Skip to main content
Fal és szigetelés2021. szeptember 3.

Blue Acoustic RF, a csendes otthon garanciája

Építőpont Magazin
image

A Hufbau Kedvenc Márka Hetei sorában ezúttal nem mást kürtöl világgá, mint a csendet. Augusztus 16. és szeptember 4. között ugyanis a Rigips mutatkozik be, és innovatív termékét a Blue Acoustic RF  hang- és tűzgátló gipszkartonját is ajánlja.

Nem vaklárma

a figyelmeztetés, miszerint a túlzott mértékű zaj ártalmas. Az emberi fájdalomküszöb 140 decibelnél van, az efölötti érték már halláskárosodást okozhat.

Mivel nemcsak az egyszeri magas szintű hatás okozhat bajt, hanem a zajszennyezett környezetben való hosszú tartózkodás is, azoknál a helyiségeknél, ahol kifejezetten csöndre és nyugalomra van szükség, vagy épp ellenkezőleg az adott térből kiáramló hanghullámoknak akarunk akadályt állítani - legyen szó szállodai szobákról, lakóépületekről, közintézményekről, irodákról vagy ipari létesítményekről -, jó szolgálatot tesz a Rigips innovációja, a Blue Acoustic RF gipszkarton lap, amely különleges gyártástechnológiája okán - egyebek mellett – nagyban hozzájárul a szerkezetek kiváló hangszigetelő képességéhez.

Az építőlemezek belső anyagszerkezete tömörebb az általános gipszkartonokénál, és gyártásukhoz a legjobb hazai alapanyagot használják. Fokozott páraellenállású változatban is gyártják, így ez a zajgátló gipszkarton a nedves, sokszor vízcsobogástól, mosógéptől, hajszárítótól hangos fürdőszobák esetében is praktikus térelválasztó elem.

Blue Acoustic RF gipszkarton az akusztikai kényelemért

Zajnak számít minden olyan hang, amely az ember akusztikai kényelmét zavarja. Ha ez nem biztosított, romlik az életminőség: nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül a koncentráció, károsodhat a hallószerv, emelkedik a vérnyomás. Hogy mindezek ne következzenek be, hangszigeteléssel érhetjük el.

Márpedig a Blue Acoustic RF gipszkarton lapok tömör magja fizikai szerkezetéből adódóan hatékonyan útját állja a tovaterjedő hanghullámoknak, praktikus térelválasztóként nem vezeti tovább azokat a megóvni kívánt helyiség(ek) felé. A következőkben néhány tipikusan robajos élethelyzetet listázva azt is elmondjuk, milyen konkrét megoldásokkal érhető el az áhított csönd, az a bizonyos akusztikai kényelem.

Ha túl hangos a szomszéd,

a meglévő térelhatárolóhoz előtétfalak alkalmazásával, kis szerkezeti vastagsággal akár 15 dB hangszigetelés-javulását lehet elérni.

Egy átlagos 10 cm vastag pórusbeton fal utólagos hangszigetelésére kétféle megoldás is lehetséges. Építhetünk hanszigetelő burkolatot, amely a falhoz állítható, kengyelekkel rögzített CD-profi lvázra szerelt, egy rétegi Blue Acoustic lapból és az üregben elhelyezett Isover Akusto szigetelésből áll. Az így létrejövő rétegek már együttesen 55 dB hanggátlást biztosítanak.

Ha nem tudunk az eredeti síkra szerelni, akkor szabadon álló előtétfalat építhetünk: CW 75 profilvázra két réteg Blue Acoustic építőlemezt rögzítünk, az üreget Isover Akusto szigetelőanyaggal töltjük ki. Ez a struktúra már 56 dB védelmet nyújt. A fenti ábrát tanulmányozva kikereshető, mekkora nyugalmat is jelenthet ez a felhasználónak!

Amikor állandó morajlás forrása az eleven család,

üvölt a tévé, fülsiketítően szól a zene, a família egyes  tagjai viszont halk környezetben szeretnének pihenni, dolgozni, a Rigips Blue Acoustic RF akkor is tökéletes választás. Ilyenkor a hanggátló válaszfal eleme lehet: mindkét oldalon két réteg Blue Acoustic építőlemez CW 75 profi lvázra szerelve, Isover Akusto szigeteléssel 55 dB hangszigetelési értéket teljesít.

Több generáció együttélésekor

gyakran nem kívánt lármák az eltérő életritmusok bosszantó következményei. A Blue Acoustic lakáselválasztó válaszfalakkal ezekben a helyzetekben is kiküszöbölhetők a kellemetlenségek. A terméket öt rétegben használva, az építőlemezt CW 75+50 profi lvázra szerelve és Isover Akusto szigeteléssel ellátva, a megépített hanggátló válaszfal 62 dB hangszigetelési értéket teljesít.

Rend(szer)szeretet

Ha a fentiek nyomán feltámadna Önökben a hangszigetelési buzgalom, a szaküzletben bizony nem lesz elegendő csupán a megfelelő mennyiségű gipszkarton lapokért megjelenni. A gipszkarton térelválasztók ugyanis összetett szerkezetek számos nélkülözhetetlen tartozékkal. Mivel a Rigipsnél eleve rendszerben gondolkodnak, a szükséges elemeket is ennek a megközelítésnek a jegyében fejlesztették ki.

A gipszkarton lapok, a rögzítő profilok, a szükséges csavarok, a szigetelő szivacscsíkok, az élvédők, hézagoló anyagok és felületkiegyenlítők tökéletes geometriai, méretezési, fizikai és kémiai kompatibilitásban működnek együtt. Természetesen igaz ez a szisztéma a Blue Acoustic-ra is. Ez az építőlemez a már említett tömörsége, továbbá a jelentősebb anyagfelhasználás miatt a hagyományosnál jóval szilárdabb.

A Rigips Rigiprofil vázszerkezeti elemei kellően erősek ahhoz, hogy megfelelő megtámasztást adjanak a Blue Acoustic lapoknak. Felszerelésükhöz speciális csavart ajánlanak. Ezek együttesen könnyítik meg a szerelést, garantálják a hézagmentes tartós, stabil rögzítést.

A pontos rétegrendekről, a szakszerű beépítés részleteiről a Rigips honlapján olvashat.

Az időszakosan magas pára sem tesz benne kárt

Tapasztalati tény, hogy a gipszkarton a legsokoldalúbban és a legegyszerűbben alkalmazható térelválasztó: elkülöníthetőek általuk helyiségek, kialakíthatók újak, de kerülhet belőlük álmennyezet, kuckóként fogadhatják a biokandallót, vagy válhatnak éppen az enteriőr dekorációs alkotórészévé.

Nem csoda hát, hogy szinte nélkülözhetetlenek a fürdőszoba átalakításoknál is. Kiváltképp, ha a Blue Acoustic 2.0 RFI-ről van szó. Ez a változat igen csekély mennyiségű vízpárát vesz fel. És azt is nagyon lassan. A forgalmasabb esti és reggeli fürdőszoba-időszakokban, amikor nem ritka a 100 százalékos páratartalom, a hagyományos termékekhez képest a hidrofób magba jóval kisebb számú vízmolekula juthat.

A nagyobb méretű csempelapokat is fogadja,

szabad utat engedve ezzel a tulajdonságával a modern fürdőszobatrendek iránt elkötelezett tulajdonosok fantáziájának, igényeinek is. Mert a Blue Acoustic RFI építőlemez a régebbi változatoktól eltérően merevebb, ezért bírja a nagyobb kerámiákat is.

A gipszkarton fal előnye általában, hogy rugalmas, azaz erőhatásra (pl. ha nekidőlünk) kissé hajlik, hogy utána gyorsan visszanyerje az eredeti alakját. Jellege miatt tehát 30x30 centiméternél nagyobb csempék nem ajánlottak rá, hiszen ez az anyag rigidebb, mint a fogadó felülete, azaz a két réteg nyomásra eltérően viselkedik, és a ragasztás elengedhet.  A Blue Acoustic RFI viszont kevésbé hajlékony, így akár  60x90-es lapok is tartósan illeszthetők a felületre.

Forró helyzetekben

sem adja meg magát, hiszen - a fentiekben részletezett előnyein túl - kiváló tűzgátlóság is jellemzi. Még az extrém hőterhelésnél is sokáig ellenálló a gipsz, amelyből a  Blue Acoustic RFI az eddigieknél többet tartalmaz. Ebből ered, hogy a laboratóriumi vizsgálatok még fafödém alá épített álmennyezetként is egy órás tűzgátlási képességét állapították meg.

A Blue Acoustic RFI előnyeit sorra véve akarva akaratlanul Reményik Sándor sorai idéződnek fel: „A Béke itt kezdődik./Bent: Csend.”

Szóval ha erre vágynak, keressék a terméket a HUFBAU építőpontokon!

 

 

 

 

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek