Skip to main content
Csempe és járólap2021. október 12.

Fürdőszoba csempe ötletek

Építőpont Magazin
image

A fürdőszobák esetében világszerte az egyik legegységesebb felépítésű helyiségről van szó, ezért ma elég lehet annak jól eltalált hangulatát megszabni és ahhoz már komplett gyártói mintatervek közül válogathatunk.

A kívánt kellemes hangulatot ugyanakkor magunk is megteremthetjük a jó fürdőszoba csempe ötletek nyomán választott termék  és a berendezések megfelelő összehangolásával, amelyhez elegendő szín- és arányérzékünket mozgósítanunk, míg az „egészségügyi kerámiák” „kész nyersanyagai” már jó minőségben készen várnak minket a piacon.

Nincs késő, csak össze kell hangolni

Nem mindenki tavasszal fog a fürdőszoba felújítás munkálataiba. Egy üdülőhelyen töltött nyári vakációhetet egyre többen használnak ki arra, hogy azalatt egy-egy helyiségnyi átalakítás rázósabb-zajosabb fázisaival végezzen a szakember. Ez kifejezetten a mihamarabb használatba veendő fürdőszoba esetében prioritás.

A fürdőszoba csempe ötletek színkirálynője

Színek terén bizonyítottan örökzöld sláger a fehér fürdőszoba csempe. Méltán a legjobb választások egyike, hiszen megvilágítja a belteret, a rend és világosság érzetét kelti. Nagyobb méretű fürdőszoba járólap esetén a kevesebb fugafutás még meg is nyújtja a térdimenziókat. Azért, hogy mégse legyen nyers kórtermi higiéniát árasztó, időközben felzárkóztak mellé olyan neutrális világos színek, mint a tört fehér, drapp, bézs, szürke stb. Egyöntetűségük unalmassága ellen számos praktikus megoldás létezik.

A változatosság gyönyörködtet és laktat

A monoton tendenciák megtörhetők például azonos (alap)színű díszkerámiával vagy egy finom pasztellárnyalattal való megspékeléssel (pl. egy enyhe praliné-rózsaszín hozzákeverésével) valamelyik szaniterberendezés körül.

Mindezekkel mindjárt egy lágyított, melegebbre puhított esztétikus küllem kapható.

De adhatja a formakiképzés is a pluszt, gondoljunk csak a – megfelelően megvilágított – téglautánzatú falburkolatokra. Akár természetes rendjükben: fekve; akár dinamizáló hatást keltő állított elhelyezésben, mint egyes aluljárókban látni; akár halszálka-parkettás alakzatban.

Rajzok és síkidomok a falon

Ha már fürdőszoba csempe ötletekről van szó, szintén növekedőben van úgy a kedveltsége, mint a választéka a mértani formamotívumoknak, melyek az eredetiség és a modernitás atmoszféráját hozzák el. A hatszögek hódítása után itt vannak a rombuszos vagy romboid hatszöges mintázatok kisebb és nagyobb kiadásban,

vagy a diszkrétebben dekoráló hatású szabálytalan geometriák.

A színben megegyező, de árnyalatban különböző csempék ahogy egy levélmintás többletet vagy valamilyen szabályos sraffírozást kapnak, máris karakterük lesz és szinte lélegezni kezdenek.

Kicsi a bors, de erős

De a visszafogott színeket valamilyen erős, nagy vitalitású dekorelem beépítésével is meg tudjuk „bolondítani” annyira, hogy a csekély, de azonnal észrevehető vizuális „fűszer” rögtön a figyelem középpontjába kerüljön – de legalábbis felélénkítse, megfiatalítsa a tereket már-már megülni kezdett szolid nyugalmi állapotot. A fürdőszoba csempe ötleteken túl gondoljunk a  kiegészítő, de hangulatfordító funkció betöltésére is, amelyekre a legkülönbözőbb fürdőszoba-tartozékok meghívhatók – akasztóktól szappantartókig át törülközőmelegítőkig. Ahogy a téri játékban jelentős szerephez jutnak geometriájukkal a csaptelepek is.

Térfelbontás

Eleve visszatérő megfigyelés, hogy a fürdőszobák a figyelem és a használói tudat számára képzeletbeli zónákra osztódnak: egy WC-környékre, egy talpas mosdókagylóra (vagy ma már inkább mosdópultra) és velejáróira, egy fürdőkádra vagy zuhanytérre.

Ezeket eltérő csempedíszítésekkel markírozhatjuk, ilyenkor a teret szervezni tudó igen megkapó mintázatok azonosítják be az adott „tisztasági parcellát”, amelyek együtt csak felerősítik a helyhez kötődő szabatosság- és arányosságérzetet.

Faölelő mozgalom

Ha már eltérő felületi szintek, akkor említeni kell a fehér fali csempe és a famintás padlólap minősített szövetségét. Utóbbiból különösen is annak az öko-stílusnak van nagy keletje, amelynek a skandinávoknál visszaköszönő megoldása kétségtelenül komfortosságot és fokozott otthonosságot sugároz. De legyen szó klasszikus, rusztikuson, ipari vagy lezserül patinás fafelület utánzásáról akár a falon, az ilyen borítás a természet hangulatával ajándékozza meg, olykor egyenesen „átöleli” a helyiség használóját.

Mint borsó meg a héja: a fekete fehér fürdőszoba

A fehérnek igazán időtlen házasítása a fekete színnel alkotott nyerő párosuk. Mivel oly jól ismert kontraszthatásos duettről van szó, ma már szinte minden viszonylatnak és apró nüansznak jelentősége lehet: a felületek egymáshoz viszonyított tisztaságának, a két szín arányának, variálásuk rögtönzött vagy szabályos minta szerinti kivitelének, a kompozíciót alkotó tárgyak méreteinek, vagy annak, hogy a választott felület fényes, matt, strukturált, esetleg keretezett-e.

Ezért aztán a két szín keverése jó kísérleti terepe a textúrák és struktúrák összevegyítésének, hiszen a számtalan kombinációjú kimenetel számos külön hangsúly képviselője lehet.

Egy-egy jól eltalált markáns feketeövezettel maradandóan meghatározhatjuk a fürdő arculatát, míg egyes mintázatok egyenesen hipnotizáló – tehát magával ragadó – ábrákra emlékeztetik a szemet.

Néhány mozdulattal kész az új

A „hogyan tervezzünk fürdőszobát?” jellegű gondolkodás során gyakorta hosszabb lejáratú használatot, egyúttal a tekintetnek kedves összeállításokat mérlegel az ember – és tartós kompozíciókat igyekszik létrehozni. Mégis, a választott pepitaság újragondolása, áthelyezése vagy lecserélése önmagában elegendő lehet, hogy kisebb ráfordítással már néhány év múltán merőben újszerű megjelenést és hangulatot kapjon a helyiség.

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek