Skip to main content
Fal és szigetelés2023. augusztus 7.

Gipszkarton – TÖMÖREN!

Építőpont Magazin
image

Természetes gipszből készülnek a Siniat gipszkarton elemei. Éppen ezért különösen tömörek. Egyebek mellett ez adja jó műszaki-mechanikai tulajdonságaik mellett kiváló hangszigetelő és bizonyos típusok esetében tűzgátló képességüket.

A gipszkarton talán az egyik legsokoldalúbban felhasználható modern építőanyag. Alkalmas terek leválasztására, álmennyezet megalkotására, beépíthető belsőépítészeti elemként, de kerülhet az épületek homlokzatára is mint hordozó réteg kellő védelemmel ellátva. Megvalósíthatók például a lakás nappali helyiségben különböző elképzelések megvalósítására díszítő elemként, létrejöhet egy tér mint pld dolgozósarok a nappaliban, vagy egy otthoni iroda kialakítása. Számos országban a könnyűszerkezetes építési technológiával épülő épületek szerves alkotóeleme.

A száraz építési technológiának és magának a terméknek köszönhetően (mérete is) kevesebb kivitelezési munkaidőráfordítás merül fel. A hagyományos építőanyagokhoz viszonyított kisebb súlya egyszerűbbé, olcsóbá teszi a szállítást. A hagyományos szerkezetekkel szemben kedvezőbb a megvalósulás költsége a hagyományos építőanyagokból készített nem teherhordó szerkezetek esetében, azonos készültségi fokozatot alapul véve. A gipszkarton lapokból síkfelületű és esztétikus megjelenésű felületeket lehet kialakítani.

A giszkartonlapokból készített válaszfal szerkezetek ún „L” és „T” kapcsolatoknál a derékszög nem csak azért az, mert a mester megesküdött rá, hanem valóban 90 fok. Homogén és kellően sík felületek egyszerűbbé teszik a színezést is. Tartós, az idő múlásával sem repedő festett felületet kapunk, mert a gipszkarton kellően ellenáll a hőmérséklet-változásoknak. Biztosítható gyorsan és megfelelő tűzgátlással is akár a lakás gépezeti vezetékek, csövek, és egyéb kiegészítők eltakarása. Otthonunkat értékeinket megvédi a tűzgátló képességének köszönhetően az esetlegesen keletkező tűzhatással szemben, a mi nyugalmunkat és kényelmünket pedig biztosítja, hogy kiváló hangszigetelő anyag.

A legjobb rendszerben

Ha a fentiek alapján az olvasónak gipszkartonozásra támadna kedve – (miért ne?), ugyanis csináld magad módszerrel és kellő odafigyeléssel egyszerűbb szerkezetek is elkészíthetők -, ne csupán gipszkarton lapokban gondolkozzon, hanem a kiegészítőket, a profilokat és a portermékeket magába foglaló rendszert válassza. Ilyet kínál az Európa számos országában piacvezető, de hazánkban is az élbolyban található Siniat.

A nemzetközi Etex Grouphoz tartozó vállalat szakemberei olyan jól átgondolt struktúrát alakítottak ki, amelyben garantált az elemek kompatibilitása, mechanikai, kémiai illeszkedése (lásd pl. ragasztók!), a profilok, a lapméretek, az anyagok  és még a kiegészítők is a legkülönbözőbb funkciókhoz igazítottak, és jelentős variabilitást biztosítanak.

Nagy testtömeg természetes gipszből

Az ún. általánosabb építési szituációkhoz állnak rendelkezésre a bevezetőben már említett, természetes gipszből készült,  környezetbarát Nida gipszkarton lapok, amelyek az alapanyag és a gyártási technológia okán nagy sűrűségűek, nagy testtömegűek. Ebből következően nemcsak a tér szabad, kreatív formálását teszik lehetővé egyszerű megmunkálhatóság mellett, de a komfortérzeten túl teljes biztonságot nyújtanak, mivel a szabványos és magasabb tűzálló képességgel rendelkező változatok nem éghető tűzvédelmi osztályba soroltak.

Óvják tehát a tűzzel szemben a lakást, ugyanakkor a lakók egészségét is. Egyes laptípusok ugyanis szinte elhanyagolható nedvességet kötnek meg, a rétegben ezért nem telepszik meg a gomba, nem él meg egyéb kórokozó, azaz egészséges mikroklímáról gondoskodnak, semleges illatúak és szabályozzák a páratartalmat is.

Cementkötés, ha a helyzet bonyolódik

Nehezebb, bonyolultabb helyzetekre tervezték a cementkötésű lapokat, amelyek az alkalmazások sokféleségét teszik lehetővé: magas páratartalmú helyiségekben, külső tereknél, illetve a szerkezeti lemez felhasználását igénylő rendszerekben. A nagyon jó méretstabilitás, az ellenálló képesség a változó időjárási körülményekkel szemben, a lapok nagy terhelési szilárdsága egyaránt a terméket figyelemre méltóvá avató tényezők sorában említhető. Speciális rendszereken kívül a lap felhasználható standard alkalmazásokban is, mint pl. falak és padlók, ennek köszönhetően biztosítható a sokéves és  megbízható használat.

Hallatlan

A gipszkarton az egyik legjobb hangszigetelő anyag. A zajszennyezés elleni védelemre fejlesztett  NIDA CICHA akusztikai lap viszont kiemelkedőn jó paramétereket mutat ezen a téren. Olyan helyiségekbe ajánlott, ahol csöndnek kell honolnia, vagy - épp ellenkezőleg - ott folyik kifejezetten hangos tevékenység, és ez ellen kell a környezetet nyugalmát garantálni. Kis ügyességgel már megvalósítható egy home office kialakítása, szemünk előtt lebeghet a „nappali trend 2021”. Építhetők belőle előtétfalak, ha pl. túl zajos a szomszéd. Mivel a lapnak javították a mechanikai tulajdonságait is, nagyobb az ellenállóképessége ütéssel, tűzzel és nedvességgel szemben.

Cementex

De vegyünk górcső alá egy cementkötésű változatot is! A Cementex  általános építőipari felhasználásra ajánlott. Olyan speciális összetevők keverékéből készül, melyek hosszú távú garanciát biztosítanak. A kötőanyaga cement, ez biztosítja korlátozott vastagság mellett a lap kiváló mechanikai paramétereit. Az alábbi vastagságokban készül: 3,5; 6; 8 és 10; 12 mm, tehát a követelményeknek leginkább megfelelő lapméret választható. A Cementex lapok épületen kívül és belül is egyaránt használhatók olyan alkalmazásokban, mint: vázszerkezetű falak, mennyezetek, balkonok, beállók, homlokzatok. Ez utóbbi esetében, ha a családi házat nem akarjuk vakolni, ebből készülhet a tökéletesen sima és glettelés után rögtön festhető homlokzati burkolat is. Elképzelhető, hogy mennyi vakolati anyagot lehet megtakarítani a legkülső héjazatként való használattal. Nem is beszélve a felszerelés gyorsaságából származó időnyereségről.

Nem csak matéria

A Siniatnál a hozzáadott érték azonban nem csupán a termékeket átható innovációkban, a felajánlott rendszer szofisztikáltságában testesül meg, hanem az információszerzést, a megvalósítást segítő szolgáltatások sorában is megragadható. A mesterek számára képzéseket indítanak. Műszaki támogatással állnak rendelkezésre a kivitelezés minden szakaszában. Az ár- és anyagszámítást segítő kalkulátor használatát nyújtják. Segédleteket adnak ki, és információs vonalat is működtetnek.

Ajánlott cikkek