Skip to main content
Környezet és energia2021. június 5.

Tudatos építkezéssel, környezetbarát otthonokkal a klímaváltozás ellen

Építőpont Magazin
image

Környezetvédelmi szempontból is érdemes megvizsgálni otthonunk szigetelését. Minél kevesebbet kell fűteni ugyanis, annál kisebb lehet a CO2-kibocsátásunk. A megfelelően tervezett és kivitelezett hőszigetelés így nem más, mint aktív környezetvédelem.

Emberi világunk állandó - napjainkban egyre gyorsabb - változásának egyik motorja a technológia. Az új elméletek és megvalósítási gyakorlatok önmaguk exponenciális bővülésének eredői. Az adott problémára (fel)talált megoldásoknak azonban megszületésük pillanatában még nem prognosztizálható, negatív hatásai is lehetnek, azaz a környezetünk és az emberiség egésze számára kedvezőtlen tényezőkkel is szembesülünk.

A szén-dioxid egy jelentős része a háztartások tevékenysége során kerül a levegőbe.

Ezek közül az egyik legjelentősebb problémát a klímaváltozásért felelős szén-dioxid kibocsátás jelenti. Szerencsére napjainkban már számos eszköz áll rendelkezésünkre a globális felmelegedés ellen vívott harcban.

Sokan nem is gondolnák, de az egyik legjelentősebb fegyver lehet – és nem csak az „ökoház ötletek” rovatok sztártémájaként - otthonunk megfelelő hőszigetelése, amelynek jelentősége többek között abban áll, hogy a károsanyag-kibocsátásunkat nagymértékben csökkentjük magunk és a következő generációk érdekében.

Kitakarított környezet, megtakarított forintok

Bár folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, Magyarországon az egy főre jutó évi 6,6 tonna üvegházhatásúgáz-kibocsátásából több mint egy tonna CO2 a háztartások tevékenysége folytán jut a légkörbe, ennek döntő része pedig a fűtő- és tüzelőanyagok elégetéséből származik.

Az energiapazarlás csökkentésével nem csak a környezetet óvjuk, de pénzt is takarítunk meg.

Egy átlagos hazai családi ház az uniós átlagnál akár 10%-kal több energiát fogyaszthat négyzetméterenként, amelyből a hőveszteség 25-35%-a a falakon, 25%-a a tetőn, 20-25%-a a nyílászárókon, 15%-a pedig a padlón át távozik.

Kékesy Péter, a Baumit alkalmazástechnikai szakértője szerint az ilyen kiugró mértékű hőpazarlás akár 25-30%-kal is csökkenthető, ha megfelelő hőszigetelést választunk, hiszen minél kevesebbet kell fűteni, annál kevesebb CO2 termelődik. A károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett pedig az energiahatékonyságnak köszönhetően jelentős összeget megspórolhatunk a havi kiadásokból. „Az optimális hőszigetelés a külső falakat melegen tartja télen, nyáron pedig hűvösen.

A kellemes lakóklíma legfontosabb tényezői a hőmérséklet és a páratartalom. 19-22 °C-os szobahőmérsékleten (felhasználástól függően) 40-60%-os légnedvesség mellett kényelmesen érezzük magunkat. Ennek eléréséhez melegen tartott falakra van szükség. A külső oldali hőszigetelő rendszerrel történő szigetelés kellemes lakóklímát eredményez és csökkenti a fűtési költségeket" -hívja fel a figyelmet a szakértő.

Olcsó és környezetbarát ház

A fizika törvényei szerint minél rosszabb hőtechnikai szempontból egy szerkezet, annál látványosabb eredményt lehet elérni vele az energiafogyasztás optimalizálásában. Nagyon fontos tehát, hogy milyen alapfelületre kerül a hőszigetelés.

 

 

Megfelelő minőségű fal esetén akár 4-8 centis hőszigetelés is elegendő.

Egy 4 és 8 centiméternyi vastagságban felszerelt réteg hatásfoka között jelentős a különbség, addig egy 24 és a 28 centiméteres szigetelés esetén már alig mérhető.

Ez a törvényszerűség azt jelenti, hogy egy viszonylag hőátbocsátási tényezővel jellemezhető fal utólagos szigetelésének megtérülése sokkal hosszabb lesz, mint egy „rossz" falazaté. Éppen ezért fontos, hogy új építések esetén gondolkozzunk előre.

A piac a parafától a kőzet- vagy üveggyapot termékeken át a cementkötésű fabeton hőszigetelő lemezeken keresztül egészen a nagy népszerűségnek örvendő és igen jó hőszigetelő képességgel rendelkező polisztirolhabokig számos lehetőséget kínál a külső hőszigetelő rendszerek kialakítására, amelyek védik az otthonunkat, garantálják a kellemes belsőtéri klímát, valamint jelentősen hozzájárulnak az épületek energiahatékonyságához.

Márpedig a legjobb energia az, amit nem kell felhasználnunk! A megfelelően tervezett és kivitelezett hőszigeteléssel, az energetikailag hatékony épület létrehozásával pedig egy újabb lépést tehetünk afelé, hogy minél kevésbé terheljünk a Földet.

Építkezés környezettudatosan HUFBAU-programmal

Ezzel az egyetemes szándékkal összhangban, ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében és a környezettudatos építkezők tájékozódását megkönnyítendő dolgozott ki építőipari termékminősítési programot a HUFBAU - Építőpont Hálózat.

Az országban 44 értékesítési ponttal rendelkező kereskedőhálózat ECOWIN emblémával értékeli azokat a termékeket, amelyek aktív vagy passzív módon támogatják az energiatakarékos építkezést, a közel nulla energiaigényű házak megvalósítását,az önellátó ház ideájának elérését, ECOLINE védjegyet pedig a környezetbarát módon előállított építőanyagok érdemlik ki. A környezettudatos ház építői az energiafogyasztás csökkentése érdekében mostantól  keressék az emblémákkal megjelölt termékeket a HUFBAU építőpontjain!

 

Ajánlott cikkek