Skip to main content
Kertépítés és terasz2021. augusztus 16.

Fenséges kertek „felséges” kövekből

Építőpont Magazin - támogatott tartalom
image

Új tér(burkolat)idők  járnak a kertépítésben: a térkövektől a falazóelemeken keresztül a rézsűkövekig a kerti építmények tartós és esztétikus fedését teszi lehetővé a Leier exkluzív  Kaiserstein díszburkolataival.

Azt, hogy „tavasz van, gyönyörű tavasz”, a családi házak tulajdonosainak elsőként a saját kertjük üzeni. A természetes szépség megújulásra késztet. Az ember hirtelen rájön, hogy unalmas már a repedezett, szürke járda, jó lenne egy kerti konyha, pofásabb lehetne a kerítés, és fel lehetne dobni a teraszt is. Az évszak elevenséggel fogan meg a terv: felújítunk, változtatunk, kicseréljük, csinosítunk, leburkoljuk.

Nos, ehhez a nekibuzduláshoz biztosít csúcsminőségű megoldásokat most a Leier. Színek, formák, textúrák gazdag tárházából válogathatunk díszburkolatokat, legyen szó autóbeállóról, sétányról vagy akár csobogómederről. A  „sok színű” termékkínálatot öt csoportba rendszerezte a gyártó.

Térkő és innováció?

A FORUM térkövet különösen erős oldaltartást biztosító kivitele és nagyméretű formái közterületek burkolására is alkalmassá teszik. | Forrás: leier.hu

A Kaiserstein térkövek  - a megszokottal ellentétben -  fésűs távtartó szerkezetű kialakítással kerülnek forgalomba. Az oldalukon sűrű bordázat biztosítja, hogy a fúgahomok még tökéletesebb tapadást hozzon létre az elemek között. Ennek köszönhetően az adott felület - a tulajdonosnak pénzt és időt takarítva meg - gyorsabban fedhető, és a kövezet teherbíró képessége is növekszik.

A tartóssága pedig az anyag hidrofób, azaz víztaszító képességéből is következik, mert fagypont alatt sem keletkezik kár a burkolatban. Mivel az egyes darabok nem sérülnek, egyenletes felületet kapunk. Ahogyan a biztonságos közlekedést szolgálja a térkövek csúszásmentesítése is, azaz télen sem válik korcsolyapályává a kerti járdánk.

A térkőburkolat vizuális effekt is, amelynek harmonizálnia kell a környezettel, és az sem árt, ha egyediségében kifejezi a tulajdonos ízlését. Ezekhez igazodva kínálnak a Leiernél rusztikus és modern változatokat. Az egyik típusnál a szigorú vonalvezetést ötvözték a játékos burkolatképpel.

Egy másik az életvidám és finoman árnyalt színeivel, az ötletesen strukturált felület fényárnyék játékával sugároz életörömöt. A satírozott felületű, szabálytalanul letört élű térköveik pedig egyedi hatást keltenek. A megfelelő színválasztással a burkolat meleg, otthonos benyomást kölcsönöz a kertnek.

Aki hamar veszi a lapot…,

CLASSIC Line lapok: Finomszemcsés burkolólapjaink letisztult felületének egyszerűsége kiemeli a környezet szépségét. | Forrás.: leier.hu

...teraszok, kerti utak, télikertek, pihenők, medencepartok igényes fedésekor Kaiserstein kerti lapokkal fedezi fel a felületburkolás művészetét, fejezi ki egyéniségét. Választhatnak Európa hegységeinek legnemesebb kőzeteit megidéző anyagot. Dönthetnek az elegáns monokróm és krém színekben pompázó, nagyobb méretű, könnyen kezelhető lapméreteket. A finomszemcsés burkolólapokból készült, modern, visszafogott felületekkel kiemelhetik a környezet szépségét. A természetes kövekhez ragaszkodók pedig a vágott mészkőlapok érzetét nyújtó, egyedülálló újdonságból is építhetnek.

A kerítéskövek...

ARCHITECHTÚRA kerítéskő: a hasított felület és azzal összhangban álló színválaszték biztosítja a ház és kerítés közötti harmonikus összhatást. | Forrás: leier.hu

...szintén meghatározóak lehetnek az ingatlan esztétikai minőségét illetően, mert a modern építészetben a kerítés már nemcsak biztonsági funkciókat lát el, hanem az egész  szerves része. Éppen ezért fontos az összhang, aminek a megvalósítására a Leier többféle Kaiserstein lehetőséget is kínál. Kaphatók egyszerű kialakítású kerítéskövek letisztult tömegformálású beton, fém, fa, üveg felületekkel rendelkező házak modern vonalvezetésű keretezéséhez.

A hasított felületű és a textúrához igazított színválasztékban gyártott termékekkel burkolt kerítések a klasszikusabb hangulatú épületek takaros névjegykártyái lesznek. De lehet az antik felfogását idéző kerítésünk is, amely az ódonabb, illetve a mediterrán miliőhöz passzol. Az eltérő változatok azonban egyek abban, hogy a fagy és a nedvesség mellett az UV-sugárzásnak is ellenállnak.

A falazóelemek...

CASTRUM falazókő: 9 méretben, szabálytalan kötésben egymás feletti átfedéssel vagy ragasztással építhetők falazattá. | Forrás: leier.hu

...szortimentjének összeállításakor a Leier nemcsak az olyan standard és általános építészeti struktúrákra gondolt, mint a homlokzatok, teraszok, lépcsők, hanem gondoskodik a díszfalak,  oszlopok, pillérek, boltívek, de még a borospincék díszburkolatához szükséges univerzális termékekről is. Az adott építmény naturális jellege hangsúlyozható pl. a kilenc méretben kapható, antikolással és finomszórással nemesített falazókövekkel, amelyeket szabálytalan kötésben kell egymás mellé rakni.

Hasonló hatás érhető el a hasított felületű és egymásra árnyalatban és formában nem hasonlító Kaiserstein kövekkel is. De adottak a régmúlt építészetét felelevenítő, szabálytalanul letört élű falazóelemek is sorban. És rendelkezésre állnak paliszádok is a kerti térelhatárolásra pl. egy virágágyás látványos és praktikus kialakítására.

Ha lejtőre kerülünk, a Kaiserstein rézsűkövek...

KAISERSTEIN rézsűkő: a natúr felületű rézsűkő természetesen illeszkedik a növényzet által zölddé varázsolt falakba | Forrás: leier.hu

...jelentik a megoldást, hiszen bizonyos  kertviszonyok esetében ezek „fogják meg” a lankás, meredek szakaszokat. Teraszok, sziklakertek kialakításánál ugyanúgy jól jöhetnek, mint a garázslejáró övezte oldalfalak díszítésénél vagy természetes zajgátló falak építésénél. A természeti környezetbe való szervesülésüket az adja, hogy növényekkel beültethetőek, csakúgy, mint a Leier Kaiserstein virágtartó edényei.

Térkőgaléria a Leier központjában, Győrben | Forrás: leier.hu

Tudjuk, hogy a kézzel válogatott, CE minősített európai uniós szabványoknak megfelelő, fagy- és olvasztásálló, víztaszító, csúszásmentes Kaiser-clean felületkezelési technikával gyártott termékek közül nem könnyű a választás.

A Leier azonban ebben is segítséget nyújt. Az új irodaépületük földszinti részén található a prémium kertépítési termékeket bemutató Leier Kaiserstein Galéria, ahol az érdeklődőket egy kellemes hangulatú, színes mintakertben fogadják, annak érdekében, hogy királyi döntések születhessenek.

 

Ajánlott cikkek