Skip to main content
Ajtó és ablak2021. november 22.

Fényeskedő ablakok

Építőpont Magazin - Velux
image

A természetes fény utáni vágyat elégíti ki, a tetőterek hangulatát, komfortját, energiafelhasználását javítják a VELUX Standard és Standard Plus tetőablakok.

„Sic itur ad astra!” - mondták a rómaiak. Bár szó szerinti fordításban annyit tesz, hogy így jutunk a csillagokig, átvitt értelemben a nagyság, a siker elérésének lehetőségét jelenti. Mintha csak ennek szellemében fejlesztették volna azokat, a VELUX tetőtéri ablakok valóban különleges perspektívákat kínálnak a tekintet számára: láttatni engedik a felhők játékát és az éjszakai égbolt misztikus vibrálását is.

A tetőhéjazat szerves részeként azonban elsődleges feladatuk, hogy minél több természetes fényt engedjenek a tetőtéri helyiségekbe. Mindezt természetesen a korszerű műszaki és komfortigényeknek megfelelően, azaz megbízhatóan működve, jó hő- és hangszigetelő képességgel felvértezve. Ebben ugyanis tényleg „nagyok”. 

A természetes fény tesz igazán élővé egy ízlésesen berendezett tetőteret.

Miért cserélnénk újra a régit?

Az indokok sorában olyan, a valóságot jól tükröző idézeteket találunk, mint „kiszökik a drága fűtési energia”, „egész télen párás az ablaküveg”, „már lötyög a szárny a keretben”, „az ablaküveg ontja a meleget nyáron”, „évente kezelnem kell a fát penész ellen”, „állandóan huzatot érzek az ablak felől”.  

A bosszantó állapotok megszüntethetők egy egyszerű ablakcserével. Feltéve, ha a VELUX Standard vagy  Standard Plus valamelyik típusát választják. 

Ha cserélni kell, mit kell cserélni?

Ha HUNG-VELUX vagy régi VELUX tetőtéri ablak cseréje történik azonos méretű új VELUX tetőtéri ablakra, akkor szükség lesz új burkolókeretre. Ez az elem biztosítja ugyanis a tetőtéri ablak és a tetőszerkezet közötti kapcsolatot. Feladata a tökéletes vízzárás, az esővíz biztonságos és hatékony elvezetése az ablak környezetéből. Ha profilos héjazati elem van a tetőn, akkor az EW jelzetet kell keresni, a sík tetőfedő anyaghoz pedig az EL feliratú passzol.  

Az ablak körüli belső burkolatot - ebben az esetben - nem szükséges bolygatni, de mérlegelni kell az abból fakadó veszélyeket, hogy az ablak körüli hőszigetelés, vízzárás és párazárás is érintetlen marad. Előfordulhat ugyanis, hogy egy korszerűtlenebb, elhasználódott struktúra fogad egy up to date technológiájú nyílászárót.

Megéri-e, hogy egy kiváló, modern ablak környezete elavult, hőhidas maradjon? Hagyjuk, hogy  a cserép alá kerülő nedvesség bejusson a tetőtérbe? Tűrjük esetleg a beltéri pára tetőszerkezetben történő lecsapódását, és a víz visszafolyását a szobába? 

Ha más típus helyére kerül 

az új VELUX tetőtéri ablak, akkor a burkolókeret szintén cserélni kell. Típusát pedig a tetőn alkalmazott tetőfedő anyag ismeretében kell kiválasztani a standard burkolókeretek közül. A belső burkolatot pedig ilyenkor újra létre kell hozni, ügyelve arra, hogy az az ablak alatt függőleges, felette pedig vízszintes legyen.

Az így kialakított belső burkolat miatt több fény jut a tetőtérbe, és könnyebb az ablakot kezelni, ráadásul a felszálló meleg levegő végigfut az üveg teljes felületén, és megakadályozza a páralecsapódást. 

A belső burkolat (kávabélés) lebontása után a szakember hozzáfér a tetőablak körüli szerkezethez, és el tudja végezni azokat a munkálatokat, amelyek hosszú távon aranyat érnek. Szigetelőanyagot tud elhelyezni az ablak körül, így az ablak és a szarufa közötti kritikus pár centis rést kitöltő BDX hőszigetelő keretet tudja beépíteni. Süllyesztett technikával. 

Ez egy új eljárás a hagyományos módszerhez képest, ugyanis az ablak külső felülete 4 centiméterrel lejjebb kerül a cserépléc síkjához képest. Ennek több előnye is van. A tetőburkolatból kiemelkedő ablak jobban ki van téve a hőingadozásnak. Ha szintbe hozzák a tetővel, akkor viszont hőhídi szerepe minimalizálható, a lakótérben a hőérzet kedvezőbb, a hőveszteség kisebb lesz, energia takarítható meg. Ez persze annak is köszönhető, hogy ha az ablak mélyebbre kerül, jobb lesz a kapcsolata, az együttműködése a tetőtéri szigeteléssel. 

Két típus

A VELUX Standard ablakkeretek fából készülnek. Van viszont egy változat, amelynél poliuretán bevonatot visznek fel az a hőkezelt, a nedvességet felszívni képtelen, ipari szárazfából készült magra. A külső rétegnek köszönhetően, a keret nem igényel karbantartást, nem szükséges lakkozni vagy más anyaggal kezelni.

A tetőablak karbantartása mindig problémás, jobb ettől eltekinteni.

A kiváló hidrofób tulajdonságai miatt tökéletesen alkalmas nagy páraterheléssel rendelkező helyiségekbe (pl.fürdőszoba, konyha). Jól ellenáll továbbá az UV sugárzásnak is. A tok és a szárny csatlakozásánál elhelyezett plusz hőszigetelő anyag és az extra gumitömítés javítja az ablak hőszigetelő képességét. 

Ha viszont az enteriőrben a fa természetes erezetének mintáit szeretnénk látni vagy egy patinás, lakkozott felülettel dobnánk fel a szobát, akkor a bevonat nélküli változatot érdemes választani. Ezeknél lakkozással, festéssel vagy lazúrozással emelhető ki a természetes alapanyag nemessége, szépsége. 

Az ablak lelke az üveg

Régi tetőablakoknál gyenge láncszemnek számított az üvegezés. A VELUX tetőtéri ablakokat viszont olyan üveggel látták el, amely a választott típusban a legjobb megoldást nyújtja. Minden változat kívül edzett üvegezésű, hogy ellenálljon a legzordabb időjárásnak is. Emellé rendelhető belső biztonsági, napvédő és esőzajcsökkentő, extra energiatakarékos háromrétegű vagy egyéb üvegezés is.

A GLU 0061 vagy 0061B jelzet esetében a három üvegtábla által bezárt légrésbe alacsony hővezetési értékű argon vagy kripton gázokat töltenek. Így megakadályozzák a páralecsapódást okozó levegőcirkulációt is. A VELUX Standard Plus tehát az idők folyamán sem opálosodik be. 

Egészséges beltéri klíma tökéletes zárás mellett?

Az ellentmondást az oldja fel, hogy minden típusban beépített szellőzőnyílás található. A felső kilincses tetőablaknál egy kattintás az egyedülálló kilinccsel, és máris friss, szűrt levegő áramlik a lakásba, miközben az ablak zárva marad. Az alsó kilincses típusoknál a szárny felső részébe épített kétfokozatú résszellőzővel a helyiség akkor is lélegzethez jut, ha senki sincs otthon. Egy vagy kétszeri kattintással szabályozható a lakásba jutó levegő mennyisége. 

Hogy a kilincs alul vagy felül legyen, azt a beépítés magassága határozza meg. Az alsó kilincses működtetés akkor javasolt, ha az ablakot magasra építik be, pl. a magas térdfal miatt. Javasolt beépítési magasság: a padló síkjától az ablak aljáig 130-150 cm. A másik változat esetén az az optimális, ha az ablak alja a padló síkjától 80-130 cm-re kerül.

Fontos az optimális beépítési magasság megválasztása, különösen a felső kilinccsel felszerelt modelleknél.

De ki kezeli azokat a kilincseket?

Tévénézés közben vagy ha már az ember leheveredett, akár viták tárgya lehet,  ki ugorjon nyitni-zárni az ablakot. A VELUX erre is megtalálta a megoldást. A Standard Plus termékekben ugyanis gyárilag ki van alakítva az előkészítés, amely fogadni tudja az ablak mozgatását végző motort. Ez nem igényel a részünkről külön energiaforrást, hiszen a szerkezet csatlakozik egy, az ablak külső takarólemezén elhelyezhető, saját áramforrásként funkcionáló napelemcellához. Az ablak tehát rádiófrekvenciás távirányítóval távolról vezérelhető. Ezeket már a gyárban összehangolják a motorral, azaz a beépítőnek nem kell a helyszínen foglalkoznia azzal, hogy a két szegmens megtalálja a hangot egymással.

Ez a módszer egyébként lehetővé teszi azt is, hogy a tetőtéri ablakot a padlóról el nem érhető magasságba helyezzék el. A VELUX termékekbe építhető mozgatóberendezések száma ezzel nem ér véget, hiszen beépíthető a redőny felhúzásáról és leengedéséről gondoskodó csőmotor is, szintén saját, a redőny külső felületébe épített napelemmel. Az árnyékolásról már csak azért is érdemes gondoskodni, mert ha külső hővédő rolóval védett az üveg, akkor a nyári hőségben akár 5-6 fokkal hűvösebb lehet a lakótérben.  

Kevesebb fűtési költség

Az új generációs VELUX tetőtéri ablakok teljesítik a modern hőszigetelési követelményeket és a hatósági előírásokat. Az innovatív 3-rétegű üvegezéssel rendelkező Standard Plus tetőablakokkal kiváló energiahatékonyság érhető el. 

A teljes ablakszerkezet alacsony 1,1 W/m2K  és az üveg 0,6 W/m2K U-értéke (hőátbocsátási tényező) a záloga annak, hogy a beltérben megtermelt hő nem az utcát fűti. 

A hidegebb hónapokban a komfortérzethez hozzájárul, hogy az üvegfelület egyfajta passzív napenergiát is biztosít. Télen pedig belső energiarolóval akár 34%-kal is javítható az ablakok hőszigetelő képessége.  A felsoroltakon kívül a beépített, zárt állapotú szellőztető, a faanyag minősége, a tökéletes légzárás a garanciái a megfelelő kényelemnek és az energia megtakarításának.  A VELUX tetőtéri ablakkal megszűnik az eddigi huzatérzet, az ablaküveg felülete belülről melegebb lesz, mint eddig, és kintről is kevesebb zaj szűrődik be. 

Tekintse meg a típusokat! 

Ajánlott cikkek