Skip to main content
Fal és szigetelés2022. február 20.

Miből legyen a homlokzati hőszigetelés?

Archive
image

A gázkülönbözetről értesítő számlák láttán sokan fogják a fejüket: miért nem történt meg a homlokzati hőszigetelés már tavaly. Most  újra itt az alkalom felszerelni a megfelelő anyagot. De  hungarocell, grafitos EPS vagy kőzetgyapot kerüljön a falra?

A homlokzati hőszigetelés szükségessége

A megfelelően kialakított homlokzati hőszigetelés hiányában a fűtési energia csaknem fele elvész a falakon keresztül. Mivel a falak hidegek lesznek, ezért a komfortérzetünk fenntartásáért többet kell fűtenünk, vagyis rendre magas fűtésszámlára számíthatunk. Ha nincs megoldva a homlokzati hőszigetelés, akkor a nyílászárók, födémek, és betonszerkezetek környékén a hideg felszínen kicsapódó pára penészesedést is eredményezhet. A homlokzati hőszigetelés fontosságát tehát nem lehet elégszer hangsúlyozni, mert egyrészt csökkenthetők a fűtési költségek, másrészt a ház épület- energetikai besorolása javulni fog, ennek hatására pedig az értéke is magasabb lesz: a ráfordítás később megtérül.  Már csak az a kérdés, hogy melyik hőszigetelő anyagot válasszuk.

A hungarocell

Talán az egyik legismertebb és a magyar épületeken a legelterjedtebben beépített termék. Alkalmazása mellett szólhat a jó hőszigetelő képessége, amelyet a levegőt magukba záró kis polisztirolgyöngyüknek köszönhet.

Kedveltté teszi  továbbá az alacsony önsúlya. Utóbbi miatt a hungarocell lapokkal könnyű bánni, egyszerű őket szállítani, továbbá a felhelyezésük és az alakításuk is gördülékenyen mehet.

A hungarocell hőszigetelés ráadásul környezetkímélő megoldásnak számít, miközben az egészségre sem káros. Meg kell azonban említeni, hogy a hungarocell párazáró, és ha a beépítés során sokáig tartjuk vakolatlanul, a tartós napfény hatására a felszíne megsárgulhat.

Fontos tudni még vele kapcsolatban, hogy a szerves oldószerek könnyen károsítják, illetve ha nincs befedve szakszerűen, akkor kevésbé tűzbiztos.

A hungarocell könnyen szerelhető homlokzati szigetelés / Forrás: Masterplast

A grafitos hőszigetelés, azaz a szürke EPS

A grafitos hőszigetelést alkalmazva gyakorlatilag polisztirol alapú hőszigetelést használunk, egy kis különbséggel. Merthogy ennek az anyagnak az előállítása úgy történik, hogy grafit adalékkal dúsítják polisztirolt. Ennek az eljárásnak a hozadéka, hogy a grafitos polisztirol  hőszigetelési képessége növekszik. A grafitos hőszigetelés kedvelt megoldásnak számít, mert az elvárt szigetelési értéket jóval kisebb vastagságban is el lehet érni. A beépítés viszont nem igényel semmilyen újfajta eljárást vagy technikát, ezért könnyedén megvalósítható műveletnek minősül.

A grafitszemcsék hozzáadása révén a termék hőreflexiós képessége javult, így a hagyományoshoz képest több, mint 20%-kal kedvezőbb hővezetési tényező érhető el.

A két termék többi anyagtulajdonságát tekintve megegyezik, pl. éghetőség, szilárdsági jellemzők.  Mivel az adalékanyag jelentősen javítja a táblák hőszigetelő-képességét, kisebb vastagság is elegendő a kívánt érték eléréséhez. A vékonyabb méret pedig számos előnnyel  jár:  rövidebb rögzítési elemekre lesz szükség, valamint a szállítás, anyagmozgatás, beépítés is alacsonyabb költségekkel jár. Előfordulnak ráadásul olyan építési szituációk, amikor nem lehet korlátlan vastagságban hőszigetelést beépíteni. Terjedőben vannak az alacsony energiafelhasználású épületek, aktív-, passzívházak, melyeknél elengedhetetlen a fokozott hőszigetelés, azonban méretbeli korlátok fennállhatnak.

Felújításkor, műemlékvédelem területén sűrűn előfordul, hogy kötöttségek vannak a hőszigetelés vastagságát illetően. Sok esetben a telek korlátozott beépíthetősége nem teszi lehetővé a nagymértékű szigetelés kialakítását.

Felhasználási területek szempontjából, mint azt a „normál” EPS termékeknél már megszoktuk szinte minden épületszerkezet hőszigeteléséhez felhasználható a szürke változat.

A grafitos hőszigetelés vékonyabb lapokkal is jó hatásfokú /Forrás: Masterplast

A kőzetgyapot hőszigetelésben rejlő lehetőségek

A kőzetgyapot hőszigetelés esetében olyan biztonságos anyaggal dolgozhatunk, ami a tűz terjedését is képes megakadályozni. A kőzetgyapot rugalmas anyagnak számít, nincs hőmozgása, a hőszigetelő képessége pedig remek. Nem zsugorodik. Kiváló akusztikus tényezőkkel rendelkezik.  Könnyen vágható.  A párát átereszti, de nem szívja fel a vizet (egész keresztmetszetében víztaszító), így egy lépéssel közelebb kerülünk a penészmentes ház felé az épület zavartalan légzésének biztosításával. Kémiailag semleges, azaz nem lép reakcióba más anyagokkal

Ráadásul fenntartható természetes anyag, mert  99%-ban a bazaltszálak képezik, a fennmaradó 1%-ot pedig általában a műgyanta adja, amely a szálak egymáshoz tapadását biztosítják. Ezen felül még vízlepergető anyaggal is be szokták vonni a kőzetgyapotot.

A felhasználók azért is alkalmazzák előszeretettel mert amolyan "kettő az egyben" termék, amennyiben nem csupán a hő elszökését, de a hangok, zajok beszüremlését is megakadályozza, azaz  kiváló hangszigetelő is.

Éppen ezért a kőzetgyapot esetében nem beszélhetünk “doboz-hatásról”, azaz ideális lépésálló szigetelőanyag,  gyakran használják a betonpadlók hangszigeteléséhez.

Bár  a matéria  kevésbé képes megtartani az alakját, miközben a belégzése akár veszélyes is lehet az emberi szervezetre nézve, előnyös tulajdonságai miatt mégis egyre keresettebb szigetelőanyag, mert  ellenáll a tűznek, nem tápláléka a rovaroknak és rágcsálóknak, továbbá az idő sem kezdi ki. Ennek megfelelően a kőzetgyapot ára is magasabb, mint a többi szigetelőanyagé, mégis megéri ezt vásárolnunk, hiszen a befektetés később megtérül.

A kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés ráadásul jó akusztikai paraméterekkel is rendelkezik /Forrás: Masterplast

Következtetés

A fentiek tükrében joggal merül fel kérdésként, hogy akkor a hungarocell, a grafit vagy a kőzetgyapot hőszigetelés számít a legjobb döntésnek? A válasz függ az egyéni preferenciáktól, a szóban forgó épület adottságaitól, valamint a rendelkezésre álló lehetőségektől is.

A hungarocell hőszigetelés mára egy kiforrott technológiának számít, amihez könnyű szakembert találni, gondos munkával pedig egyértelműen tartós hőszigetelést lehet kialakítani.

Passzívházak, valamint alacsony energia fogyasztási szintű házak hőszigeteléséhez leginkább a grafitos hőszigetelés lehet kézenfekvő opció. Ha nem másért, akkor a nagyobb hőszigetelési hatékonyságának fényében mindenképp.

A hőszigetelő tulajdonsága mellett nagyszerű hangszigetelőnek számító kőzetgyapot pedig abban az esetben lehet ideális, hogyha nagy utcazaj környezetében megtalálható épületet kívánunk szigetelni.

 

 

 

 

 

 

Ajánlott cikkek