Skip to main content
Trend és dekoráció2021. október 24.

Töklámpás készítése Halloweenre

Építőpont Magazin
image

A túlvilági erőket távoltartó „kedves szörnyecskeként” vagy barátságos ünnepi dekorációként is szolgálhat a töklámpás.  Milyen fajtából készítsük, milyet és hogyan? 

“All Hallows Eve”

Ebből a kifejezésből ered a Halloween, amely tehát a mindenszentek előtti éjszakát jelenti. Hogy nálunk a halottak napjának viszonylag új keletű, leginkább a hollywoodi filmek közvetítésével érkezett hatásokon alapuló  megközelítéséről, átértelmezéséről van szó, mutatja, hogy még gyakran hallható  népetimológia terminusként a "halogén" elnevezés. (Annak legalább van valami értelme, ahogyan a hippodromnak is a Hyppolit helyett.) Bár az angolszász kultúrából szüremlett hozzánk, eredetileg a kelták újévi - a földet és a termést gazdaggá tévő napistennek szóló - hálaünnepe volt.  Mivel a korabeli hiedelmek szerint ilyenkor elmosódik a határ élők és holtak között, rontó szellemek térnek vissza a bő termést megkadályozandó és pusztulást hozva, az emberek ijesztő maskarákba öltözve próbálták távol tartani az alvilág lényeit.

Lidércek, töklámpás, pókháló, a Halloween elengedhetetlen kellékei

És ha már örök tapasztalatunk, hogy a félelmeket legjobb megtestesíteni, védekezésül a szörgyűbbnél is szörnyűbb figurákat alkottak. Innen eredeztethető a kísérteties töklámpák faragásának a szokása. Szerepük a középkori templomok homlokzatán, síremlékeken és már az ókori katonák pajzsán is gyakran ábrázolt gorgófők funkciójára emlékeztet, amennyiben céljuk volt megálljt parancsolni a gonosznak.

A klasszikus Gorgó

És a kelta eredetű gonoszűző töklámpás mai változata

A magyar hagyományban is van előzménye, hiszen már I. László is ilyenekkel világíttatta meg biztonsági okokból Salamon visegrádi börtönének ablakait, hogy lehetetlenné tegye a királyi rab szökését. Ettől fogva még egy mondásunk is őrzi ezt a lámpást: „Fénylik, mint Salamon töke.”

Milyet készítsünk?

Legelőször is azt kell eldöntenünk, hogy az eredeti hagyományok szellemében faragunk groteszkül vigyorgó tökszobrot, vagy csak egy a jeles napok hangulatát színesítő dísztárgyat készítenénk. Ez utóbbi esetben ugyanis a töklámpástól a gyertyatartón keresztül a függő díszekig több fajta lehetőség is adódik, és nem feltétlenül a feladatra általában használt Halloween tökből.

Hogyan válasszunk? Azaz méretek, formák és fajták

A kijelölt célhoz válasszuk a megfelelő méretet! A dísztökök apróbbak, önmagukban is dekoratívak. Már csekélyebb átalakítással is alapanyagai lehetnek a kisebb otthoni ékességeknek.  A jellegzetes fej megformálásához  - már csak azért is, hogy legyen benne hely a megfelelő számú mécsesnek (tudniillik a megtisztító tűz is szerves része volt az eredeti rituáléknak) – a nagyobb méretű, akár 8-10 kg-ra is megnövő Halloween tök ajánlott  a könnyebb faraghatósága  és a héjvastagsága miatt.

Amennyiben fejimitációt szeretnénk készíteni, már a vásárláskor próbáljunk intuitívek lenni, és ráérezni arra, hogy melyik példány ajánlja formájával eleve egy arc meghatározó vonásait. Ne feltétlenül a gömbhöz közelítő geometriájút vegyük!

Jobb, ha a teteje, alja laposabb, hiszen a műtárgy stabilabban fog állni a polcon vagy az asztalon.

A tök alakjával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy megkímélhetjük magunkat a tökfaragás fáradalmaitól, ha a kínai-japán módszer alapján a tök fejlődését az elvárt végcél felé tereljük, mint ahogyan azt Tony Dighera, kaliforniai termesztő is tette, aki Frankensteint mintázó darabokkal keltett feltűnést a piacon, 75 dolláros darabonkénti árral.

A Halloween fajtát kifejezetten erre a célra nemesítették az USA-ban, ahol a sütőtököt nemigen fogyasztják. Bár ehető, a húsa jellegtelen, de a megfelelő fűszerezéssel felhasználható levesekhez vagy pl. pite töltelékekhez is. Finom csemege viszont az élénk narancssárga színben látványosan tündöklő,  édeskés Hokaidó fajta, amely bár kisebb az előzőnél, szintén megmunkálható.

Szép és édes a Hokaido tök

Ha a szépet és hasznosat kívánjuk összhangba hozni, a hazai asztalok népszerű zöldségéből, azaz a Kanadai tökből is alkothatunk különböző figurákat. És ne feledkezzük meg a műfaj avatatlan királyáról sem, mert itt van nekünk az impozáns méreteket is elérő, igazi magyar csemege, a Nagydobosi sütőtök. Igaz, hogy szürkés árnyalata kissé jellegtelenebb, de a mérete és a formája alapján szintén alkalmas műremekek megalkotására. A magja pedig pörkölés után ízletes nassolnivaló. Ha nem szeretjük, ajánljuk fel a madaraknak: a cinegék pl. kifejezetten hálásak lesznek.

Speciális lehetőséget kínálnak a dísztökök, amelyek nem ehetők, de színeikkel, sajátos textúrájukkal, formáikkal önmagukban is természetes dekorelemek a lakásban. Természetesen ezekből is kiváló töklámpások válhatnak.

Formák, színek, textúrák változatosságát kínálják a dísztökök

Fontos figyelmeztetés! Az ehető fajtákból készült, de a tartósságot vagy a látványt fokozó vegyszerekkel kezelt tökök, valamint a dísztökök, amelyek toxikus vegyületeket tartalmaznak, fogyasztása tilos.

Milyen eszközök, szerek kellenek?

Éles, lehetőleg recés, vékony pengéjű kés a faragáshoz. Kanál, dinnyevájó vagy fagylaltos kanál a belezéshez. Rajzeszköz (filctoll, a gyerek zsírkrétája a külső mintázat jelöléséhez).

A vágás a formázást kövese!

Ha nem vagyunk jók a szabadkézi rajzban, akkor hasznosak az előre elkészített sablonok, mértani formák. Süteményszaggatók  (csillag, kör stb.) a lékek elkészítéséhez, amennyiben nem kezeljük biztosan a faragókést. Gumikalapács a fémformák beütéséhez. Hipó annak érdekében, hogy a gyors rothadást előidéző penészgombákat semlegesítsük. (Erre egyébként bizonyos növényi olajok is alkalmasak.)  Vazelin vagy lakk a héj védelméhez és a megfelelő fényesség eléréséhez.

Ha nem akarunk bajlódni az eszközök egyenkénti beszerzésével, összekészítésével, vásárolhatók komplett tökfaragó szettek is.

Munkafolyamatok

Az első lépésként tisztítsuk meg a tököt, töröljük fényesre! Majd a szárat kell körbevágni. Ezután a ferdén behelyezett késsel lemetszhető a „sapka”.

Vigyázat: a kalapnak vissza kell kerülnie!

Ez ne landoljon a kukában, mert a munka végén ismét ott a helye a tökfejen.  Így - ha elég széles a rés -  utat nyerünk a termés belsejéhez. A húst és a magokat  az említett célszerszámokkal lehet eltávolítani. A vájást addig kell végezni, amíg - a mérettől függően - 1-2 cm-es külső vastagságot kapunk.

A tök kivájt húsa változatos formákban kerülhet a tányérra

Vannak eljárások, amikor a kijelölt belső részekben annyira elvékonyítják a kérget, hogy a belül elhelyezett mécsesek fénye ezeken a mintázatokon már képes átvilágítani dekoratív, misztikus fénygömbként tündökölve. A bányászat végeztével jöhet a hipós vagy növényi olajos fertőtlenítés a tartósság javítása érdekében.

A fantáziánkban megalkotott előképet valamely említett rajzeszközzel vagy a sablonnal vigyük föl a héjra. A klasszikus tökfejlámpásnak tátott szájú, nagy fogakkal rémisztgető vigyora, háromszög alakú szeme és orra van.

A minták persze nem törvényben rögzítettek

(A barkácsolás terén jártasabbak, elektronikusan vezérelt és mozgatott szemek implantálásával tehetik riasztóbbá a figurát.) Ezek megrajzolásához is lehet előre kivágott háromszögeket használni. A vonalak mentén a késsel válasszuk el a testtől a kijelölt darabokat!

A siker titka: éles, recés kés, biztos, megfontolt mozdulatok

Ha a bemetszések megtörténtek, ujjunkkal az üreg felől lökjük kifelé a darabokat! Ezeket ne dobjuk el, mert fogpiszkálóval rögzített szarvak, fülek stb. alakíthatóak ki belőlük! Ha elkészült a mintázat, helyezzük be a mécseseket. Ügyeljünk arra, hogy a faragványon lévő réseken keresztül áramolhasson a levegő, oxigént biztosítva a lángoknak, és a díszt persze ne helyezzük túl huzatos helyre!

Amennyiben nem a túlvilág erői elleni védekezésül fogtunk a munkához, hanem az enteriőrt dobnánk fel egy természetes világító dizájnelemmel, a lékek lehetnek csillag, kör, négyzet alakúak. Ezeknek a kivágásához alkalmasak a már említett tésztaszaggatók.

Figyelem: nem falbontás!

Fontos, hogy ne legyenek nagyon tompák. A gumikalapács nem túl nagy erejű ütései nyomán haladjanak át a kérgen, azt be nem szakítva!

A töklámpa tartóssága fokozható, ha utolsó lépésként a héjat bekenjük vazelinnel, vagy lefújuk hajlakkal. Ezek megvédik a felületet - akár több hónapon át - a levegővel való érintkezéstől, egyszersmind elevenebb csillogást is biztosítanak.

Nem csak félelmetes arcok faraghatók

Bár a tökszellem közös faragásán túl angolszász weboldalak az október 31-i Halloweenre még olyan fantáziadús, meghitt családi programokat is ajánlanak, mint pl. horrorfilm-maraton a kertben, éjszakai kempingezés szellemtörténet meséléssel, bonbonos doboz megtöltése műpókokkal, a kutya beöltöztetése fluoreszkáló csontváznak, szellemvonat a folyosón, sikolyhangszórók elhelyezése a házban  stb., ha a töklámpás készítésének - tőlünk sem idegen - szokását fel is elevenítettük, azért

közben ne feledkezzük meg november 2-ról, azaz halottak napjáról sem, amely Magyarországon az elhunytainkról való megemlékezés emelkedett ünnepe.

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek