Skip to main content
Trend és dekoráció2021. május 7.

A világ legszebb családi háza Budakeszin áll

Mihály András
image

Az épület a Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti pályázat díjkiosztóján aranyérmese lett, és első helyen végzett az online esemény nézőinek szavazatai alapján is.

Az épület a 26 országból érkező munkákat hat kategóriában értékelő Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti pályázat 2021 áprilisában megrendezett virtuális díjkiosztóján csoportjának aranyérmese lett, és első helyen végzett az online esemény nézőinek szavazatai alapján is.

Szokatlan forma

Longitudinal-axis-home, azaz hosszú otthon” fantázianevű ház nem véletlenül öltött ilyen különleges alakot. Egy - klasszikusnak egyáltalán nem mondható - 11 m széles 200 m hosszú  nadrágszíjparcellára kellett otthont építeni úgy, hogy a hosszanti telekhatártól hat, a rövidebbtől pedig egy méteres távolság megtartását írja elő a helyi építési szabályzat.

A Bártfai - Szabó Építésziroda Kft.-t működtető tervező házaspár, Bártfai-Szabó Orsolya és Bártfai-Szabó Gábor ezért álmodott és valósított meg egy 37 m hosszú és 3,8 m széles 133 m2-es otthont a maguk és négy gyermekük számára, akkor még nem sejtve, hogy munkájukkal olyan nívós nemzetközi elismerést aratnak, amelyet első alkalommal sikerült magyar építészeknek megszereznie.

A háromosztatú parasztház alaprajzára emlékeztető épület egy vasbeton falazatú, 4,1 méteres belmagasságú nappali köré szerveződik. Mögötte kapott helyet egy nyári konyha. A hátsó traktus felé haladva pedig a ház kétszintessé válik: fönt és lent három-három szoba - a hozzájuk tartozó mini fürdőszobákkal - alkotja a leány, illetve a fiú lakrészeket.

A rajzasztalon a tervezők ceruzáit a praktikus megfontolásokon túl egyfajta organikus, a kulturális hagyományokból táplálkozó, a természetességet és a fenntarthatóságot irányzó elképzelés is vezette. Ez a szemlélet nemcsak a formavilágot, hanem az anyagválasztást is meghatározta.

Az archaikus magyar népi építészet tornácait - a férj akkori életkorával egyező - 40 gigantikus faoszlop idézi meg. Mivel a felépítményt fogadó terep tudatosan nem lett kiegyenlítve, a hosszú oszlopsor követi, egyben fel is erősíti a telek természetes domborulatai vonulásának vizuális hatását, elérve azt, hogy a merev szerkezet mégis hullámzó dinamikával élénkítse a látványt.

Arab és grenadai stílus találkozása

Az arab kultúrától áthatott grenadai építészeti hagyományok ihlették a ház előtti két mesterséges tó kialakítását. A víz felszínén egyrészt tükröződnek a fából készült gigantikus pillérek, mintha ott folytatódnának, másrészt a felületről a nap sugarai hangulatos fényjátékot adva szökellnek a hatalmas üvegfelületeken keresztül a belső terekbe, állandó változásra késztetve az enteriőrt.

Kellemes a szemnek, kimélő a környezetnek

A falazatot a Wienerberger klíma tégláiból rakták. Ezek az építőelemek az agyag alapanyaghoz vegyített adaléknak köszönhetően kialakuló légbuborékok, illetve szerkezetük kialakítása okán kiemelkedő hőszigetelő képességgel bírnak. Mivel a homlokzatra még 15 centiméteres vastagságban páraáteresztő kőzetgyapot, a félnyereg tetőre pedig újrahasznosított újságpapírból készült, cellulóz réteg került a letisztult, elegáns stílust sugárzó, korcolt síklemez fedés alá, egy kiegészítő elektromos fűtésen túl, amely hamarosan a napelemektől kapja majd az energiát, nem is kellett hőt termelő, vízrendszerű berendezést szerelni a közel nulla energiaigényű házba. Ahogy nincs épületautomatika és más épületgépészeti alkalmatosság sem. „Szóval ez egy buta ház!” – fogalmaz Bártfai Szabó Gábor, az egyik alkotó.

Az épületnek lelke van

Az épület megjelenését még egyedibbé teszi a kézműves munka igényességével és eredetiségével a Baumit Creativ Top termékből készült, antracit színű vakolat is.  Az anyagot vízszintes fésűs elhúzással vitték föl a mesterek. A módszerből következően kialakult, szabálytalanul barázdázott, inhomogén textúra őrzi a munkások mozdulatait, ezeken keresztül az akkori hangulatukat, alkotókedvüket.

Ahogyan Bártfai Szabó Gábor mondja: ”Lelket vittek az épületbe.” A száradó felületre ráadásul a csiszolópapírról ismert karbidot is kevertek egy fúvógép segítségével annak érdekében, hogy a szemcsékről visszaverődő fény egyfajta lebegő hatást keltsen. „Az akartuk elérni, hogy a homlokzat ne csupán egy rigid homlokzatként mutassa magát, hanem valami kellemes textíliaszerű burkolatba bugyolálja a falakat.

Mivel nem szeretjük a hagyományos, megszokott helyzeteket, az utcafronti homlokzatra két körablak került, átlósan.

A nyílászáró formájával és elhelyezésével, ahogyan a többi szerkezeti elemmel vagy a Plank Antal által fémből hajlított, absztrakt kerti szobrokkal is azt akartjuk üzenni, hogy egy épület és a közvetlen környezete jóval több, mint összeillesztett építőanyagok halmaza. Arra kell törekedni, hogy érzelmi, intellektuális viszonyulást váltson ki a szemlélőből. Legyen eleven egyénisége az építészeti kontextusnak, amelyben áll. Az a tény, hogy a járókelők néha fejcsóválva, gyakrabban elismerő bólintással kísérve nézegetik az otthonunkat, arra enged következtetni, hogy a célunkat elértük: tettünk valamit, mert a hosszúházunk diskurzusra késztet.”

 

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek