Skip to main content
Fal és szigetelés2021. május 17.

Az építkező kérdez, az okostégla válaszol

Építőpont Magazin
image

Persze lehetséges, hogy  Porotherm X-therm téglacsalád darabjai nem tudnának szóban felelni, az viszonyt tény, hogy a téglák X-generációja mind korunk energetikai-hőszigetelési, mind pedig mechanikai kihívásaira megfelelő választ ad.

Az elmúlt időszakban a hőszigetelés hatékonysága egyre lényegesebb és fontosabb szerepet játszik az építőiparban. A gyártók a házak, épületek, ingatlanok határoló elemeivel szemben támasztott fokozottabb elvárásoknak igyekeznek – egymással versenyezve -  megfelelni a fejlett, a kor technológiáját maximálisan kihasználó termékkínálatukkal.  A Wienerberger - a Porotherm téglák gyártójaként - szintén erre fókuszált az új Porotherm X-therm téglacsalád megalkotása során.

A Porotherm X-therm tégla a Porotherm okostégla termékcsalád legújabb és legmodernebb tagja. A terméket a Wienerberger Zrt. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékével együttműködésben fejlesztette ki.

A végleges termékforma és terméktulajdonságok kialakítását a téglát érő külső hatásokat vizsgáló szimulációs mérések, fejlesztések és próbagyártások előzték meg. Ennek köszönhetően a termék több paraméterében is jobb megoldást nyújt a felhasználónak, mint a korábban elérhető Porotherm Klíma termékcsalád.

Az X geometriai formával az „xtreme” hőszigetelő-képességért

A kiemelkedő hőszigetelő képességet a megerősített, X-alakot formázó, belső bordaszerkezet biztosítja. Az így kialakított üreges elemben ugyanis a hő – vagy ahogyan a termék nevében szerepel: therm - hosszabb utat tesz meg, ezáltal  hagyományos tégláikhoz képest akár 50%-kal jobb a hőszigetelő képessége. Minél vastagabb Porotherm X-therm falazóelemből készül, annál alacsonyabb lesz a fal hőátbocsátási mutatója, így a 44-es vagy 50-es méretnél az utólagos, külső hőszigetelés akár teljesen el is hagyható. Sőt, a 2022 nyarától életbe lépő, "közel zéró" energiaigényű épületekre vonatkozó szabályozásnak is egyszerűbb lesz a megfelelés.

Ezekből az okostéglákból ugyanis kiemelkedően energiahatékony, passzívház szintű teljesítményt biztosító otthon építhető, amelyben jelentősen mérsékelhetőek lesznek a fűtési és hűtési számlák. Nem is beszélve arról, hogy már az építőanyag szállításánál is csökkenteni lehet a költségeket, hiszen a Porotherm X-therm téglák használatával – az előírt energetikai értékek megtartása mellett - vékonyabb fal építhető, azaz kisebb tömegű anyagot kell megmozgatni.

Agyag és víz, de sziklaszilárd

A megerősített bordaszerkezetnek, a faforgáccsal vegyített alapanyagnak és a gyártási technológiának köszönhetően ellenállóbb a mechanikai hatásokkal szemben: legyőzi a külső károsító impulzusokat. A négyféle falvastagságban, csiszolt és nem csiszolt kivitelben is elérhető, termékcsalád tagjai egyúttal szilárdabbak és méretpontosabbak is lettek.

Egy hangot se!

A Porotherm X-therm falazóelemekből építkező háztulajdonosoknak csupán egy hiányérzetük maradhat. Amennyiben a házukban tartózkodnak, nem fogják hallani a járókelők elismerő felkiáltásait, mert ez az okostégla ráadásul kiváló hangszigetelő is.

 

Ajánlott cikkek