haladéktalanul kövesd. Soha ne kísérelj meg árvízen átkelni vagy átvezetni! Csupán néhány centiméter mély, sodró víz is elegendő ahhoz, hogy egy embert ledöntsön a lábáról vagy magával ragadjon egy járművet.

Tarts viszont magadnál egy sürgősségi készlet az alapvető kellékekkel, például élelmiszerrel, vízzel, elsősegélydobozzal, zseblámpákkal és akkumulátorokkal arra az esetre, ha a szolgáltatások átmenetileg fennakadnának. Végezetül bástyázd körül homokzsákokkal az ajtókat és az ablakokat, megakadályozva a víz bejutását az otthonodba! A darabonként mintegy 18 kilós homokzsákok olcsón beszerezhetők és hatékonyan megakadályozzák a víz bejutását.

Az áradást követően csak akkor térj haza, ha a hatóságok jelzik, hogy biztonságos. Légy rendkívül óvatos, amikor belépsz az épületbe, mert előfordulhat rejtett sérülés, különösen az alapoknál.

Győződj meg arról is, hogy minden áramtalanítva lett. Fordulj villanyszerelőhöz, hogy ellenőrizze a készülékeket, mielőtt újra bekapcsolnád őket. Kerüld a csapvíz fogyasztását is, amíg utána nem jársz, hogy biztonságos-e, mivel árvíz után a vízkészletbe olaj, benzin vagy szennyvíz is kerülhet.

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek