Skip to main content
Legolvasottabb2021. június 4.

Felújítás okosan

Építőpont Magazin
image

Az  otthonfelújítási támogatás és az otthonfelújíítási hitel új lendületet adott épületeink  korszerűsítésének, renoválásának. Az arra jogosult családosok is kedvezőbb financiális háttérrel kezdhetik a projektet.

A lakások, házak felújítása azonban nem csupán pénzügyi kérdés, de nagy körültekintést is igényel. A Hufbau szakemberei a felújítási munkálatok teljes palettáján tudnak segítséget nyújtani. Általános tanács, hogy minőségi anyagokkal és megbízható szakemberekkel dolgozzunk, ellenkező esetben a látszólagos spórolás többszörösen üthet vissza – mondja Nemes Ferenc, a Hufbau szakértője, aki hozzáteszi, hogy a lakásfelújítási támogatás után érdeklődők az  otthonfelújítási támogatás kalkulátor segítségével számolhatják ki, meddig is ér majd a takaró, végül mennyiből gazdálkodhatnak, mire van lehetőség.

Kint vagyunk a vízből

Kezdjük a vizes helyiségekkel. Gyakori, hogy a megrendelő a régi fürdőszobát akarja átalakítani, kivenni a régi mázas fémkádat, korszerűbbre cserélni vagy zuhanytálcát kialakítani, esetleg a mosdószekrényt, tálcát lecserélni. A szakértő elmondta, hogy ha az ügyfél szaktanácsadást kér, javasolni szokta, hogy a radiátort is cseréljék ki modern, törölközőszárítós panelre. A lakótelepi lakások esetében a helyhiány a legnagyobb probléma. Manapság egyre többen döntenek úgy, hogy a mosógépet kiköltöztetik a fürdőből, és a konyhában helyezik el, vagy kiveszik a konyha és a nappali közti falat, így nyernek nagyobb egybefüggő teret, ahová a mosógép is elfér.

A fürdőfelújítás esetében szinte kötelező a régi csaptelepek cseréje. A szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy válasszunk megbízható minőséget, márkát, amelynek van megfelelő szervize, alkatrészellátása. Az elöregedett vízvezetékek cseréje szintén fontos, hiszen a munkálatok során fizikai behatások érik a csöveket is, elég egy hajszálrepedés, és bonthatjuk vissza a vadonatúj burkolatot.

Az illesztésekre is nagyon figyelni kell, manapság jellemző, hogy a csempéhez illesztik a kád, mosogatótálca szélét, és szilikonnal kitöltik a réseket. Bár nem látható, de az elemek mozognak, és a szilikonréteg hamar elszakad. Így már szabad az út a víznek, hogy a kád mellett a falhoz folyjék, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy a szemközti falon púposodik a festék. Régebben jellemző volt, hogy a falhoz illesztették a kádat, rácsempéztek, így kizárt, hogy bevizesedik.

Feszültség a falban

A régebbi, 30-40 éves épületek Achilles-sarka az elektromos rendszer. Hiszen, amikor ezeket tervezték, építették, senki nem gondolt arra, hogy a hálózatnak annyi berendezés fogyasztását kell elbírnia, amennyit manapság rácsatlakoztatnak. Nem volt minden szobában tévé, személyi számítógépek, szárítógépek, mosogatógépek, nem beszélve a klímaberendezésről. Ahol egyébként lebontják a burkolatot, ott szinte kötelező a falban futó elektromos rendszert is korszerűsíteni. Érdemes úgy tervezni, hogy a jövő kihívásaira is felkészítsük, nem elég, ha a jelenlegi igényekhez igazítjuk. Természetesen ebben az esetben is kiemelten fontos, hogy megfelelő szakemberrel végeztessük a műveletet.

Ne legyen gáz!

Akárcsak az áram, a gáz is fokozott figyelmet igényel, az élet biztonsága miatt is. A konvektorok, vízmelegítők cseréje esetén figyelembe kell venni, hogy a szabványok változtak. Minden esetben szakember közreműködése szükséges, aki tudja, milyen készülékeket engedélyeznek. A vízmelegítők, kazánok cseréje különösen problémás lehet, ha nem bélelt a kémény, bizonyos készülékek bekötését megtagadhatják a szakhatóságok, ilyenkor vagy ki kell bélelni a kéményt, vagy önálló füstelvezető rendszert kiépíteni, ami szintén jelentős költség.

Kazánból már csak kondenzációsat engedélyeznek, amivel nemcsak a tervezés és a felújítás költsége jár, hanem adminisztrációs díj is. A szerelést is csak minősített, regisztrált szakemberek végezhetik, minden esetben meg kell győződni róla, hogy akit megbízunk, rendelkezik a megfelelő engedéllyel. Sok esetben a készülékek gyártói ajánlanak szerelőt, céget is a kivitelezéshez.

Nyílászárók

A felújítások pénztárcát kevésbé megterhelő része az ajtók, ablakok cseréje. Sok esetben ezekhez nem szükséges a falak kibontása, a korábbi nyílászárók helyére könnyen beilleszthetők. Az új energetikai előírásokat figyelembe kell venni, ezeket már inkább csak 5-6 kamrás ablakok tudják teljesíteni. A szakértő azonban azt javasolja, hogy ha valaki megteheti, érdemes a falazatba szerelni az ablakkereteket.

A gyakorlat, hogy a nyílászárók kerete és a fal közötti részt PUR-habbal fújják ki, majd letakarják. Ez viszont szigetelési szempontból sokkal rosszabb, mintha a falba illesztenék a nyílászáró keretét. Ami az anyagválasztást illeti, a többség műanyag nyílászáróban gondolkodik, mert ezek viszonylag olcsók, legalábbis a fával szemben, és gondozásmentesek.

Az ajtókra azért is érdemes különös gondot fordítani, mert azok védik a lakást, házat az illetéktelen látogatóktól. Ma már egy acél biztonsági ajtó is megfizethető, legalábbis sokkal olcsóbb, mintha betörés áldozatává válnánk. Amire még figyelni kell, hogy a zárak megfelelő minőségűek legyenek, saválló anyagból, ne lehessen kihúzni azokat az ajtó szerkezetéből, és jó, ha biztonsági kulccsal nyílnak, amit másoltatni is csak a tulajdonos tud, ha rendelkezik egy kódkártyával. A biztonság mellett az esztétikum is fontos az ajtók esetében, hiszen ez az első, amivel a látogató találkozik.

A nyílászárók cseréjekor mindig kalkulálni kell azzal, hogy a burkolat szinte biztosan megsérül, vakolni, festeni, esetleg csempézni kell utána.

Festés, vagy tapéta?

A szakértő szerint egyértelműen praktikusabb a festés. Ha tapétát szeretnénk cserélni, és azt korábban rendesen felragasztották, az bizony kárt tesz a vakolatban, idő- és munkaigényes, hogy a hézagokat, kiszakított darabok helyét kigletteljük, az megszáradjon, és csak utána tudunk felvinni új tapétaréteget. A festés egyszerűbb megoldás, könnyebb újrafesteni egy felületet, mint tapétázni, figyelni az illesztésekre, különösen mintás tapéta esetén.

A festők nagy ellensége a nikotin, ha nikotinos a fal, vagy egyéb szennyeződésnek volt kitéve, például a házikedvenc rendszeresen nekidörgölőzött, az bizony ledobja a festéket. Ma már rendelkezésre állnak olyan vegyi anyagok, amelyekkel kezelhetők az ilyen szennyeződések festés előtt, így szép és egyenletes felületet lehet festeni. Érdekesség, hogy például Németországban az a jellemző, hogy festhető tapétát használnak, amit könnyen lehet időről-időre átfesteni, ha igénylik.

A festékek kiválasztásakor figyelni kell arra, hogy nedves, vagy száraz helyiségben dolgozunk. Gazdaságossági szempontok is egyértelműen a festés mellett szólnak, a munkával töltött idő és az anyagköltség is kevesebb, mint a tapétázás esetében.

Ami még megfontolandó, a gipszkarton elemek beépítése a meglévő falazatra, vagy önálló térelválasztóként. Ezek biztosan egyenesek, nem kell glettelni, és könnyen lehet festeni. Nem mellékesen a szigetelés szempontjából is kedvező megoldást jelentenek.

Csempe, padlólap

A vizes helyiségeknél, illetve a konyhában biztos, hogy felújításkor a csempéket és padlólapokat cserélni kell. (A konyhában célszerű a csempe használata, ugyanis a főzéskor keletkező gőz, vagy a mosogatáskor felfröccsenő víz a festett falat erősen igénybe venné.) A csempék, padlólapok cseréje esetén nagyon fontos az egyenletes falfelület, illetve az aljzatkiegyenlítés, hogy ne keletkezzenek felületi feszültségek a lapokban.

Csak így garantálható, hogy egyenletes, szép burkolatot tudunk létrehozni. A tényleges felületnél minimum 15-20 százalékkal több burkolóanyagot vásároljunk, számítani kell arra, hogy a csempe, padlólap törhet a munka közben, illetve vágni is kell belőlük, hogy kitöltsük a felületet. Optikai trükk, hogy a téglalap alakú padlólapokat nem vízszintesen helyezzük el, hanem az ajtótól nézve függőlegesen. Ez javítja a térérzetet. Nagyobb felületeken szokták a diagonál elrendezést választani.

Hufbau tipp:

A burkolat megválasztásakor érdemes alaposan körülnézni a kínálatban. Nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb, egy 5000 forint/négyzetméteres árú anyag lehet minőségében olyan, mint a kétszer annyiba kerülő. Érdemes figyelni a kifutó készleteket, sokszor jelentős árkedvezménnyel juthatunk minőségi csempéhez, padlólaphoz, csupán azért, mert a kereskedő új szortimentet állít össze, és a maradéktól igyekszik gyorsan megszabadulni.

Érdemes tehát optimalizálni, azaz megtalálni a kedvező árú ugyanakkor tartós és minőségi termékeket, pontos számításokat végezni az anyagköltség és munkadíj és a munkadíj tekintetében.

Az egyes otthonok renoválása egybevág a  hazai lakásállomány megújítására irányuló társadalmi törekvésekkel. Ez a szándék testesül meg az otthonfelújítási támogatás programjában.

Hufbau tipp:

Ha egy szakember munkájával elégedettek vagyunk, de szükségünk van más jellegű munkára is, nyugodtan kérdezzük meg, tud-e valakit ajánlani. Ha például egy burkoló szépen dolgozik, kérjük, hogy ajánljon jó festőt, vagy víz-gáz-fűtés szerelőt, elektromossághoz értő szakembert. Jellemző, hogy a jó szakemberek ismernek olyanokat, akik hozzájuk hasonló színvonalon végzik el a munkálatokat, hiszen szoktak együtt dolgozni egy-egy felújítási folyamatban.

A munkálatok megkezdése előtt fontos egyértelműen tisztázni a bruttó árat, azaz a végszámlára kerülő összeget. Felejtsük el a számlával ennyi, számla nélkül annyi alkukat! A bizonylat hiányában a garanciák sem érvényesíthetők, és a megrendelő eleve elzárja magát a támogatott lakásfelújítási program  nyújtotta források  igénybevételének lehetőségétől

Mit ne mondjunk egy mesternek?

Az alábbiakban összegyűjtjük, mik azok a mondatok, amelyekkel garantáltan megsértünk, vagy felidegesítünk egy szakembert:

  1. A szomszédnak ezt sokkal olcsóbban megcsinálták.
  2. A neten olcsóbban láttam ilyen anyagokat.
  3. A fiam majd besegít, ő is ezt a szakmát tanulja.
  4. Láttam egy youtube videót, hogy kell csinálni, megmutassam?

Burkolónak:

  1. Ez a padlólap a boltban sokkal világosabbnak/sötétebbnek tűnt.
  2. Csak rakja le a lapokat, majd én kifugázom.

Gázszerelőnek:

  1. Ha már úgyis itt van, nem nézné meg a többi készüléket is? (Természetesen ingyen.)
  2. Biztos nem fog felrobbanni?

Még több kérdése van?

Gyakori kérdések és válaszok a témában, és az anyagköltség és munkadíj kalkulátor ide kattintva elérhető.

Ajánlott cikkek