Skip to main content
Csempe és járólap2023. november 9.

Az ezüst fertőtlenítő hatása a csempében is aranyat ér

Építőpont Magazin
image

Egy olasz belsőtéri burkolatokat is gyártó vállalat „CleanOut” technológiával készült, antibakteriális kerámia csempéket és padlólapokat kínál. A kórokozókkal szemben az alapanyaghoz kevert ezüstion adalék veszi fel a harcot. Igen hatékonyan.

Sokféle tevékenység, megannyi szennyeződési lehetőség

Manapság a lakás egyre több gyakorlatunk színhelyévé válik. Sokak számára pl. egyben iroda. Ugyanakkor közösségi tér, ahol fogadjuk a vendégeket vagy a gyerekek barátait. A fürdőszobák már-már élményfürdőszerűek, a konyha az otthon kísérletező és néha nagy felfordulást okozó, amatőr szakácsok terepe. A családi házak esetében ráadásul kezd eltűnni a szigorú szeparáció a kint és a bent, a kert és a lakótér között, hogy kényelmesebben mozoghassunk, szinte egyszerre élvezhessük a két szegmens nyújtotta örömöket.

Az érkező emberek, az élelmiszerek feldolgozása, a tisztálkodáskor keletkező pára, a természetből beszüremkedő apró hordalékok, a ki-berohangáló házi kedvencek a beltéri szennyezés forrásai is lehetnek, amennyiben láthatatlan biológiai részecskéket baktériumokat, penészgombákat és egyéb gombákat juttatnak a falburkolatokra. Ott ezek elszaporodhatnak, hogy azután a lakás a levegőben tovaterjedve jussanak a szervezetünkbe, ezzel rontva, a köz és komfortérzetünket, esetleg komolyabb betegségek pl. asztma, allergia kialakulásához is hozzájárulva.

De itt az ezüst!

Vajon miért dobtak ezüstpénzeket vizeskorsóikba a rómaiak, használtak ezüst evőpálcikákat a kínai császári udvarban, miért voltak régebben annyira elterjedtek az ezüst evőeszközök? A válaszért nem feltétlenül a nagyzási hóbort körében kell kutatnunk. Az anyag fertőtlenítő hatása - mi több - gyógyító ereje ugyanis már Hippokratész óta ismeretes.

Egészen a 20. század első feléig az ún. kolloid ezüstöt használták, manapság azonban az elektrolízissel létrehozott esüstionokat vetik be a kórokozók ellen: kutatások szerint több mint félezer az egészségünkre veszélyesnek tekinthető mikrobát képesek elpusztítani egyebek mellet azok anyagcseréjének és szaporodási képességének gátlásával. Mindezek  mellett a penészgombát sem kímélik. Előszeretettel használják hát kórházi eszközöknél, mosó és mosogatógépeknél, hűtőszekrényeknél, de megtalálhatóak bizonyos WC-ülőkék anyagaiban is.

Hogy kerül a falra, a padlóra?

Az önfertőtlenítő ( oligodinamikus) felületek kialakítása nem teljesen új módszer. Viszont napjainkban, amikor egyre rezisztensebbek vagyunk az antibotikumokkal szemben a világhírű burkolatokat gyártó olasz  Ragnonál leporolták a módszert és  kidolgozták a  kerámiafelületű lakóterek higiéniájának garantálására  a korszerű „CleanOut” eljárást.  A módszer  kifejezetten kerámia padló- és falburkolatokhoz fejlesztett antibakteriális technológia, amely gátolja a patogén mikroorganizmusok, például baktériumok és gombák szaporodását, és akár 99,9% -kal csökkenti az adott felületen az ilyen jellegű szennyezést.

A  burkoló lapok 1200 fokon történő kiégetés előtt a kerámiatermék alapanyagába felszabadíthatatlanul ezüstionokat zárnak Ezek fizikai természetükből fakadóan igen aktív reakcióba lépnek a mikrobák kulcsfontosságú fehérjéivel, meggátolják a légzési és szaporodási képességüket. Mivel tehát  az ezüstalapú adalék nem a csempe vagy padlólap felületén, hanem annak tömör testében szervesül - anélkül, hogy rontaná a felület megjelenését, funkcionalitását vagy tartósságát -, hatását  nem  csökkentheti a kerámia karcolódása, kopása.

A ISO 22916 szabványt is kiérdemelve, a legszigorúbb nemzetközi méréseknek, vizsgálatoknak megfelelően tesztelt antibakteriális hatás éppen ezért a termék teljes életciklus alatt aktív marad, ellenáll a mosószereknek,  és nem igényli a külső tényezők, például UV sugárzás általi aktiválást sem.

Többszörös biztonság

A mikroorganizmusok fejlődésének  és szaporodásának megakadályozásával a CleanOut  a kellemetlen szagokkal is leszámol, egészségesebb, üdébb, tisztább klímát biztosítva a belső terekben. Lévén az élelmiszerekre nincs hatással és az alapanyagok nyugodtan érintkezhetnek a felülettel, különösen hasznos a konyhában, mert kiírtja pl. az egyes ételalapanyagok által közvetített Salmonellát és a Campylobactert.

A jelentős páraterhelésű fürdőszobában pedig megakadályozza a penészesedést. Úgy szolgál a nap 24 órájában, hogy közben teljesen ártalmatlan az emberek és az állatok egészségére,  nem bocsát ki környezetkárosító anyagokat. És nem kopik persze a takarító szivacs, nem foszlik a felmosórongy, merthogy a Ragno CleanOut csempék és padlóburkolatok igen könnyedén és egyszerűen takaríthatóak.

 

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek