Skip to main content
Kertépítés és terasz2021. július 6.

A gondozott pázsit a szép kertek alapja!

Építőpont Magazin
image

A nagy hőség a legtöbb pázsitot igencsak megviseli, ahogyan minden mást is. Ez azonban nem jelenti, hogy ne lehetne ilyenkor megfelelő védelmet nyújtani a fűnek. A kertszépítés ezen mozzanatához adunk gyepgondozási tanácsokat, hogy a szépen rendezett kert ne csak álom maradjon.

Fűnyírás

Gyakori hiba, és a szép kertek megvalósításának egyik alapvető mozzanata, hogy az emberek túl mélyre vágják a füvet, ezzel ugyanis igencsak kiteszik a növényt az erős napsugárzás okozta ártalmaknak. Ahhoz, hogy ezeket a hatásokat optimálisan mérsékeljük, ideális a füvet 5-10-cm-es hosszúságúra nyírni, így a szálak be tudják magukat árnyékolni. A fűnyírásnak mindig éles pengéjű fűnyíróval álljunk neki, hogy a kés valóban vágjon és ne szaggasson, tépjen.

Öntözés

A helyes öntözés ugyancsak kulcsfontosságú a tömött, zöld fűszőnyeg létrehozásában. Nyaranta inkább érdemes ritkán, nagyobb vízadagokkal öntözni, ezzel szabályozva a fű növekedését is. Fontos, hogy ne csak a talaj felszínét nedvesítsük be, hanem az alsóbb területekre is jusson a vízből. Ezzel a módszerrel a felszíni réteg szárazabb marad, és megakadályozható a kiskertek kialakítása nagy ellenségeinek, a meleg- és párakedvelő gombák, valamint a gyomok szaporodása.

Gyomok

a kertszépítés komoly akadályozói. Igen gyakori a megjelenésük, amikor egy pázsitot semmilyen árnyék nem véd. Az ilyenkor megtelepedő fajok jellemzően egynyáriak, azaz télen elpusztulnak, azonban gyorsan felmagzanak, ennek megelőzésére pedig a leghatékonyabb a mechanikus megoldás. Ha kihúzkodjuk a megjelenő gyomokat, megelőzhetjük az erős elterjedést, amelyen már csak vegyszeres gyomirtással tudunk védekezni és beteljesíteni az emberiség a szép kertek iránti örök vágyát.

Gombásodás

A nagy meleg és az öntözés együttesen sajnos minden feltételt megteremtenek a gombás fertőzések számára. Ezeket a legkönnyebben a pázsiton megjelenő sárgásodásról lehet megismerni - ez az esetek nagy többségében egyértelmű indikátora a gombabetegségeknek. Noha ezt kezdetben könnyű összetéveszteni a tápanyaghiánnyal, illetve a vízhiánnyal, amint kör alakú, növekvő foltosodást tapasztalunk, mindenképp érdemes jobban odafigyelni. A gombabetegségek következtében a pázsit szürkésfeketére sötétedhet, majd teljesen elpusztulhat.

A kiskertek kialakítása és a permetezés egymást feltételező fogalmak. A gombabetegségeket is a leghatékonyabban a megfelelő vegyszerek alkalmazásával lehet megelőzni. A kertszépítés egyik parancsa szerint fontos, hogy a permetezést lehetőség szerint száraz időben ejtsük meg, fűnyírás előtt. A legideálisabb, hogyha a permetezést követően 24 órán belül nem öntözzük meg a pázsitot. A fűnyírást követően a szellőztetés is igen fontos, valamint mindenképp érdemes a gombátlanításkor használt eszközöket utólagosan sterizilizálni, hogy a fertőzés azokon keresztül ne térhessen vissza a következő használatkor. A fűnyírás után a fű felerősítésére érdemes nagy nitrogéntartalmú műtrágyát használni, végezetül pedig bőségesen meg kell öntözni a gyepet; min 20l/m2 víz kijuttatásával.
Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy amennyiben semmi nem támadja meg a pázsitunkat, abban az esetben érdemes a nyári hónapokban a nitrogéndús műtrágyák helyett káliumdús gyepműtrágyát választani, ez ugyanis lassítja a fű növekedését és növeli annak ellenállóképességét a száraz hónapokkal szemben.

A korábban leírt tippeket – a permetezés kivételével - abban az esetben is érdemes elvégezni, hogyha nem áll fenn gombafertőzés, ugyanis megerősítik és szebbé, egészségesebbé varázsolják gyepünket.

Összetettebb probléma esetén érdemes a szépen rendezett kertek specialistáihoz fordulni, hiszen pázsitunk állapota nagyban befolyásolja otthonunk külső képét is.

 

 

 

Ajánlott cikkek