Skip to main content
Kertépítés és terasz2022. július 18.

Csibehálótól az automata erődítményig? Avagy olcsón, gyorsan de szépet is?

Hufbau
image

Kész van a ház, mély lélegzet, megcsináltad! Vagy mégse? Most kezdődik a második kör, milyen legyen a kerítés, s az mennyibe kerüljön. Mert ugye a kerítés nem a ház része, tisztán önerőből oldod meg, természetesen. Ne ijedj meg, ebben segítünk neked, 4 kerítéstípusunkkal. Melyek is ezek?

Az a bizonyos csirkeháló

Emlékszel még a klasszikus hengerben érkező rácsos dróthálóra? Ilyen, s ehhez hasonló megoldások továbbra is rendelkezésre állnak, azok számára, akiket nem zavar, hogy a szomszéd teljes napi rutinodat simán végignézi az ablakból. Arról nem beszélve, hogy a kutyája és macskája is simán átmászik rajta, mellé egy kreatívabb betörőcsapatnak sem okoz gondot a bejutás. Természetesen átmeneti megoldásnak elmegy a dróthálós kerítés, főleg amíg építkezel, bár az igazi tartós szerkezet ott is betonozással és betonoszlopokkal kezdődik, amihez már minimális többlettel, azért nagyobb szociális szférát nyújtó megoldásokat lehet találni.

 

A következő mérföldkő a lemezkerítés

Ideális mindenki számára aki szeretne elszigetelődni a szomszédtól, kutyástól macskástól. Bár esztétikailag nem a legszebb, hiszen a lemez csak feléd eső oldala a színezett, rajta a víz, kosz cseppek formában megmutatkozik, sajnos vas keretrendszere sem épp a legideálisabb, hiszen a rozsdalé meg is jelenik a kerítés aljában. Minden esetre, egy fokkal már jobb a csibehálós, vagy a mostanában nagy divat építkezési hálós megoldásoknál.

Kiváló lehet térelválasztónak, ha gyorsan aránylag szépet szeretnénk, mondjuk az olyan divatos ikerházak közös udvarrész leválasztásánál, vagy olyan kerítésnél is, ahol nem számít a másik oldal, hiszen ott is épül egy ház, s ha nem tetszik neki, majd csinál sajátot.

 

Elérkeztünk azokhoz a megoldásokhoz, amik bár költségvetésben szemkieresztősek, mégis tartósabbnak bizonyulnak, ilyenek a kőkerítések

Két nagy csoportra oszthatjuk őket.

 

  1. Előre elkészített elemek egymásra pakolása a megfelelő magasságig és szélességig. Egységes, szép, esztétikus, mely 5-10 évente igényel némi sterimózást, esetleg egy kis impregnálást hogy sem a kosz, alga, moha ne tapadjon meg rajta, ezzel is adva a házunknak egy igazán gyönyörű kőerődítmény keretet. Esztétikus, mert ha időben és jól számolunk színfazonos lesz minden elem, fantáziánk szerint variálhatjuk az elemeket, beépíthetünk kovácsoltvas vagy WPC közöket, és az automata kapu is szeretni fogja a masszavitását. Egy életre szól, hiszen megfelelő gondozással és gyártói tanácsok betartásával biztosak lehetünk benne, hogy tornádó hiányában csak a bontókalapács ütheti szét.
  2. Második típusunk a klasszikus zsalukövekkel felhúzott vakolt majd nemesvakolattal vagy díszkővel ellátott kerítésrendszer. Fantázia határa a csillagos ég, akár színben akár típusban. Közökben szintén építhetjük a kovácsoltvas, lemez, vagy WPC betéteket is. Itt csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő mesterrel dolgozzunk, mert ha az egyenes nem egyenes, biztosak lehetünk benne, hogy nézni is fájni fog a kivitelezési hibákat. Az oszlopokat zárhatjuk kővel, vagy cseréppel, közöket takarhatjuk lemezzel vagy szintén kőtetővel. Hátránya csak annyi, hogy illik betartani a kötési időket, kevésbé mobilis a javítása. Ám szintén ha egyszer felépül, abban biztosak lehetünk, hogy egy életre szól.

Ajánlott cikkek