Skip to main content
Ajtó és ablak2021. június 10.

Napsugaram!

Építőpont Magazin
image

Így becézgetjük gyakran kedveskedve családtagjainkat. De forró nyári napokon üres marad a bók, ha nem védjük szeretteinket a tetőtéri ablakon betűző napfény hatása nyomán kialakuló tikkasztó melegtől.

Árnyékoljunk hát! Hogy hogyan és mivel tehetjük a leghatékonyabban, áttekintjük a következőkben.

Hiába a sok korszerű és gondosan kiválasztott építőanyag, a tetőterek könnyebben felmelegednek a hiányos szigetelés, az átszellőzés lehetősége nélkül kivitelezett tetőszerkezet, a felfelé szálló meleg levegő és a közvetlenül az égre néző ablakok miatt. A hővédelmen belül két kérdéskört érdemes körbejárni: milyen alkalmatoságokkal akadályozzuk meg a szoba hőmérsékletének túlzott emelkedését, illetve mit tegyünk, ha már bejutott a meleg.

Hogyan zárjuk ki a meleget a tetőtérből?

A házépítés vagy tetőfelújítás során ügyeljünk a tető megfelelő szigetelésére, kerüljük a fekete tetőfedő anyagokat. A tetőszigetelés nem csak a téli hideg ellen véd, a nyári kánikula idején is hatásos: csökkenti a lakások belső hőmérsékletét.

Mivel álljuk útját az üvegen könnyedén átsugárzó napfénynek?

A redőny  bármilyen évszakban ideális megoldást jelent. Mivel akár 94%-kal csökkenti az ablakon bejövő hősugárzást, nyáron megőrzi a helyiség kellemes klímáját, hat-hét fokkal alacsonyabb benti hőmérsékletet eredményez, télen pedig megakadályozza a beltér lehűlését, ráadásul a nap bármely szakában teljesen elsötétíthető vele a helyiség. Emellett csökkenti az eső és a vihar által keltett zajt, és fokozza az otthon védelmét az illetéktelen behatolás ellen.

A hővédő fényzáró roló

az ablak külső oldalára kerül, megfékezi a nap melegítő sugarait, mielőtt elérnék a tetőtéri ablak üvegét. Ezáltal hatékonyan véd a nyári hőség ellen, 85 %-os fényzáró hatásával a besugárzó hő 80 %-ának kiszűrése mellett 5 fokkal hűvösebben képes tartani a szoba levegőjét.
A tartós fényblokkoló anyag lehetővé teszi a besötétítést a nyugodt éjszakai alváshoz. tökéletesen illeszkedik a tetőbe.  A VELUXnál erős és minőségi anyagból készült, modern formatervezésével kialakított rolót a gyártás során hozzá párosított falikapcsolóval szállítják, mellyel nagyon könnyű a mozgatás, a felszerelés gyors és problémamentes.

Hővédő rolókkal

is tehetünk a hővédelemért. Mivel ezek az árnyékolók az ablak külső oldalára kerülnek, még azelőtt megfékezik a napsugarakat, hogy azok elérnék az ablaküveget. Így akár 76%-kal csökkentik a besugárzó hőt, azaz forró nyári napokon sem fenyeget a tetőtéri hőguta. Az áttetsző háló megőrzi a kilátást és beengedi a fényt. Minden, a nap nagy részében intenzív napsugárzásnak kitett tetőtéri ablakra javallatos, különösen a nyugati és déli tájolású helyiségekben. A Velluxnál most pl 10 százalékkal olcsóbb, ha fényzáró kampós rolóval vagy fényzáró rolóval együtt vásárolják.


A fényzáró rolókkal

tökéletes a besötétítését. Nem véletlen  hálószobai használatuk. A VELUX típusait  úgy tervezték, hogy - alumínium vagy fehérre festett sínben futva - tökéletesen illeszkedjenek és könnyen felszerelhetők legyenek, mérés és vágás nélkül. A felnőttek trendi és klasszikus színekből választhatnak, az ágyukból a tetőtéri ablakra révedő kicsiknek pedig ott vannak az egyedi mintázatok.

A fentiekben említett megoldások közül az első hármat a VELUX elektromos és napelemes változatban is kínálja. Ha pedig az előnyök taglalása után hirtelen nem tudja valaki eldönteni, hogy az ő lakására melyik a legalkalmasabb,  töltse le a VELUX ingyenes útmutatóját!

Hogyan frissítsük föl a benti fullasztó levegőt?

A forróság ellen akkor kell védekezni, amikor süt a Nap, vagyis már kora reggeltől árnyékoljuk a szobát! Napközben ne szellőztessünk, zárjuk be a tetőtéri ablakokat, húzzuk le a külső hővédő rolókat vagy redőnyöket! Este-éjszaka szellőztessük ki a házat, ekkor tárjuk ki az ablakokat és ilyenkor érdemes kereszthuzatot csinálni. A mozgó levegő hamar lehűti a helyiségeket. Kövessük a nap járását a szellőztetéssel. Ahol nem éri a Nap a lakást, ott szellőztessünk, ahol pedig éri, ott árnyékoljunk!

A VELUX belső árnyékolókkal lassíthatjuk, a külső hővédő roló használatával pedig megelőzhetjük a tetőtér felmelegedését. Mindeközben az üveg belső felülete mentén húzódó rolókkal a fényviszonyokat is befolyásolhatjuk. Határozott előnyük, hogy az egészségre garantáltan nem ártalmasak, és csak egyszeri pénzkiadást jelentenek. A légkondicionálóval összevetve mindenképpen vonzó, hogy a kellemes hőkomfortért nem kell légúti megbetegedésekkel fizetnünk, ill. a beszerzési áruk lényegesen alacsonyabb és nincsenek magas üzemeltetési költségeik sem. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy az állami otthonfelújítási program már a tetőtéri ablakok kiegészítőinek - beleértve a professzionális szúnyoghálókat  is - beszerzését is támogatja, a kocka el van vetve: árnyékolunk a hővédelemért.

Ajánlott cikkek