Skip to main content
Trend és dekoráció2021. szeptember 23.

Év háza 2021 pályázat díjazott épületei

Építőpont Magazin
image

Elegáns sasadi villa és a sok hazai és nemzetközi elismeréssel büszkélkedő MOME Campus lett idén az Év háza.

Az építészeti közélet rangos elismerése, az évtizedes hagyományra visszatekintő független Év háza pályázat díjait gálaest keretei között adták át szeptember 22-én a Symbol Budapestben.

A 2008-ban újjáélesztett szakmai pályázaton családi ház, kis társasház, valamint középület kategóriában oszt ki fődíjat a zsűri, ami mellett két szakmai és további 5 támogatói díj odaítéléséről is dönt. Sőt a szervezők második éve a közönség véleményét is megkérdezik.

Idén 13 középület és 29 családi ház került az Év háza pályázat elismert szakemberekből álló zsűrijének asztalára.

A pályázatot évről-évre a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai védnökségével írják ki, fenntartását pedig az építőipar legnagyobb gyártóinak együttműködése és támogatása teszi lehetővé.

Az Év háza pályázatot a Leier Hungária Kft. mint főtámogató mutatta be 2021-ben is.

A családi ház, lakóépület kategóriát a Prefa Hungária Kft. és a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft., a középület kategóriát pedig a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. és a Meva Zsalurendszerek Zrt. támogatta.

„Az Év háza már a létével is az értékállóságot képviseli”

Családi ház kategóriában a fődíjat idén Földes László és Lukács Anna egy téglaburkolatos, elegáns sasadi villa tervezéséért kapta.

 

„Az elmúlt években sok értéket képviselő ügy eltűnt, áldozatául esett a mai világ gyors és néha kegyetlen folyamatainak. És itt nem csupán a vírushelyzetre gondolok, sőt az okok között nem is csupán mindig a hiányzó pénzügyi forrást látom. Ezért is különös fontos, hogy az Év háza pályázatot minden körülmények között sikerült életben tartanunk. Meggyőződésem, hogy a pályázat ma már az állandóságot, az értékállóságot képviseli a magyar építészeti közéletben. Köszönet ezért azoknak, akik ebben partnereink.”

– mondta Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora.  A családi ház kategóriában, a független zsűri által fődíjjal jutalmazott épületről pedig  értékelésében így fogalmazott:

„Egy kiváló, és már többször díjazott építész idén ismét pályázott. És ismét példaértékűt alkotott mindannyiunk számára. Földes László épülete, egy részletekre kiterjedő és kétségkívül alapos tervezési folyamat eredménye. A végeredmény tiszta formáival, minőségi anyagaival és megvalósításával csendes harmóniát hozott létre a kert és a közvetlen és távolabbi környezete között.

Földes László és Lukács Anna tervezte villa Sasadon

Terasz a harmadik szinten

A legjobb középületért járó díjat Csillag Katalinnak és Gunther Zsoltnak, a már sok hazai és nemzetközi elismeréssel büszkélkedő MOME Campus tervezőinek ítélte oda a neves zsűri.

A MOME Campus értékelését a zsűri képviseletében Fazakas György, Ybl-díjas vezető építész mondta el az eseményen. „Csillag Katalin és Gunther Zsolt érdeme, hogy az 1954-ben épült főépület tengelyére szervezett új épületegyüttes önálló építészeti karaktere jól illeszkedik a teljes együttesbe, sőt az alkalmazott „kopilit” üvegrendszer még a 60-as 70-es évek ipari épülettervező gyakorlatára is utal. (…) A campusfejlesztés által gyökeresen megújult fizikai környezet, az új intézményi keretek arra késztetik az egyetemi hallgatókat és oktatóikat, hogy egy szabadabb, kreatívabb alkotói légkörben végezzék tanulmányaikat, és képzésük befejezése után világszínvonalú alkotókká váljanak.”

Az Év háza 2021 díjait mindkét kategóriában Szoják Balázs, a pályázat kurátora, Noll Tamás, Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke, és az Év háza pályázat zsűrielnökétől adta át a legjobbnak ítélt épületek tervezőinek. A támogatók képviseletében hozzájuk csatlakozó Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója szerint azokban az időkben talán még fontosabb a minőségi építészet, és a szakemberek hozzáértő együttműködése, amikor a munkaerőhiány miatt sokkal nagyobb odafigyelés szükséges a tartós és megfelelő minőségű végeredményhez.

A MOME új épülete

Modern belső terek a MOME campusában

Hét épület kapott különdíjat

Az Év háza pályázat esetében ki lehet jelenteni, hogy a támogatói különdíjak is egytől egyig szakmai díjak, hiszen odaítélésükről szintén a zsűri dönt – ezúttal is hét ilyen kitüntetés talált gazdára.

A következő épületek tervezői vehettek át különdíjat a 2021. évi Év háza pályázaton:

A Magyar Építőművészek Szövetségének szakmai különdíjasa:

Vesmásné Zákányi Ildikó, Szabó Csanád, Vesmás Péter, Sipos György: Móra Ferenc Múzeum  Szeged

A Magyar Építész Kamara szakmai különdíjasa:

Hőnich Richárd, Nagy Péter: Pilisi Len Látogatóközpont, Pilisszentiván

Leier főtámogatói különdíjasa:

Álomos Gergely, Bubla Ágnes: családi ház, Szeged

Hella támogatói különdíjasa

Lenzsér Péter, Jug Mátyás: Média Értési és Oktatási Központ, Sopron

Meva támogatói különdíjasa és a közönség díj nyertese:

Szél Norbert és Varga Gábor Óvoda-Bölcsőde, Sajószentpéter

Prefa támogatói különdíjasa:

Benczúr László, Weichinger Miklós: családi ház, Budapest

A Terrán támogatói különdíjasa:

Kocsis Barnabás, Kocsis Gáspár: többlakásos társasház, Szentendre

Híd a szakma és a megrendelő között

Az Év háza pályázat a szakma által az építésznek ítélt díj, a folyamat újdonsága azonban, hogy a szervezők idén is megkérdezték a nagyközönség véleményét a pályaművekről. „A közönségszavazás mintegy hídként szolgál a szakma és a megrendelők között. Érdekes látni, hogy néha mennyire más a szakma és megrendelő véleménye” - mondta Rajki Diána, a mintegy 12 éve a pályázati folyamatot szervező Build-Communication ügyvezetője.

Hasonló véleményen van Kiss-Szilágyi Judit a közönségszavazás családi ház kategóriáját támogató OTP Ingatlanpont Kft. országos értékesítési vezetője, aki a díjátadón így fogalmazott:

„a közösségi médiában zajló szavazás során kiderült, hogy nem csak a szakma, hanem a nagyközönség számára is fontos a minőségi szemlélet az otthonteremtés minden vonatkozásában, mi pedig örömmel vállalunk szerepet a színvonalas megoldások bemutatásában és népszerűsítésében.”

Családi ház kategóriában Göde Ferenc, a Velencei-tóra szemet gyönyörködtető panorámát kínáló családi háza bizonyult a legnépszerűbbnek a közönség szavazati alapján.

Göde Ferenc: családi ház a Velencei-tónál

 

Ajánlott cikkek