Skip to main content
Fal és szigetelés2023. október 13.

5 lépés, hogy ne rázzon ki a hideg, ha felújítod a hidegburkolatot

Hufbau
image

Ha meguntad, elöregedett, esetleg penészes, foltos, akkor itt az ideje a hidegburkolat felújításának. Csupán néhány szabály ismerete és 5 lépés szükséges ahhoz, hogy feltuningold a csempét, járólapot.

Ne gyere hidegbe!

Csempék, járólapok, kőlapok. A jellemzően vizes vagy nagyobb igénybevételnek kitett helyiségekben elhelyezett burkolatok cseréje alapos tervezést és gondos kivitelezést igényel, de csupán néhány lépésből áll. Mutatjuk, mire figyelj!

1. lépés: Bontani vagy nem bontani: az itt a kérdés

Egyáltalán nem biztos, hogy le kell verni a csempét vagy fel kell szedni a járólapot, ha meguntad, kiment a divatból vagy már egy újat választanál. Amennyiben nem penészes, nincs nedvesedés, törött elem, és a kiszemelt új burkolat lehetőséget ad arra, hogy a régire ragaszd, akkor nem szükséges a bontás.

Mire gondolunk? Például a vynil/SPC burkolóanyagra, ami minden helyiségben alkalmazható, hiszen 100 százalékban vízálló. Könnyen vágható és fugázni sem kell, felrakásához csak a megfelelő ragasztóra lesz szükséged.

A design-vinyl burkolatokat nem lehet a hagyományos, egyszerűbb PVC ragasztókkal leragasztani a tapadás, a nyírás, a hőmérsékletingadozás és a méretstabilitás miatt. Ezek rögzítése gyakran diszperziós ragasztók felhasználásával rögzítik. SPC esetében mindig a hozzá ajánlott ragasztóval dolgozz.

Bontásra akkor van szükséged, ha a burkolat sérült, hézagos vagy penészes. Méghozzá azért, mert ebben az esetben az alapproblémát – például páralecsapódás, vízszivárgás – kell megszüntetned.

Akkor is bontani kell, ha az új burkolat nem helyezhető fel egy másikra, csak közvetlenül a falra, padlóra, vagy ha kézzel, kalapáccsal átkopogtatva a felületet viszonylag sokszor hallasz kongó hangot. Ez jelzi, hogy azok a lapok már eleve instabilak, így alkalmatlanok arra, hogy új réteg kerüljön rájuk.

Ne feledd! A csempére csempe vagy padlólapra padlólap művelet szűkíti a helyiségeket. Ha ez probléma, akkor a berendezési tárgyak helyigényét is célszerű ellenőrizni, különös tekintettel a beépített berendezésekre, bútorokra és vezetékekre, de még a fali WC szettek nyomógombjára is.

2. lépés: Csakis tisztán

A lerakás, felragasztás por- és zsírmentes, sima felületet igényel, erre még ennél az egyszerű műveletnél is muszáj figyelni.

Alapos porszívózást követően erőteljes zsíroldó és vízkőoldó hatású tisztítószerrel menj végig a felújítani kívánt burkolaton, majd tiszta vízzel mosd le, és töröld teljesen szárazra.

3. lépés: Simítom így is úgy is

Ha mindent eltávolítottál, akkor a következő lépés az alapozó vagy mélyalapozó használata, különben a tapadóhíd sem fog megfelelően funkcionálni.

Alapozót elsősorban nedvszívó felületeken alkalmazz. A mélyalapozó elsősorban az elöregedett, krétásodott felületek esetében jöhet szóba. Miután felkented egy festőhengerrel, legalább 24 órát várj a száradással.

Ez után a tapadóhíd alkalmazása van soron, a sima és nem nedvszívó felületeken az egymással nem kompatibilis anyagok közötti tapadás elérése érdekében.

Ha ezt a lépést kihagyod, az új burkolat a ragasztóval együtt egyszerűen le fog válni.

Ellenőrizd egy vízmértékkel, mennyire egyenletesek a felületek, de az esetek többségében szükség lesz aljzatkiegyenlítésre. A kiöntéskor a még folyékony anyagot gyorsan húzd szét glettvassal vagy hosszú szintezővassal, esetleg légbuborék mentesítő tüskés hengerrel, majd várj a teljes száradásig.

4. lépés: Zárd ki a vizet!

A vízszigeteléssel folytasd a munkát. Ez sem megspórolható, a végeredmény enélkül nem lesz tartós, ugyanis a kád, zuhanyzó mögé kerülő víz egy idő után kárt fog tenni a burkolatban. A szárazanyag-víz elegyének elkészítéséhez szükséged lehet keverőgépre vagy egy egyszerű konyhai habverőre.

Mielőtt felhordanád, az éleknél, széleknél, sarkoknál – vízszintesen és függőlegesen is – használj hajlaterősítő szalagokat. Vigyázz, hogy jól tapadjon, ne gyűrődjön, legyen feszes és sima. Ezután két rétegben vidd fel az egyneműre kevert vízszigetelő anyagot, a két réteg között betartva az előírt száradási időt, és figyelj arra, hogy a második réteget az elsőre merőleges irányban hordd fel.

5. lépés: Ragaszkodj a minőséghez!

Jöhet az áhított burkolat felragasztása. Ügyelj rá, hogy a megfelelő ragasztóanyagot használd. Kültérre válassz flexibilis és fagyálló változatot, beltérre a legtöbbször elegendő egy bázis ragasztó használata. Nagyobb forgalmú helyiségeknél ugyancsak a rugalmas változatot javasoljuk. Nagyobb méretű csempék esetén ajánlatos kétoldalas felhordást vagy folyékonyágyas ragasztót alkalmazni, ami alakváltozásra képes alapfelületeken is.

Az anyagot függőlegesen és vízszintesen is dolgozd el. Különösen gondosan járj el az illesztéseknél, valamint a csövek, lefolyók nyílásainál. Csempevágóra vagy fűrészre, továbbá csiszolópapírra – az élek finomítása miatt – biztosan szükséged lesz. Ismét várd ki az előírt száradási időt.

6. lépés: Fugázni mindenki tud

Elérkeztél a befejező fázishoz. Vizes helyiségben használj vízlepergető tulajdonságú fugát. Sőt, léteznek antibakteriális és penészgátló hatásúak is. Először keverd csomómentesre az anyagot, majd picit pihentesd. Ha a csempén, járólapon kitüremkedő ragasztóanyagot látsz, akkor azokat szedd le még mielőtt fugázni kezdesz.

A mérettartás okán a csempék között használj fugakereszteket.

A fugázó anyagot egyszerűen vidd fel egy fugázógumival, és nyomkodd bele a hézagokba. Ne aggódj, a felesleg később könnyen lemosható. Ha két rétegben felvitted az anyagot, akkor vízzel körkörös mozdulatokkal mosd be (ne tocsogjon a víztől a fugázógumi!), így dolgozod be a résekbe.

Ahol a két fal találkozik, oda ne fugázót, hanem szilikon anyagot tegyél. Ha ezzel is megvagy, akkor nincs más hátra, mint átmosni, tisztává tenni a felületet, és élvezni az új burkolatot.

Nos, ha ezt a fázist hidegvérrel végig tudtad csinálni, a további munkálatok sem fognak gondot okozni. Hamarosan újabb tippekkel érkezünk.

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek