Skip to main content
Fal és szigetelés2021. június 23.

Betonozás a ház körül

Építőpont Magazin
image

Meglehetősen bosszantó, ha a ház körüli járdák, beállók és egyéb betonozott felületek elkopnak, kátyúsodnak. Nem csupán esztétikai probléma, de a kialakult szituáció megnehezíti a tisztítást, sőt még balesetveszélyt is jelenthet.

Ahogyan nem tréfa a pincében szivárgó vagy a ház alá csordogáló víz sem. Ilyenkor sokan döntenek úgy, hogy maguk veszik kézbe a dolgot, hiszen egy kis betonozás nem a világ. Tényleg megoldható a DIY, azaz „csináld magad!” keretei között, viszont nem árthat pár jótanács a siker érdekében. A legfontosabb tudnivalókat a Duna-Dráva Cement leányvállalataként működő Beton Technológia Centrum Kft. főtechnológusa, Földvári Gábor foglalja össze.

A beton legfontosabb alapanyaga a cement

Nem mindegy, mihez milyet használunk és persze mennyit. Egy családi ház kültéri járófelületének betonozásához olyan cementet kell választani, amellyel könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni. Amelyik biztosítja a beton nagymértékű, korai- és végszilárdságát, alacsony zsugorodásával segíti az elkészült járófelület repedésmentességét, időjárás-állóságát.

Ezek figyelembevételével a családi házak kültéri járófelületeinek betonozásához a CEM II/B-S 42,5 N váci, vagy CEM II/A-M (V-LL) 42,5 N beremendi, zsákos kiszerelésben is kapható cementterméke javasolt. Ezek a folyamatos ellenőrzés mellett gyártott cementek nagy korai és végszilárdságukkal, valamint alacsony autogén zsugorodásukkal optimálisan biztosítják, hogy az elkészített járófelület megfelelő minőségű legyen, és hosszú évtizedeken át szolgálja a felhasználót. Csak olyan anyagokat tartalmaznak, amelyeket a cementgyártó szerepeltet a zsákokon, amelyek jó szívvel használhatóak a család otthonának építése során. Hiszen nem mindegy az eredet, a forrás és természetesen a minőség.

Mire van szükség a betonozás során?

Három alapanyagra: cementre, vízre- és homokos kavics adalékanyagra.

Eszközökre:  a beton alapanyagainak vegyítésére alkalmas keverőgépre; kéziszerszámokra; a beton betömörítését szolgáló tömörítő eszközre (csömöszölő/döngölő fa, elektromos merülő vibrátor vagy vibrációs lehúzó gerenda); a beton szállítására alkalmas emelő/szállító eszközökre, amely lehet elektromos vagy kézi emelő csiga, esetleg egyéb, a beton szállítására alkalmas eszköz; az elkészült beton utókezeléséhez takaró fóliára vagy a folyamatos nedvesen tartásához locsoló berendezésre.

A materiális tényezőkön túl azért még hasznos lehet pár dolog

Pl. biztatás, ha csak magunk vagyunk. A betonozáshoz ugyanis általában jelentősebb anyagmennyiségeket kell megmozgatni. Jó, ha van rutin, szaktudás is a megfelelő beton elkészítéséhez, bedolgozásához. Ha komolyabb munkálatokba kezdenénk, de ismereteink a témáról bizonytalanok, ne féljünk szakembert hívni!

Ha mégis magunk csináljuk, mennyi anyagot rendeljünk?

Tömör, 1 m3-nyi kültéri beton előállításához az alábbi mennyiségek javasoltak:

Alapanyag Összetétel
1 zsák cementhez 1 m3 betonhoz
Cement 25 kg 425 kg
Víz ~6,3 liter ~110 liter
Homokos kavics ~65 liter
(~0,065 m3)
~1100 liter
(1,14 m3)

*Ezek az összetételek CEM II/B-S 42,5 N típusú cementre és 4 % nedvesség tartalmú homokos kavicsra lettek megállapítva.

Hogyan betonozzunk?

A betonozást akkor lehet megkezdeni, ha rendelkezésre áll a kellő mennyiségű alapanyag, a betonozáshoz szükséges létszám és minden eszköz. A betonozandó felület ágyazatának előzetesen tömítettnek és stabilnak kell lennie. A járdák fagyállósága szempontjából kiemelten fontos, hogy a csapadékvíz elvezetése ideális legyen, ezért az elkészítendő járdának 1,5-2 %-os keresztlejtést kell biztosítani. Az esetlegesen beépítésre kerülő betonvasak a megfelelő pozícióban, elmozdulás-mentesen legyenek elhelyezve. A munka során ügyelni kell a beton megfelelő tömörítésére. A betonozás után lehetőség szerint azonnal, de legfeljebb 6-8 órával később meg kell kezdeni a beton utókezelését, amelyet legalább 7 napig fenn kell tartani.

Miért rendeljünk betongyári betont?

A korszerű betongyárakban szakemberek, ipari körülmények között is könnyedén, előre megtervezett receptúrák szerint, pontos mérlegeléssel gyártják a megrendelt betonokat. Az így előállított beton mindenkor azonos összetételben és minőségben készül. Ezek az üzemek rövid idő alatt nagy mennyiségű, kiváló, garantált minőségű frissbeton előállítására képesek. Ez az építkezésre kiszállítva rendkívül gyors betonozást tesz lehetővé. Ilyen megoldással nincs szükség a beton előállításához szükséges anyagok felhalmozására, tárolására és nincs – az esetlegesen megmaradt alapanyagok miatti – veszteség.

Adalékszerek? Igen!

A betonüzemekben készített betonokhoz az otthon kikeverthez képest bizonyosan adnak légpórusképző adalékszert is, amely biztosítja a fokozott fagyállósághoz és a jégolvasztó sókkal szembeni ellenálló képességhez szükséges apró méretű légbuborékok képződését és eloszlását. Ilyen minőségű betont házi keverővel nem lehet készíteni.

Miért fontos a betonok utókezelése?

A beton szilárdulásához vízre és időre van szükség. Amennyiben a betonban lévő víz túl hamar kipárolog, akkor a cement nem tud megfelelően megkötni, így az elkészült beton veszít a szilárdságából és a tartósságából. A nagymértékű és gyors vízveszteség következménye a beton repedezettsége. Ha tartós és repedésmentes homogén felületet szeretne készíteni, akkor különösen fontos a betont megvédeni a gyors kiszáradástól. Ezt megteheti fóliatakarással, folyamatos locsolással vagy teljes elárasztással, esetlegesen speciális párazáró adalékszerek használatával. A beton utókezelését célszerű minél tovább, de legalább 7 napig fenntartani. Minél hosszabb a beton utókezelése, annál tartósabb, erősebb, jobb szerkezetet fog kapni.

Hogyan betonozzunk meleg időben?

A 25°C feletti hőmérséklet esetén a betonban lévő cement kötése felgyorsul, így a keverés utáni bedolgozást mihamarabb el kell végezni. A „frisset frissre” elv alapján az egymásra kerülő beton rétegeket egymással jól össze kell dolgozni, ezzel elkerülheti az esetleges munkahézagok kialakulását. A nem tervezett munkahézagok mentén a szerkezet könnyebben megreped, veszíthet a szilárdságából és a repedések mentén az esetlegesen megjelenő víz könnyebben átszivárog. A keverővíz fokozott kipárolgása miatt különös gondot kell fordítani a beton megfelelő utókezelésére.

Hogyan betonozzunk hideg időben?

10 °C alatti hőmérsékleten a betonban lévő cement kötése lelassul, 5°C alatt megáll. Hideg időben történő betonozáskor a friss betonszerkezetet a lehető leghamarabb hőszigetelő takarással kell ellátni. Ez lehet geofilc- és fóliatakarás, vagy hőszigetelő lapok használata. A megépített szerkezet kihűlésének elkerülése érdekében javasolt magas kötéshővel rendelkező vagy gyors kötésű cementet használni. Ha a napi minimum hőmérséklet várhatóan 0°C alá süllyed, akkor a betont nedvesen utókezelni tilos, a betont csak hőszigetelő takarással kell megvédeni a felületi felfagyásoktól. Hideg időben történő betonozás esetén a beton kötési ideje és ezáltal az utókezelési ideje is megnő.

 

 

 

 

Ajánlott cikkek